Edese Vos

Inwoners Hoenderloo tegen luxe resort Hoge Veluwe

hoge veluwe resort plannen
De uitbreidingsplannen in Hoenderloo. Beeld: Nationaal Park De Hoge Veluwe.

De plannen voor een luxe resort bij de ingang van Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo zijn de inwoners in het verkeerde keelgat geschoten. Het project, dat een hotel met 270 bedden, een uitkijktoren en 14 ecolodges omvat, roept zorgen op over de impact op het dorp, de natuur en de leefomgeving.

Omwonenden zijn met name bezorgd over wat zij zien als een bedreiging voor het dorpskarakter. “We hebben hier al genoeg bungalowparken en campings,” zegt Bert Boks van de dorpsraad Hoenderloo’s Belang. “Waarom moet er nog een resort bijkomen?” Volgens hem brengt het project vooral extra verkeer, drukte en overlast naar het dorp, zonder dat bewoners hier echt van profiteren.

Een van de meest bekritiseerde elementen is de geplande uitkijktoren van 50 tot 60 meter hoog. Bewoners vrezen dat deze toren hun privacy schaadt. Daarnaast is er scepsis over de economische voordelen. “Het werk dat dit resort oplevert, zal vooral naar mensen van buiten gaan. En hotelgasten blijven binnen het resort of in het park zelf, zonder het dorp iets op te leveren,” denkt Boks.

Impact op de natuur

De geplande locatie grenst direct aan het Natura 2000-gebied. Ecoloog Daan van der Elsken waarschuwde in september 2022 bij Pointer al dat de bouw verstoring kan veroorzaken voor beschermde soorten zoals vleermuizen, hazelwormen en rugstreeppadden. “Het licht en geluid van zo’n groot hotel kunnen schadelijke effecten hebben op de biodiversiteit,” legt hij uit. Hij noemt de natuurcamping, die is opgeofferd voor een parkeerplaats, een “lang gekoesterde plek” die nu verloren is gegaan.

Boks wijst ook op de stikstofproblematiek. “Boeren moeten krimpen vanwege stikstofregels, maar een megaproject als dit mag wel doorgaan?” Het contrast tussen de strikte regels voor boeren en de ruimte voor grote bouwprojecten wordt als onrechtvaardig ervaren.

Participatie of schijninspraak?

Een veelgehoord punt van kritiek is het gebrek aan transparantie en inspraak vanuit De Hoge Veluwe. Hoewel het park stelt dat er participatiemomenten zijn geweest, voelen bewoners zich niet serieus genomen. “We mochten alleen meepraten over de kleur van de viooltjes,” zegt Boks cynisch.

Parkdirecteur Seger van Voorst tot Voorst heeft eerder in de media laten weten dat veel van de zorgen volgens hem “pure stemmingmakerij” zijn. “We hebben ze geïnformeerd, terwijl dat helemaal niet hoeft. Ze baseren zich op minimale informatie en weten helemaal niet waarover ze het hebben.” Later in het proces wordt nog inspraak georganiseerd. Via de dorpsraad, niet met individuele inwoners.

Boks laat de Edese Vos weten dat het al 2,5 jaar stil is – van beide kanten. Toen hij een groep raadsleden uit Ede de locatie zag bezoeken, voelde hij nattigheid en nam contact op.

Bestuurlijke complicaties

De ligging van het project is voor de inwoners van Hoenderloo ingewikkeld. De bouwlocatie ligt in Ede, dus gaat deze gemeente over de bestemming. Maar het dorp valt onder Apeldoorn en de rijksweg die het dorp van het resort scheidt is van de provincie. Bij wie moet je dan zijn om bezwaar te maken, en zal de gemeente Ede wel voldoende oog hebben voor de belangen van inwoners van Apeldoorn? “We hebben niets te zeggen, maar moeten wel met de gevolgen leven,” aldus Boks.

Deze bestuurlijke verdeling voedt de frustratie onder bewoners, die het gevoel hebben tussen wal en schip te belanden. Een raadslid uit Apeldoorn werd zelfs geweigerd bij de bijeenkomst met de Edese raadsleden. En we weten dat journalisten ter plaatse zijn gehinderd, waardoor inwoners niet goed konden worden geïnformeerd over de plannen. Het voelt als verdeel-en-heerspolitiek vanuit het Park.

De onvrede heeft in Hoenderloo geleid tot het ontstaan van een actiegroep, die snel kan opschalen indien nodig. “We hebben een stichting opgericht. Als het park verdergaat met deze plannen, zijn we er klaar voor om in actie te komen,” zegt Boks. De groep overweegt juridische stappen, gericht op het betwisten van de vergunningen. Hiervoor is al een crowdfundingcampagne in het dorp gestart.

De komende maanden zullen cruciaal zijn: wordt dit project een symbool van duurzame vooruitgang, of juist een voorbeeld van vervreemding tussen het natuurpark en zijn omgeving?

NASCHRIFT: D66 Ede heeft raadsvragen gesteld over de kwestie waarin ook het belang van Hoenderloo wordt meegenomen.

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
9 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Koops
Johan Koops
14 dagen geleden

Zoals een baron die lak heeft aan inspraak al niet meer van deze tijd is, zo is dit volstrekt overbodige resort dat ook. Niet aan beginnen. Natuur voorrang geven.

Nico
Nico
Antwoord aan  Johan Koops
9 dagen geleden

De gemeente stelt of wijzigt het bestemmingsplan op. Zij regelt ook de wettelijke besluitvorming met daarbij de reactiemogelijkheden.

L. Nobel
L. Nobel
14 dagen geleden

Ook uit dit artikel blijkt maar weer: de arrogantie van de baron slaat werkelijk alles…

Freek Jan Koekoek
Freek Jan Koekoek
14 dagen geleden

Het is inderdaad ingewikkeld dat het gebied in gemeente Ede ligt, terwijl het feitelijk bij Hoenderloo hoort. Hoenderloo ligt grotendeels in gemeente Apeldoorn. Belangrijk daarom dat Hoenderloo goed betrokken wordt. In raadsvragen heb ik aan het college van B&W van Ede gevraagd hoe ze Stichting Hoge Veluwe gaan vragen om die betrokkenheid te realiseren.

Bert van der meiden
Bert van der meiden
13 dagen geleden

Hoge Veluwe speelt het slim. Met het verstrekken van de relatiekaart (gratis park in met auto + inzittenden ter waarde van ca 500 euro aan raadsleden van Ede, Apeldoorn en Arnhem en aan de leden van de provinciale staten) krijg je de politici wel mee. Onvoorstelbaar dat velen van hen in deze onzekere tijd waarbij je juist het goede voorbeeld moet geven) zo’n cadeau aannemen. Ze moeten zich naar mijn idee kapot schamen. Over integriteit gesproken.

Roel
Roel
Antwoord aan  Bert van der meiden
9 dagen geleden

Dit heet toch omkoping? Schandelijk, maar ook hier zal het kapitaal wel weer zegevieren. Van wie is de Hoge Veluwe eigenlijk?

Anoniem
Anoniem
12 dagen geleden

“Daarnaast is er scepsis over de economische voordelen. “Het werk dat dit resort oplevert, zal vooral naar mensen van buiten gaan.”

Mensen uit het dorp zijn vrij om zelf te solliciteren…

Begrijp dat er zorgen zijn, maar als dit een journalistiek artikel is dan is het wel makkelijk om enkel mensen die er tegen zijn op te sommen. Er zijn ook genoeg mensen positief over het plan.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
9
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x