Edese Vos

Een persoonlijke oproep van de redactie

edese vos redactie 25 1 2023 2
De redactie van de Edese Vos: Nando Eskes, Ria Maliepaard en Marc van der Woude. Foto: Edese Vos.

‘Jullie gaan toch niet echt stoppen?’ vroeg iemand. ‘Ede kan niet zonder een Vos die de zaken op scherp zet, hoor!’

Dat vinden wij natuurlijk ook, dat is waarom we met de Edese Vos zijn begonnen. Maar een serieuze luis in de pels van de macht kan geen hobbyproject zijn. Toen we begonnen spraken we af: ‘We doen het professioneel of we doen het niet.’ Om op een duurzame basis scherpe en vasthoudende onderzoeksjournalistiek te kunnen bedrijven, hebben we jouw financiële steun echt nodig. Anders lukt het gewoon niet.

Daarom een persoonlijke oproep van onze redactie.

Vind je het belangrijk dat de Edese Vos doorgaat? Dan kun je ons heel concreet helpen door twee stappen te zetten:

 • Een maandelijkse machtiging voor 2024, zodat we een stabiele basis hebben en weten op wie we kunnen rekenen. Het richtbedrag is € 10 per maand, en hier mag je gerust van afwijken.
 • Een eenmalige kerst-/eindejaarsbijdrage om ons te helpen 2023 goed af te sluiten. Het richtbedrag is € 100. Ook hier mag je gerust van afwijken. Als iedereen die ons waardeert minimaal 1x per jaar naar inspiratie en draagkracht iets bijdraagt zijn we er.
edesevos qrcode

Je kunt snel en veilig met iDEAL betalen. Scan of klik op de QR-code of gebruik de gegevens op onze donatiepagina.

Nu kan het zijn dat je wat vragen hebt over onze financiën. Stel ze gewoon. We werken transparant en de meestgestelde vragen staat ook op onze website. Zoals de vraag of we doorgaan of misschien stoppen.

Het korte antwoord is: de Edese Vos gaat door, maar wel op basis van het financiële draagvlak dat er écht is. De € 60.000 per jaar is geen wenselijk doel, maar dat wat minimaal noodzakelijk is om te kunnen draaien. Komt er minder binnen, dan zullen we minder kunnen onderzoeken en publiceren. Klinkt logisch, maar soms moet je dat even helder benoemen. Het betekent wel dat je bijdrage gegarandeerd en direct positief verschil maakt.

De Edese Vos dient de Edese samenleving met scherpe en vasthoudende journalistiek, zodat de macht wordt gecontroleerd en inwoners meer invloed krijgen op plannen en ontwikkelingen die onze toekomst bepalen. Dat kan alleen als we het sámen dragen. Kunnen we op je rekenen?

Lieve groet,

Team Edese Vos:
Nando Eskes, Ria Maliepaard en Marc van der Woude

Wil je meer informatie?

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

8 reacties

 • Ik denk dat de Edese Vos een aanwinst is, en steun het sindsdien maandelijks na het even op een afstandje bekeken te hebben. Ik ben zelf pas sinds de zomer van 2023 bekend met dit platform. Als ik wat terugblader lijkt het alsof jullie dec2022 begonnen zijn. Wellicht is er simpelweg na een jaar nog niet genoeg bekendheid? Ik zie de Edese Vos ook niet gemakkelijk voorbij komen op het internet. Wellicht dat meer zichtbaarheid en eventueel een groter gebied rondom Ede ervoor kunnen zorgen dat er meer mensen weten van dit platform? Of het iets meer tijd te gunnen dan 1 jaar?

  Ik ben echt een leek op zowel social media als journalistiek, dus waarschijnlijk denk ik nu iets te gemakkelijk, maar het voelt ook alsof het platform nog geen eerlijke kans heeft gehad. Hoe staat de Edese Vos hierin?

  • We zijn eind januari begonnen, dus 10,5 maand bezig. Een van de zaken die we dit jaar testen is de betaalbereidheid van lezers, en dat weegt mee in de afweging of we dit platform duurzaam in de lucht kunnen houden.

   Bekendheid: we worden al vanaf het begin geboycot door Ede Stad en De Gelderlander. Onze persberichten worden niet doorgeplaatst. Scoops wordt soms gejat, zonder bronvermelding. Kennelijk zien ze ons als concurrent, terwijl ze zelf geen noemenswaardige lokale onderzoeksjournalistiek leveren.

   We hebben dus vanaf nul bereik moeten opbouwen. Organische groei gaat te langzaam, daarom draaien we af en toe campagnes op de socials, maar die kosten uiteraard geld. En dat is er in onvoldoende mate. Het is dus een kip-ei verhaal. Met meer bekendheid en meer bereik dragen ook meer lezers financieel bij.

   Als iedereen die onze mails ontvangt redelijk bijdraagt, kunnen we de Edese Vos prima draaien. We merken ook dat nogal wat mensen denken dat dit een hobby van ons is. Dat is natuurlijk niet zo. We leveren professioneel werk en dat kan niet gratis. De realiteit is dat we alle kosten en tijd afgelopen jaar uit eigen zak hebben betaald. Dat kan in een start-up fase nodig zijn, om te laten zien wat we in huis hebben. Maar we zijn nu wel in de fase beland dat duidelijk moet worden of er echt voldoende lokale steun is.

   Het is dus geen vanzelfsprekendheid dat de Edese Vos op dezelfde voet door kan gaan. Komt er te weinig binnen, dan gaat het platform echt op een aanzienlijk lager pitje en zullen we veel dossiers moeten laten liggen. Jammer, want er zitten nog behoorlijk wat onthullingen in de pijplijn. Maar dat onderzoek kost tijd en dus geld.

   • Al eens aan gedacht om eenmalig wel een papieren editie te maken, bijvoorbeeld met enkele van de meest gelezen en/of becommentarieerde verhalen en sneak previews van enkele andere verhalen die op de website staan? Mij lijkt dat je daarmee je bekendheid onder de Edese bevolking in één klap fors verhoogd en nieuwe lezers naar de website lokt, waarvan enkelen ook wel zullen doneren.

   • @Jede: Aan ideeën geen gebrek en deze staat al enige tijd op ons lijstje. Maarre… drukken en distribueren, enig idee wat dat kost? Als je iets opstart is het altijd een kip-ei verhaal. Je hebt geld nodig om bereik op te bouwen en bereik om inkomsten binnen te fietsen.

    Overigens moeten we wel af van het idee dat slechts enkelen doneren. Het is heel eenvoudig: lees je de artikelen op de Edese Vos en vind je ze goed, draag dan tenminste 1x per jaar iets bij. Dat is niet meer dan redelijk. Er wordt hard gewerkt om deze dienst te leveren.

   • Dank voor jullie antwoord. Andere optie die misschien iets op het randje is (als het al geaccepteerd wordt): een paginagrootte “advertentie” in de Ede Stad. Maar deze dan wel zo vormgeven dat het er niet als advertentie uitziet, met alleen maar sneak previews van verhalen die men verder kan lezen op de website. Ik denk dat de doelgroep van Ede Stad over het algemeen ook wel de mensen zijn die in de Edese Vos geinteresseerd zijn en zij die niet papieren drukwerk lezen bereiken jullie al via de Facebook advertenties.

    Qua doneren: eens. Ik zal voor het jaaruiteinde ook nog daad bij het woord voegen!

   • Inderdaad, maar vooral ook een goed en praktisch idee al zeg ik het zelf. Immers, de kosten zullen lijkt me lager liggen vergeleken met zelf een papieren versie maken en verspreiden, terwijl tegelijkertijd het aantal brievenbussen met een nee/ja sticker vele malen hoger ligt dan met een ja/nee sticker (afgaande op mijn eigen ogen) en dus ook het bereik van zo’n actie.
    Vermoedelijk liggen de advertenties ook bij een andere afdeling of verantwoordelijke dan de artikelen, dus dat vergroot ook de kans dat zoiets ertussen door glipt en geplaatst wordt. Eventueel ook nog gebruikmakend van de meestal lagere kerstbezetting als je zoiets nog in de editie voor volgende probeert te krijgen, volgens mij zitten dergelijke partijen immers altijd wel om advertenties en dus inkomsten verlegen.

    Mocht de redactie van Ede Stad ook actief meelezen op de Edese Vos en de reacties eronder, voel je dan natuurlijk vrij om mijn reacties te verwijderen als je iets met het idee wilt doen… 😉

   • @Jede: Dit soort tips kun je inderdaad beter in een mailtje zetten dan online posten, maar laat nu maar lekker staan. Als Ede Stad meeleest kunnen ze zich ook afvragen waarom ze in termen van concurrentie denken in plaats van strategische samenwerking.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.