Edese Vos

De week van Ede: Gijzeling in Petticoat wereldnieuws

gijzeling in ede weekoverzicht
Beeld van de week: NOS. De gijzeling in café Petticoat werd wereldnieuws.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

 1. Zeven turbulente uren: hoe een gewone stapavond in Ede wereldnieuws werd
  Een gewone stapavond in café Petticoat in Ede veranderde in wereldnieuws toen een 28-jarige man uit Ede vier mensen gijzelde. De gijzeling begon rond 05.00 uur en eindigde na zeven uur zonder slachtoffers. De politie had contact met de gijzelnemer, wat mogelijk bijdroeg aan de vreedzame afloop. De gijzelnemer werd gearresteerd, en het motief voor de gijzeling is nog onbekend.
 2. Uitbreiding boerenbedrijven mogelijk met forse stikstofreductie
  De gemeente Ede introduceert een tijdelijk beleid om de uitbreiding of aanpassing van boerenbedrijven mogelijk te maken, mits dit gepaard gaat met een significante vermindering van stikstofuitstoot. Dit beleid, dat bedoeld is om agrarisch ondernemers zekerheid te bieden en hen aan te moedigen vanuit eigen vakmanschap aan hun toekomst te werken, wordt eind dit jaar geëvalueerd.
 3. 70 procent gemeenten tegen nieuwe vliegroute
  Een onderzoek van Pointer toont aan dat de meerderheid van de gemeenten in Utrecht en Gelderland tegen een nieuwe aanvliegroute naar Schiphol over hun gebied is, vanwege zorgen over geluidshinder en luchtkwaliteit. Slechts één gemeente staat positief tegenover de komst van de vierde route, die defensie meer oefenruimte moet bieden.
 4. Gemeente Ede en provincie worstelen met beschermde status wolf
  In Ede groeit de roep om effectiever wolfbeheer op de Veluwe na een bijeenkomst waarbij bezorgdheid werd geuit over de impact van de wolf op lokale dierenhouders en recreatieondernemers. Met een verdubbelde wolvenpopulatie en toenemende incidenten dringt de gemeente aan op een herziening van de beschermde status van de wolf om beheer mogelijk te maken.
 5. Parkeerplaats bij schaapskooi op Ginkelse Heide gaat sluiten
  De parkeerplaats bij de schaapskooi op de Ginkelse Heide in Ede gaat sluiten om plaats te maken voor een weide voor de schapen. Bezoekers worden aangemoedigd om gebruik te maken van de nieuwe centrale parkeerplaats, als onderdeel van een breder plan om het gebied rondom het Airborneveld en restaurant Juffrouw Tok aantrekkelijker te maken.
 6. Vakantieparken zonder ‘toerismetoekomst’ mogen van Ede toch hopen op woonbestemming
  Ede overweegt om vakantieparken zonder toeristische toekomst een nieuwe bestemming te geven, mogelijk zelfs een woonbestemming. Dit plan wordt gezien als een mogelijke bijdrage aan het oplossen van lokale woningnood, ondanks dat zowel de provincie Gelderland als de gemeente Ede terughoudend zijn in het toestaan van permanente bewoning op dergelijke parken.
 7. Stephan Neijenhuis draagt stokje over aan Sam Elfvering
  Stephan Neijenhuis, na tien jaar actief te zijn geweest als raadslid voor D66 in Ede, draagt het stokje van fractievoorzitter over aan Sam Elfvering. Onder Elfvering’s campagneleiderschap won D66 Ede een extra zetel, ondanks landelijke tegenslagen voor de partij. Beiden zijn ook actief als beleidsmedewerkers voor de D66-fractie in de Tweede Kamer en hebben zich ingezet voor diverse maatschappelijke thema’s binnen Ede.

NASCHRIFT 5 april 2024: Inmiddels is bekend geworden dat een Edese cafébaas na afloop van de gijzeling is ingereden op een journalist van de NOS.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.