Edese Vos

Van den Tweel koopt pand Kierkamperweg: Plan B voor de AH?

van den tweel bennekom
Gerard van den Tweel voor zijn nieuwe aankoop. Beeld: Streetview (samengesteld beeld).

Ondernemer en multimiljonair Gerard van den Tweel, uitbater van de Albert Heijn in Bennekom, heeft Autobedrijf Van de Weerd en het Shell-tankstation aan de Kierkamperweg aangekocht.

Dat blijkt uit gegevens van het Kadaster, die de Edese Vos heeft opgevraagd. Eigenaar Jaap Roseboom van Autobedrijf Van de Weerd kon zijn werkplaats en showroom naar eigen zeggen niet boven water houden. Hij verkocht zijn zaak aan Konst Exploitatie Maatschappij, onderdeel van de Van den Tweel Groep in Nijkerk, het imperium van ondernemer Gerard van den Tweel. De transactie vond op 26 mei dit jaar plaats voor bijna 2 miljoen euro.

Van den Tweel staat ondanks zijn 79 jaren nog actief in het leven, werkt 70 uur in de week, en had afgelopen zaterdag een uitgebreid portret in de Telegraaf. De Quote schat zijn vermogen op 255 miljoen euro. Van den Tweel werd groot in het uitbaten van supermarkten, zowel vestigingen in Nederland als op de Antillen en in Suriname. In Bennekom is Van den Tweel eigenaar van de Albert Heijn, Etos en Gall & Gall.

Wat gaat er met het pand gebeuren?

Roseboom wil de Edese Vos niet te woord staan over de verkoop van zijn autobedrijf. Een woordvoerder van de Van den Tweel Groep bevestigt dat het pand en terrein van 3000 m2 is aangekocht, maar wil niets zeggen over de plannen. Daar gaat alleen de grote baas over en die zit in het buitenland. De uitbater van het Shell-tankstation wil alleen kwijt dat zij een langlopende huurovereenkomst van nog vijf jaar heeft. Hartman Tweewielers huurt momenteel het pand waar Autobedrijf Van de Weerd in zat, maar heeft te maken met een kortere opzegtermijn van drie maanden.

Heeft Van den Tweel het pand aan de Kierkamperweg 10-12, op nog geen 200 meter van de huidige Albert Heijn, gekocht om daar de supermarkt tijdelijk te huisvesten als er wordt verbouwd? Dit ligt het meest voor de hand. Of is de aankoop zijn ‘Plan B’ voor als de verbouwing niet doorgaat, nu er veel weerstand is van omwonenden en het maar de vraag is of hij het Broekakkerplein voor 1 euro kan bemachtigen?

Verschillende Bennekommers denken dat Van den Tweel de handdoek in de ring zal gooien. Maar de man heeft wel de reputatie van een doorzetter. Als het niet linksom kan, dan gaat hij rechtsom, een oplossing zal hij vinden. “Wil je zo’n plan vlot trekken, dan moet je de buurt wel een beetje masseren en goed blijven communiceren wat je plannen zijn,” zegt een inwoner. “Maar we horen nu helemaal niks. Het project lijkt stil te liggen.”

De stemming in het dorp

Om de stemming in het dorp over de uitbreiding van de Albert Heijn te polsen plaatste de Edese Vos een uitvraag in de Facebook-groep Bennekom.

Veel inwoners zijn tegen de uitbreiding. Zij willen het dorpse karakter behouden, met kleinschalige winkels. Direct omwonenden maken zich vooral zorgen over het toenemende verkeer als de Albert Heijn groter wordt, er tientallen appartementen bij komen, en het Broekakkerplein een ondergrondse parkeergarage krijgt. Ook een argument is dat steeds meer mensen hun boodschappen met de Picnic thuis laten bezorgen, dus is uitbreiding dan wel zinvol?

De voorstanders denken dat een vernieuwde en grotere Albert Heijn een aanwinst voor het dorp wordt. De faciliteiten worden verbeterd, de parkeergarage doet ook dienst voor de andere winkels in het dorp, en meer woonruimte erbij is natuurlijk ook fijn.

Er is verontwaardiging over de symbolische taxatie van het plein op 1 euro en het vermeende ‘handjeklap’ tussen de gemeente en Van den Tweel.

Taxateur verdedigt zijn rapport

Taxateur Jan Paul van de Hoef van KEUS Bedrijfsmakelaardij stoort zich aan de manier waarop “door mensen zonder kennis van zake” is geschreven over het taxatierapport. “Mijn integriteit wordt nu in twijfel getrokken, terwijl er heel serieus naar is gekeken. Er wordt gesuggereerd dat ik een direct lijntje met de gemeente zou hebben, maar in 40 jaar tijd heb ik drie taxaties voor de gemeente uitgevoerd.” Toch is Van de Hoef volgens zijn Linkedin-profiel ook ruim twee jaar binnenstadsmakelaar voor de Gemeente Ede geweest.

“Er is niet naar 1 euro toegeschreven,” stelt hij. “De opbrengsten van de appartementen en winkels zijn gewoon meegenomen. Er wordt door Van den Tweel geïnvesteerd in een parkeergarage, terwijl daar geen parkeerinkomsten tegenover staan. Ik kwam op een negatieve waardebepaling uit van 30.000-40.000 euro, en dat leidt dan tot een symbolische taxatie op 1 euro. Wie wil het nou kopen voor 1 euro als je daar ook de investering en het onderhoud aan hebt? Ik ben bereid het uit te leggen aan de gemeenteraad.”

Als er nieuwe ontwikkelingen zijn in Bennekom, zullen we dat melden.

NASCHRIFT 12 juni 2024: Inmiddels is bevestigd dat het pand aan de Kierkamperweg de tijdelijke Albert Heijn-vestiging wordt.

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

1 reactie

  • Als je het taxatierapport eens goed doorleest dan zie je dat voor de 33 appartementen een parkeernorm geldt van 71 parkeerplaatsen (pagina 84, legenda parkeertelling appartementen).

    Op de Residuele grondwaardeberekening (startend vanaf pagina 46) zie je dat er op pagina 47, nul opbrengsten worden berekend voor 0 parkeerplaatsen terwijl ze wel in de kostenberekening worden meegenomen en er 71 parkeerplaatsen bij de appartementen toebehoren.

    Deze 71 parkeerplaatsen vertegenwoordigen altijd een waarde van tussen de de €15 a €20k per stuk bij verkoop. Zonder deze parkeerplaatsen kan het hele plan sowieso niet doorgaan want dan wordt niet aan de parkeernorm voldaan. Deze parkeerplaatsen worden gerealiseerd op de grond die de gemeente voor 1 euro wil overdragen 😂

    Per saldo toch een verschil van ongeveer 1 a 1,3 miljoen euro aan de opbrengstzijde.

    Ik snap niet dat de gemeente dit niet opvalt? Zitten ze met z’n allen te slapen of wat?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.