Edese Vos

Smaakpark Ede failliet, 380.000 euro subsidie weg

Smaakpark Foto World Food Center
Christian Weij in zijn Smaakpark. Foto: World Food Center.

Het Smaakpark op het kazerneterrein, een van de foodparadepaardjes van Ede, is omgevallen. Ondernemer Christian Weij is door de rechter failliet verklaard. Er zit een groot bedrag aan gemeenschapsgeld in.

“Wegens omstandigheden is ons restaurant in het weekend van 2, 3 en 4 juni gesloten,” staat te lezen op de website van het in 2021 geopende Smaakpark Ede. Maar het bekende eetlokaal ging op 5 juni niet open en is nu definitief gesloten. De eigenaren van Smaakpark Ede B.V., Christian Weij en zijn partner Petra Busser, vroegen op 30 mei bij de rechter surseance van betaling aan, maar deze week al, op 7 juni, werd het faillissement uitgesproken.

De Edese Vos ontdekte de situatie afgelopen week en sprak de bewindvoerder, Mr. A.T. de Putter van Certus Advocaten aan de Keesomstraat, die bevestigde dat de onderneming wat tijd nodig had om schulden af te lossen. Maar eigenlijk was toen al wel bekend dat de situatie hopeloos was. Op 11 juli is er een crediteurenvergadering gepland.

Subsidie voor een Fermentatielab

Wat de situatie saillant maakt is dat het Smaakpark vorig jaar € 477.150 subsidie van de Provincie Gelderland kreeg vanuit de Regiodeal Foodvalley op een totale investering van € 954.300. Volgens de Provincie komt de andere helft van het Rijk, terwijl Weij claimt dit zelf te hebben ingelegd. Het geld was bestemd voor een ‘Shared Fermentatielab’ in de kelder van het Smaakpark.

Het Fermentatielab was een idee van fermentatiegoeroe Christian Weij zelf, auteur van het boek ‘Verrot Lekker’. Weij werd getipt dat daar wel geldpotjes voor waren. Foodvalley.nl – een samenwerkingsverband van Wageningen University & Research en agrofoodbedrijven – steunde het plan, waarbij ook de Regio Foodvalley en wethouder Leon Meijer van Ede betrokken waren.

In het Fermentatielab zouden ondernemers gebruik kunnen maken van apparatuur en kennis voor fermentatie van voedsel. Fermenteren is het bewerken van plantaardig voedsel met bacteriën en schimmels, zodat het andere eigenschappen krijgt. Naast 3 tuinkassen en 5 waterbassins om voedsel op water te kweken zou er ook een professioneel laboratorium komen. Ondernemers (zowel starters als ervaren) konden deze faciliteiten bij Weij huren, zo was het idee, en daarmee innovaties verder ontwikkelen en testen.

Het Fermentatielab in oprichting werd al nationaal en internationaal trots uitgedragen, maar het is de vraag of het er nog komt. De subsidie was aangevraagd door Smaakpark B.V., het bedrijf dat nu failliet is verklaard. De Edese Vos onderzoekt hoe dit zit.

Geld Regiodeal nu in faillissement

Christian Weij was vrijdag al benaderd voor wederhoor, maar reageerde pas na publicatie van de eerste versie van dit artikel per e-mail. Hij laat weten dat het subsidiebedrag van de provincie klopt, maar in twee delen zou worden uitgekeerd. Het deel om de ontwikkelingen op te starten, totaal € 380.000 is al betaald en zit in het faillissement. De rest, € 97.150, zou volgen bij oplevering van het Fermentatielab in 2024. Een woordvoerder van de Provincie Gelderland verklaarde vrijdag nog dat het hele bedrag was uitgekeerd. De Edese Vos heeft gevraagd dit te dubbelchecken en heeft ook navraag gedaan bij de Regio Foodvalley. Volgens Weij gaat het om co-financiering, waarbij de ondernemer zelf de helft moet inleggen.

Het fonds binnen de Regiodeal Foodvalley waaruit de bijdrage kwam bedraagt totaal 7 miljoen euro (de hele Regiodeal betreft 74 miljoen euro), en wordt door de Provincie Gelderland beheerd. Het is bestemd voor zogenaamde ‘shared facilities’ om onderzoek naar de eiwittransitie te versnellen. Fermentatie kan hierin een rol spelen, zodat we minder dierlijke eiwitten nodig hebben, en dat is beter voor de planeet. Het Smaakpark fungeerde als een soort testlokaal voor nieuwe producten.

Weij wijt zijn faillissement aan “uitblijven van coronasteun, de huidige crisis en de bouwput om het SmaakPark heen die ons de das om hebben gedaan.” Hij heeft wat moeite met de kop boven het artikel. “Het geld is niet weg,” zegt hij. “Het is wel degelijk gebruikt voor de doelstelling.”

Lees onze vervolgartikelen over deze zaak: Ook 276.000 euro van particulieren in faillissement Smaakpark. De Provincie Gelderland heeft inmiddels bevestigd dat het om € 477.150 subsidie gaat, waarvan € 380.000 is uitgekeerd. De lezing van Weij klopt dus. Daarnaast heeft de gemeente Ede er ook € 10.000 ingestopt. Lees het vervolgartikel met veelgestelde vragen over dit dossier. Inmiddels is ook een interview in twee delen verschenen waarin Christian Weij ingaat op de oorzaken van het faillissement en het gemeenschapsgeld dat er in is gaan zitten. De grotere investeerders, veelal zelf foodondernemers, meldden dat het restaurant niet liep en het personeel schaarde zich daar achter. We maakten ook een reconstructie van de crowdfunding en de subsidieaanvraag en hoe de provincie Gelderland een half miljoen ‘in goed vertrouwen’ toekende, zonder controle van de jaarcijfers. De Provincie spreekt nu van ‘valsheid in geschrifte’. Weij wil graag doorstarten, maar laat een schuld van 1,5 miloen euro na, zo blijkt uit het verslag van de curator.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt 1x per week. Zo blijf je goed op de hoogte.

 
 

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

6 reacties

 • Beste Edese Vos,

  Misschien eerst even hoor en wederhoor toepassen voordat je bedragen gaat noemen die niet kloppen. Dan pas je pas je echt onderzoeksjournalistiek toe.

  • Beste Petra,

   In het kader van wederhoor heb ik gisteren het 06-nummer op de website van Smaakpark gebeld. Ik kreeg de voicemail en het was niet mogelijk hier een bericht achter te laten. Vervolgens heb ik Chris gemaild op het Smaakpark-adres met het verzoek mij even te bellen.

   Voor het genoemde subsidiebedrag is wederhoor niet nodig, dit is door de Provincie Gelderland naar buiten gebracht en betreft dus openbare informatie. Hetzelfde geldt voor het faillissement.

   Zie verder mijn e-mail. Ik hoop dat we elkaar kunnen spreken om onduidelijkheden op te helderen. Sterkte met de situatie.

 • Wat ontzettend jammer! Dit initiatief paste wat mij betreft juist fantastisch binnen het thema foodvalley: vooruitstrevend, ondernemend en gezond.

  • Om te (kunnen) ondernemen moet je ook een businessplan en verdienmodel hebben. Anders blijft het vooral een ideologisch project.

   Dit concept spreek niet iedereen aan.

  • Helemaal mee eens! Een gemis voor Ede als ze geen doorstart zouden kunnen maken. Uiteraard helpt de laatste tijd niet mee dat ze in een uithoek van een woonwijk gevestigd zijn zonder goede verbinding met het WFC terrein erachter en het stationsgebied, iets dat met oplevering van de Parklaan komende week wel veel beter op orde zou zijn en als recreatieve fietser kom je er dan ook al snel langs in tegenstelling tot voorheen. Maar helaas te laat dus…

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.