Edese Vos

Edese Vos in Villamedia: ‘De Vos zet in Ede de luiken open’

edese vos redactie 25 1 2023 2
De redactie van de Edese Vos: Nando Eskes, Ria Maliepaard en Marc van der Woude. Foto: Edese Vos.

‘Hoe de Edese Vos het slaperige stadje op de Veluwe in acht maanden tijd wakker schudde’ kopt Villamedia, het vakblad voor journalisten, vandaag.

De rel met de advocatenbrief van de gemeente en de burgemeester die het OM inschakelde heeft ook landelijk reuring gegeven. Villamedia, het vakblad voor journalisten, stuurde een journalist naar Ede om poolshoogte te nemen en onze hoofdredacteur en uitgever te interviewen. Het is een beetje een Robin Hood-verhaal geworden, maar dat heeft de Edese Vos misschien ook wel aan zichzelf te danken. De hyperlocal voor onderzoeksjournalistiek wilde de zaken in Ede wat opschudden en dat is wel gelukt.

Zo bijt de Vos volgens Villamedia “met succes in de kuiten van bestuurlijk Ede” en “zet de Vos in Ede de luiken eens flink open.” Het artikel gaat over de vrij gesloten bestuurscultuur in Ede, de groeistuipen van Ede van dorp naar stad, dat we de kloof tussen burger en bestuur wat proberen te overbruggen met ‘radicale transparantie’, en dat we de helft van de verhalen maken naar aanleiding van tips van inwoners.

Doordat de kritische lokale journalistiek in Ede de afgelopen decennia verdwenen is, is ons stadsbestuur dit niet meer gewend. Dat leidt tot wat ongemak als de Vos lastige vragen stelt of een Woo-verzoek indient, en af en toe een uithaal van een woordvoerder of wethouder. We nemen dat voor lief.

“Als je je nek niet uitsteekt, dan verandert er ook niks. Je zou, cynisch, kunnen zeggen: ‘Ede krijgt de journalistiek die het verdient’,” zegt hoofdredacteur Marc van der Woude. “Maar we zijn het verplicht aan Ede – en aan veel andere middelgrote gemeenten in Nederland met een soortgelijk probleem – om te laten zien: zó kan het ook.”

“De journalistiek is in de afgelopen jaren uitgehold ten faveure van het verdienmodel,” vindt uitgever Nando Eskes. “We willen de journalistiek weer terugbrengen naar waar het hoort: als dienst aan de samenleving.” Dat betekent ook dat we alleen kunnen bestaan met voldoende steun vanuit de gemeenschap.

Het artikel op Villamedia is via deze link gratis te lezen.

NASCHRIFT: Villamedia heeft uiteraard ook wederhoor toegepast bij de gemeente Ede. Patricia Nep, de woordvoerder van burgemeester Verhulst, doet in haar reactie voorkomen alsof de Edese Vos een gesprek geweigerd zou hebben. Dit is onjuist, zoals al transparant is weerlegd in dit artikel, waarin ook de volledige correspondentie tussen de Edese Vos en de gemeente Ede openbaar is gemaakt. Nando Eskes heeft expliciet aangegeven dit gesprek te willen voeren, maar wel zonder voorwaarden. Nep gooide vervolgens zelf de deur dicht.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.