Edese Vos

De week van Ede: Van stadspark tot zwembad

Ellen den Boer Bijzondere wolken boven de hei in Ede
Foto van de week: Ellen den Boer. Bijzondere wolken boven de heide.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Cyberaanval op Edese leverancier Iddink
Iddink Learning Materials, een distributeur van schoolboeken in Ede, werd op donderdag getroffen door een cyberaanval waarbij persoonlijke gegevens zoals namen, e-mailadressen en mogelijk bankgegevens van klanten betrokken waren. Het bedrijf heeft de systemen onmiddellijk afgesloten en de politie en Autoriteit Persoonsgegevens ingelicht. De omvang van de schade en het exacte aantal getroffen gegevens zijn nog onbekend.

2. Stadspark Ede op de schop
Ede vernieuwt haar stadspark tussen de Paasberg en de Oude Kerk om het gebruiksvriendelijker te maken met meer groen, ontmoetingsplekken en ruimte voor evenementen. Het park wordt gefaseerd aangepakt, met de eerste fase die dit voorjaar start. Er komen ook nieuwe voorzieningen zoals een wadi en minder verharding rond het Raadhuis.

3. Hoe staat het met de woningbouw in Bennekom-West?
In Bennekom-West is een sterke behoefte aan betaalbare woningen, vooral voor jonge starters en gezinnen. Na goedkeuring van de gemeenteraad in 2022 is het project vertraagd, en bewoners vragen om een update en verdere actie. Er wordt nu een nieuwe informatieavond gepland om belangstellenden te informeren over de voortgang.

4. Nieuwe zwembad in Ede kan snel worden gebouwd
Ede verwacht binnen enkele jaren een nieuw zwembad te openen, ondanks stijgende bouw- en personeelskosten. Het zwembad, dat een multifunctioneel bad van 35 bij 25 meter zal omvatten, komt in de buurt van de Van der Knaaphal en zal synergievoordelen opleveren door gedeelde voorzieningen. De bouw begint na een snelle afronding van de besluitvorming.

5. Oprichters moestuin De Vrolijke Pastinaak boos op gemeente
In Ede verdedigen de oprichters van moestuin De Vrolijke Pastinaak in Kernhem zich tegen beschuldigingen van illegaal grondgebruik. Er is een conflict ontstaan nu de gemeente de grond terugvordert voor andere doeleinden. De oprichters betwisten de beschuldiging en benadrukken dat zij altijd in overleg met de gemeente hebben gehandeld.

6. Nachtopvang Ede gehele jaar geopend
De nachtopvang in Ede blijft het hele jaar geopend. Deze beslissing volgt op regionale financiering en de wens van zowel het college als de raad om de opvang permanent te ondersteunen. De nachtopvang heeft ook een dagopvang geïntroduceerd die positief is ontvangen en helpt de overlast te verminderen.

7. Zeventig woningen erbij in Ederveen
In Ederveen worden ongeveer 70 nieuwe woningen gebouwd om tegemoet te komen aan de groeiende lokale behoefte. Deze ontwikkeling heeft brede steun in de gemeenteraad gekregen, hoewel er zorgen zijn over waterbeheer. De ontsluiting van de nieuwe wijk en andere infrastructuurdetails worden verder uitgewerkt.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.