Edese Vos

Verbouwing AH Bennekom gaat gewoon door

impressie albertheijn bennekom
Impressie van de nieuwe Albert Heijn in Bennekom vanaf de straatzijde gezien. Beeld: Lithos.

De verbouwing van de Albert Heijn aan het Broekakkerplein in Bennekom en het inspraaktraject voor omwonenden gaan gewoon door. Het pand van voormalig autobedrijf Van de Weerd aan de Kierkamperweg wordt de tijdelijke locatie van de supermarkt. Dat laat ontwikkelingsmanager Jacco van de Kruisweg van Lithos aan de Edese Vos weten.

Ede Stad en het Bennekoms Nieuwsblad melden vandaag dat de geplande verbouwing van de Albert Heijn en de ontwikkeling van de ondergrondse parkeergarage op het Broekakkerplein in Bennekom stil liggen. Lithos, de aannemer die in opdracht van eigenaar Gerard van den Tweel de bouwvoorbereiding en de communicatie met omwonenden stroomlijnt, zou volgens Fleur Bubbert van Bureau Spotlight, schrijver van het artikel, niet bereikbaar zijn.

Maar als de Edese Vos Lithos belt, wordt de telefoon meteen opgenomen. Kort daarop belt ontwikkelingsmanager Jacco van de Kruisweg terug. Hij bevestigt dat het sinds de inloopavond waarop de aangepaste plannen voor de Albert Heijn zijn gepresenteerd inderdaad even stil is geweest. Dat komt omdat ondernemer en multimiljonair Gerard van den Tweel, die dit jaar de 80 aantikt, in het ziekenhuis is beland en een langere herstelperiode nodig heeft.

Van den Tweel is nu het knelpunt

Uit eerder contact van de Edese Vos met de Van den Tweel Groep in Nijkerk werd al duidelijk dat de eigenaar de touwtjes van zijn projecten niet graag uit handen geeft en zoveel mogelijk zelf de regie houdt. Door zijn medische uitval is het project nu gepauzeerd. “Alles staat of valt met de investeringen die moeten worden gedaan,” zegt Van de Kruisweg.

Wordt Van den Tweel zo niet zelf het knelpunt van het project? Hij is al op leeftijd, wat gebeurt er als hij wegvalt?

“Die vraag moet je aan hemzelf stellen,” vindt Van de Kruisweg. “Maar het is een ervaren ondernemer die zijn zaken goed heeft geregeld. Hij is gewoon heel persoonlijk betrokken bij zijn projecten en wil kwaliteit leveren. Dat zie je ook in zijn supermarkten. Het ziet dat als zijn nalatenschap, hij wil er trots op kunnen terugkijken. Hij wil graag dat Bennekom een duurzaam centrum krijgt waar inwoners blij mee zijn en is bereid daar flink in te investeren, meer dan de gemiddelde supermarkteigenaar.”

Toch is er gemor over de verbouwing van de supermarkt.

“Het plan voor de Albert Heijn zelf is redelijk positief ontvangen. De zorgen van omwonenden gaan vooral over het verkeer. We steken in op een aantrekkelijk winkelcentrum waar je goed kunt parkeren, zonder dat je heen en weer moet rijden om te zoeken naar een plekje. Het is een mooi project dat het centrum van Bennekom echt kan verbeteren. Maar we realiseren ons ook dat het op een gevoelige plek in het dorp ligt waar mensen zorgen over hebben. We proberen dat zo goed mogelijk te begeleiden en waar nodig de plannen aan te passen. Draagvlak is cruciaal en inwoners hebben recht op een inhoudelijke reactie.”

Is Lithos wel goed bereikbaar?

Die ze niet gehad hebben, want jullie zouden niet bereikbaar zijn.

“Het verbaast me dat wij niet benaderbaar zouden zijn. We zijn juist ontzettend laagdrempelig als organisatie. Elk telefoontje pakken we op en we bellen ook altijd terug. We hebben de journalist van Bureau Spotlight persoonlijk gesproken op de inloopavond en aangegeven dat ze ons kan bellen of mailen. Goed dat jullie wél aan wederhoor doen.”

Hoe kan het dan dat de bewoners in Bennekom geen enkele reactie hebben gekregen op hun vragen?

“Op de inloopavond en in het voorafgaande overleg met omwonenden is duidelijk gemeld dat Lithos het aanspreekpunt is voor het project. De brieven van de omwonenden waren naar Van den Tweel gestuurd, die kregen we daardoor pas later onder ogen. Door de ontstane vertraging hebben we nog niets nieuws te melden en kunnen we nog geen antwoorden geven op de gestelde vragen. De plannen moeten op onderdelen wellicht ook nog worden aangepast. Het is vervelend, maar dat wordt op z’n vroegst pas in het najaar. Lithos had dit inderdaad wel duidelijker kunnen communiceren.”

Rik Bijl, woordvoerder van de omwonenden, reageert vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk: “Als bewonersgroepen hebben we regelmatig vragen en brieven gestuurd. Van den Tweel is het primaire aanspreekpunt en verantwoordelijk. Als zij zaken niet doorsturen naar Lithos, kunnen wij daar ook niks aan doen. Wij hebben geen enkele reactie gekregen, en de gemeente Ede ook niet. Dus ja, laten ze nou niet doen alsof ze de hele tijd bereikbaar zijn geweest. Van den Tweel heeft er een projectleider op zitten, die heeft op geen enkel moment gereageerd.”

Het is duidelijk dat er ruis op de lijn zit en er onvoldoende proactief is gecommuniceerd. “Het was inderdaad te summier en te laat,” geeft Van de Kruisweg toe. “Maar de plannen gaan wat ons betreft wel gewoon door. We moeten alleen even een pas op de plaats maken.”

Kierkamperweg wordt tijdelijke Appie

In november onthulde de Edese Vos dat Van den Tweel het pand van Autobedrijf Van de Weerd en het Shell-tankstation aan de Kierkamperweg voor twee miljoen euro heeft aangekocht. Van de Kruisweg bevestigt desgevraagd dat de Kierkamperweg 10-12, op nog geen 200 meter van de huidige Albert Heijn, inderdaad is aangekocht om daar de supermarkt tijdelijk te huisvesten als er wordt verbouwd. “Daar moeten dan nog wel de nodige vergunningen voor worden verleend.”

De voormalige congreshal van de Jehovah’s Getuigen aan de Edeseweg was ook even in beeld als tijdelijke Appie, maar is inmiddels afgevallen. Ook dit project wordt door Lithos ontwikkeld.

De verbouwing van de Albert Heijn wordt dus op z’n vroegst pas in het najaar weer opgepakt, en dan moet het nog de nodige procedures doorlopen. “We kunnen pas een schop in de grond steken als er een omgevingsvergunning is en dat zal niet binnen anderhalf jaar zijn,” zegt Van de Kruisweg.

Bewoners van Bennekom die vragen hebben over de Albert Heijn kunnen terecht op het algemene telefoonnummer van Lithos of mailen naar het e-mailadres op de projectwebsite.

white logoWaardeer dit artikel met een donatie

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

2 reacties

  • De heer Van den Tweel heeft dus een dikke vinger, zo niet een bepalende vinger, in de pap. Als ik lees dat hij graag wil dat Bennekom een duurzaam centrum krijgt waar inwoners blij mee zijn, dan denk ik dat dat op zich een nobel streven is. Echter als geboren en getogen Bennekommer spreek ik veel dorpsgenoten, ook in het café, daar hoor je nog wel eens wat, en ik heb nog niemand gehoord die er heel erg enthousiast over is.

    De appartementen die er in de nieuwe situatie moeten komen zien er nou niet direct uit als sociale huur, dus het zullen het wel weer woningen worden voor degenen die goed in de slappe was zitten. De geboren en getogen Bennekomse starter kan het dus waarschijnlijk wel vergeten. Het is in mijn optiek doodzonde dat alles en nog wat tegenwoordig verkwanseld wordt aan projectontwikkelaars, multimiljonairs enz. Die hebben helemaal geen enkele binding met ons dorp.

    Laatste tijd hebben we al een paar voorbeelden gezien. Een tandarts die handig gebruik maakt van de regels om een praktijk neer te zetten met appartementen. We hebben mogen genieten van de aanleg van dat megalomane fietspad project, wat er uiteindelijk mooi uitziet, maar of het ook echt datgene is wat het zou moeten zijn moeten we nog afwachten. En dan de Albert Heijn. Oh ja en nog twee rotondes.

    Persoonlijk hoop ik dat de rust in Bennekom snel zal wederkeren. Ik zie niet in waarom Bennekom in één keer mee moet in de vaart der volkeren. Er zijn zat andere plekken waar men zich kan uitleven, laat ons lekker ons eigen dingetje doen, laat het dorp zo blijven zo het is. Het is mooi, het is groen, het is lekker rustig en het is prima wonen, vergal dat nou niet.

  • Waarom wordt de nieuwe AH niet gebouwd op het al aangekochte terrein aan de Kierkamperweg? Voor iedereen goed bereikbaar en dan hoeft niet het hele dorp weer op de kop!

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.