Edese Vos

Christian Weij geeft niet op: doorstart in Proeftuin Ede

proeftuin ede het paradijs
Proeftuin Ede wordt een gloednieuwe paradijselijke wereld. Beeld: Edese Vos (AI).

Smaakpark Ede mag dan failliet zijn, ondernemer Christian Weij geeft het niet op. Hij maakt alsnog een doorstart in zijn eigen pand. Het nieuwe initiatief moet in december 2023 van start gaan en heet Proeftuin Ede. Weij noemt het ‘een voedselcommunity en food incubator’.

Vanmiddag, na publicatie van enkele artikelen over zijn failllissement op de Edese Vos, stuurde Weij zijn voormalige crowdfunders deze e-mail:

Beste Crowdfunders van het SmaakPark,

Als eersten willen we nogmaals onze dank uitspreken voor uw vroegere steun aan het SmaakPark. Zoals u weet, was het een moeilijke tijd voor ons allemaal toen het SmaakPark zijn deuren moest sluiten. Het faillissement heeft niet alleen ons geraakt, maar ook vele van jullie, en dat spijt ons ten zeerste. Dit is uiteraard nooit de bedoeling geweest.

Omdat u een belangrijke rol heeft gespeeld in het verhaal van het SmaakPark, vinden we het essentieel om u als eerste te informeren over onze nieuwe plannen voordat we er mee naar buiten treden. We zijn bezig met een nieuw initiatief genaamd ‘Proeftuin Ede’, op dezelfde locatie waar het SmaakPark was gevestigd. Het wordt een plek waar mensen kunnen experimenteren met voedselproductie, les kunnen volgen, kunnen koken en een stukje grond kunnen krijgen om te tuinieren. Alles met de focus op duurzaamheid en gemeenschap.

We begrijpen volkomen dat het verleden niet ongedaan kan worden gemaakt, maar we willen u laten weten dat de principes en idealen waar u in geïnvesteerd heeft nog steeds een rol spelen in onze nieuwe onderneming. Onze missie om bezoekers te motiveren voor een groenere, duurzamere toekomst blijft ongewijzigd.

We hopen jullie in de toekomst in de Proeftuin te mogen ontvangen. Als u vragen of opmerkingen heeft, horen we dat graag.

Met oprechte dankbaarheid en de beste wensen voor de toekomst,
Christian en Petra

Een paradijs, oase, beweging, buitengewone reis, renaissance én gloednieuwe wereld

Op de website is te lezen dat Proeftuin Ede “een paradijs voor food innovators en smaakmakers” moet worden. “Ontdek een gloednieuwe wereld waar voedsel, innovatie en gemeenschap samenkomen,” luidt de wervende tekst. “Een plek om te experimenteren, te leren en te groeien. Waar ideeën over duurzaam voedsel en voeding in bloei staan, klaar om de wereld te voeden.”

Weij denkt in grootse visioenen. Proeftuin Ede moet “een beweging worden om een impactvolle, duurzame verandering in de voedselindustrie te bewerkstelligen.” Wie aanhaakt bouwt mee aan “een voedsel oase in het midden van de Food Valley.” Want “in de rijke, groene uitgestrektheid van de Veluwe en de levendige food gemeente Ede, ontvouwt zich een initiatief dat het hart van elke voedselliefhebber sneller moet laten kloppen.” En: “De Proeftuin Ede belichaamt een renaissance van smaak, gemeenschap en duurzaamheid.”

“We nodigen je uit om deel uit te maken van deze buitengewone reis. Laten we samen een wereld bouwen waar voedsel wordt gevierd, gewaardeerd en bovenal, duurzaam wordt geproduceerd en gedeeld. Een plek waar elk zaadje, elke oogst, elk recept en elk gesprek een stap is naar een toekomst waarin mens en natuur in een vruchtbare, duurzame harmonie leven.” Het is duidelijk dat Proeftuin Ede een variant op de Hof van Eden gaat worden.

Een zorgvuldige metamorfose

Wat betekent dat concreet? Mensen die ambachtelijke voedselproducten willen maken of willen experimenteren kunnen straks terecht in het pand dat “een zorgvuldige metamorfose” zal ondergaan. Ten behoeve van een kookschool en keukenlab komen er “speciaal ontworpen ruimtes die inspireren tot creativiteit.” Daarnaast ruimtes voor “duurzame evenementen, festivals, bedrijfsfeesten, congressen en zzp-werkplekken,” alsook een online community en een webshop. De bij Smaakpark nooit gerealiseerde ‘belevenistuin’ wordt omgezet naar een biologische moestuin waar geïnteresseerden een stukje grond kunnen krijgen.

Waar Weij dat van gaan betalen is onduidelijk. Misschien komt er een nieuwe crowdfunding-campagne?

Niet alle crowdfunders waren blij met de actie. Zes van hen trokken bij de Edese Vos aan de bel. “Bijzonder om als crowdfunder van Smaakpark te zien dat Christian Weij nog steeds over de mailadressen lijkt te kunnen beschikken, waarvan je zou mogen verwachten dat deze onder het faillissement vallen,” schrijft één van hen. “In het kader van de privacyregels lijkt het mij ook niet correct dat hij die database (nog steeds) gebruikt. Ook vind ik het niet van respect getuigen om mensen die nog geld van je moeten ontvangen een mail te sturen waaruit blijkt dat je op dezelfde locatie weer vrolijk verder gaat.”

De Edese Vos heeft de KvK-status van Proeftuin Ede even gecheckt. Het is een handelsnaam van Puur-e Vastgoed B.V. en de twee bestuurders zijn Puur-e Holding B.V. (Christian Weij) en Busser Holding B.V. (Petra Busser). Christian Weij staat geregistreerd als algemeen directeur en in tegenstelling tot Busser is hij alleen/zelfstandig bevoegd.

NASCHRIFT 24 oktober 2023: De curator meldt zojuist: “Naar aanleiding van de berichtgeving heb ik de heer Weij en zijn advocaat benaderd en laten weten dat het gebruik van de mailadressen niet is toegestaan en dat ik de data van hem overgedragen wil krijgen.”

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

5 reacties

  • Weer 3 duidelijke verhalen van de Edese Vos dat de werkwijze van Christian duidelijk schetst. Ik vind het vervelend om te weten dat hij met zijn slinkse BV structuur nu zijn panden gewoon voor een “doorstart” kan gebruiken. Als ik de andere twee artikelen van dit weekend moet geloven komt hij er ook mee weg ook. Ik hoop (als mede-gedupeerde) in ieder geval echt dat hij ervan leert en als persoon ook eens eerlijker tegen zichzelf wordt i.p.v. alleen de mooie woorden te herhalen.

    Ik krijg er in ieder geval geen positief gevoel bij en mij zal je in ieder geval nooit gaan tegenkomen bij je nieuwe initiatief. “Als u vragen of opmerkingen heeft, horen we dat graag.” – alsof we dit niet vaker in je mooie mails hebben mogen lezen, maar bij echte vragen geeft hij nooit thuis.

  • Gebrek aan zelfreflectie is volgens mij de volgende fout die hier gemaakt wordt… Volgens mij werd deze “proeftuin” die tot de dag vandaag een puintuin is voor een symbolische bedrag gepacht van de gemeente Ede. Met de kennis van vandaag zal hier toch wel een eind aan komen?

    • De pachtovereenkomst van de gemeente Ede is met Puur-e Vastgoed BV, dat is het bedrijf dat nog steeds operationeel is. De voorwaarde voor het symbolische bedrag van 1 euro per jaar is wel dat Weij hier een openbaar park realiseert én onderhoudt. Dat is nog niet gebeurd. Het is nu overwoekerd met onkruid.

      • Wat ik dan vreemd vind (of ik begrijp het niet goed), is dat de gemeente dus elk jaar doorgaat met de pacht, ondanks dat de voorwaarden nog niet voldaan zijn. Of is de pacht misschien voor meerdere jaren afgesloten? Daarnaast, als Christian het nu wil doorverhuren aan individuele (hobby)tuinders, hoe openbaar is het dan nog? Het lijkt me niet de bedoeling dat ik door de tuintjes van anderen loop. En mag je grond op die manier wel onderverhuren? Dan kan de gemeente hier denk ik zelf beter volkstuinen realiseren? Zeker ook met het artikel van de Hartogsweg nog in gedachten.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.