Edese Vos

Wolvendebat ontspoort toch: raadsleden bedreigd

roedel wolven eva blue
Een roedel wolven in Canada. Foto: Eva Blue.

Gemeenteraadsleden die pleitten voor beheer van de wolf zijn geïntimideerd met een mail waarin zij en hun familieleden werden bedreigd. Dat meldt burgemeester René Verhulst. Namens de gemeente Ede heeft hij aangifte gedaan bij de politie.

“Ik vind het uitermate zorgelijk dat een discussie in de raadszaal, waarbij vrijheid van mening en spreken een uitgangspunt moet zijn, op deze manier een vervolg krijgt. Ik ben zeer geschrokken van deze bedreiging, waarbij politici ernstig in hun vrijheid beperkt worden”, aldus Burgemeester René Verhulst.

Vorige week donderdag debatteerde de gemeenteraad van Ede over het wel of niet beheersen van de wolf binnen onze gemeente. Een genuanceerd en open debat. Hierbij is een motie aangenomen die de provincie oproept om een beheerplan voor de wolf te maken. Deze discussie is aanleiding geweest voor een persoon om via de mail een forse bedreiging uit te spreken. De gemeenteraadsleden die hebben gestemd voor het beheren van de wolf worden bedreigd.

Negeren of naar buiten brengen?

Burgemeester Verhulst: “Ik heb getwijfeld wat hierbij belangrijk is om te doen: erover zwijgen en negeren, of juist naar buiten brengen. Met het stilhouden hiervan geven we de ‘bedreiger’ verder geen podium. Maar ik kies er toch voor om het naar buiten te brengen. Ik begrijp dat de situatie rond de wolf heftige emoties oproept, en die mogen ook geuit worden. Echter intimideren en bedreigen van raadsleden en hun familie met een kogel is onbestaanbaar en verwerpelijk.”

Vanzelfsprekend heeft de gemeente aangifte gedaan van de bedreiging.
Burgemeester Verhulst: “De wolf is een belangrijk onderwerp van gesprek in de Edese samenleving. Op de Veluwe leven ongeveer zeven roedels, waarvan er regelmatig enkele tientallen wolven zich op Edes grondgebied begeven. Wolven verplaatsen zich continu door het gebied. Met enige regelmaat worden schapen en pony’s van inwoners doodgebeten. Dit geeft emoties en onrust, mensen worden geraakt.”

“We hebben de afgelopen maanden in onze gemeente gemerkt dat we hierover op een niet-polariserende manier met elkaar kunnen debatteren. Daar ben ik trots op en ik wil dat graag zou houden. Het bedreigen van politici om het uitdragen van hun mening gaat alle grenzen over. Dit kan en wil ik niet toestaan.”

‘Een dieptepunt in de gemeentelijke politiek’

Een woordvoerder van de gemeente Ede laat de Edese Vos weten dat de bedreiging is geuit aan iedereen die vorige week donderdag vóór beheer van de wolf heeft gestemd, niet specifiek aan een bepaalde partij of persoon. De mail is verstuurd onder een valse naam. De beveiliging rond raadsvergaderingen wordt opgeschroefd.

Melvin Hazeleger (SGP), indiener van de motie vóór beheer van de wolf, wil er vanwege de gevoeligheid van de zaak, die nu in onderzoek is, niets over kwijt, maar laat de Edese Vos weten zelf niet te zijn bedreigd. “Ik sta er nuchter in. Als je ziet hoeveel mensen tegenwoordig bedreigd worden, dan verbaast het me dat ik er nog niet mee te maken heb gehad. Maar goed, dat neemt de ernst van de zaak niet weg.”

Freek Jan Koekoek (D66) reageert wat aangeslagen. “Echt een dieptepunt in de gemeentelijke politiek. Terwijl wij er zo genuanceerd met elkaar over gesproken hebben in de raad. Natuurlijk keur ik dit volstrekt af.” Ook hij wil vanwege de gevoeligheid en het lopende onderzoek geen verder commentaar geven.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.