Edese Vos

Van tentenkamp naar villa: opvang daklozen tegenover raadhuis

villa de sterrenberg ede
Villa De Sterrenberg. Foto: Edese Vos.

De tijdelijke noodopvang voor daklozen komt, heel verrassend, pal tegenover het gemeentehuis aan de Bergstraat 2, in de villa die bekend staat als ‘De Sterrenberg’.

Het gebouw, waar eerst tandarts Rierink en na hem Glansryck zat, bekend van het Edese Vos dossier over de patiëntgegevens die op straat waren beland, staat pal tegenover het gemeentehuis. Het college van B&W heeft besloten hier tien slaapplekken te realiseren tot de reguliere nachtopvang aan de Stationsweg weer open gaat. De noodopvang gaat op 16 juli open, zo is te lezen in een brief die omwonenden van de gemeente hebben ontvangen.

“Dak- en thuislozen melden zich overdag bij de gemeente. Wij kijken of zij recht hebben op verblijf in de gemeente Ede. Dan proberen we een oplossing te zoeken binnen alle mogelijkheden die er zijn in de regio. Als dat niet lukt, mag iemand gebruik maken van de noodslaapplekken in de Sterrenberg,” schrijft de gemeente.

Omwonenden worden uitgenodigd voor een inloopbijeenkomst in het raadhuis op 15 juli aanstaande, waar wethouder Bram van der Beek, de wijkagent en ambtenaren van opvang en veiligheid een toelichting zullen geven. Ook kan een kijkje worden genomen in de opvang.

Sobere voorziening met gedoogconstructie

De Sterrenberg is eigendom van de gemeente en staat op dit moment leeg. Het ligt aan de rand van het centrum, dichtbij voorzieningen. Het gaat echt om een tijdelijke oplossing, benadrukt de gemeente. Voor de Sterrenberg zelf wordt een andere invulling gezocht, waavan opvang geen onderdeel uitmaakt. Volgens bronnen van de Edese Vos wordt het een trouwlocatie.

Het gaat om een sobere inrichting, alleen geschikt om te slapen. “Dat betekent dat er een ruimte is met 10 bedden, er is een wc en een aparte ruimte voor de beveiliging, die tijdens openingstijden altijd aanwezig is,” aldus de brief. Douchen kunnen mensen bij de reguliere opvang van het Leger des Heils.

De opvang is geopend van 21:00 tot 8:00 uur. Overdag zijn de daklozen ofwel aan het werk ofwel ze kunnen terecht in de reguliere dagopvang. Het is niet de bedoeling dat ze bij de Sterrenberg gaan rondhangen, maar mocht er overlast zijn dan kunnen onwonenden dat bij de beveiliging melden, zo is in de brief te lezen.

Er wordt geen vergunning aangevraagd om de slaapplekken te realiseren. Het college heeft een ‘gedoogbeslissing’ genomen, wat betekent dat het tijdelijk wordt toegestaan en er niet handhavend wordt opgetreden. Vanwege deze gedoogbeslissing is er ook geen bezwaar of beroep mogelijk.

‘Een hartstikke mooie plek’

Een direct betrokkene laat weten het “een hartstikke mooie plek” te vinden. “Dit pleit wel voor de gemeente. Goed nieuws lijkt me.”

Op 6 mei bracht de Edese Vos naar buiten dat daklozen door het sluiten van de nachtopvang gedwongen waren om in tentjes naast het spoor te slapen. Het college liet het tentenkamp ontruimen, wat tot grote maatschappelijke verontwaardiging leidde. Uiteindelijk maakte het college in reactie op de kritiek en zorgen van betrokken inwoners toch een draai en ging naastig op zoek naar een alternatief dat nu pal tegenover het eigen raadhuis is gevonden.

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

1 reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.