Edese Vos

Edese cafébaas rijdt in op journalist, NOS doet aangifte

journalist aangereden museumplein ede
Een cameraman van de NOS is aangereden door een café-eigenaar. Foto: Edese Vos.

Op zaterdagmiddag 30 maart, kort na het gijzelingsdrama in Ede, is een cameraman van de NOS aangereden door de eigenaar van een café aan het Museumplein. Meerdere mensen waren hier getuige van en ook de politie was ter plaatse. Toch is de kwestie niet naar buiten gekomen, en dat is opmerkelijk.

De Edese Vos werd getipt door een getuige die het zag gebeuren en videobeelden heeft gemaakt. De betreffende cameraman was rond 16:45 uur samen met een collega aan het filmen op het Museumplein, na afloop van het gijzelingsdrama in Café Petticoat. De eigenaar van Café Premier zou zich hieraan hebben geërgerd, in zijn auto zijn gestapt en om 16:49 uur op de cameraman en zijn karretje met opnameapparatuur zijn ingereden.

“Dan ben je toch helemaal knettergek!” roept een getuige die het vanaf het terras zag gebeuren. “Ze zijn gewoon aan het filmen hè.” Een andere omstander roept de cafébaas toe: “Doe even normaal hé!”

Op videobeelden die in het bezit zijn van de Edese Vos is te zien dat twee politieagenten meteen ter plaatse zijn. Kort daarop verschijnt wethouder Peter de Pater in beeld, kennelijk ook in het café aanwezig, die met de agenten in gesprek gaat. Vervolgens legt de journalist aan de agenten uit wat er is gebeurd. Iets later maakt de cafébaas zich in zijn auto uit de voeten. De journalist is er goed afgekomen, maar heeft wel letsel.

‘Hij heeft me goed geraakt’

De cameraman is een freelancer van de NOS en wil niet bij naam worden genoemd. Zijn opdrachtgever verzoekt dit ook en wil hem met oog op de gebeurtenissen in bescherming nemen. NOS-journalisten worden wel vaker belaagd en voeren om die reden vaak geen logo’s meer.

“Een horecaondernemer die het niet eens was dat wij daar stonden te filmen vond dat wij weg moesten gaan,” vertelt de cameraman als de Edese Vos belt. “Toen heeft hij zijn auto gepakt en is hij eerst tegen mijn spullen aangereden en toen tegen mijzelf.” Hij hoefde er niet voor naar het ziekenhuis, maar heeft wel letsel. “Het is niet zichtbaar, maar ik heb sindsdien wel pijn in mijn been. Hij heeft me goed geraakt, ja.” Meer wil hij er niet over kwijt, de Edese Vos kan contact opnemen met de woordvoerder van de NOS.

museumplein ede nos
Een journalist van de NOS is op het Museumplein in Ede belaagd. Beeld: Streetview.

‘Het was tamelijk bedreigend’

Al snel blijkt dat het ‘Chefsache’ is bij de NOS. “Het wordt in de hoofdredactie besproken,” laat de journalist weten. Als de Edese Vos woordvoerder Onno Duyvené de Wit vraagt waarom dit niet door de NOS zelf naar buiten is gebracht, zegt hij: “Ik begrijp dat je het nieuwswaardig vindt, maar het is prettiger dat een individuele cameraman niet onderwerp van nieuws wordt. Dat is ook om hemzelf een beetje te beschermen.”

Hij heeft wel wat meer informatie. “Die café-eigenaar zei dat de verslaggevers van zijn terras af moesten, maar volgens hen was het openbaar terrein. De politie heeft toen lopen sussen en gezegd: ‘je moet daar wel degelijk gewoon kunnen filmen.’ En toen heeft die café-eigenaar de auto gepakt en hem aangereden. Dat is natuurlijk tamelijk bedreigend.”

Of het een bewuste aanval was, kan Duyvené de Wit niet zeggen. “Dat is iets wat de officier van de justitie moet uitmaken.” Op details wil hij verder niet in gaan. “Journalisten zitten tegenwoordig een beetje in de hoek waar de klappen vallen. Figuurlijk, maar soms ook letterlijk. Dat is niet gewoon in een democratie. Daarom willen we wel het signaal afgeven dat je zo niet met mensen omgaat, en dus ook niet met journalisten. Als goed werkgever staan we voor onze cameraman op de bres en doen we dus aangifte.”

De NOS laat de Edese Vos weten begin volgende week aangifte tegen de cafébaas te zullen doen voor mishandeling.

Tips welkom

Hoe kan het dat, terwijl de gijzeling in Ede wereldnieuws was, deze zaak nog niet naar buiten is gekomen? Als de Edese Vos probeert te reconstrueren wat er is gebeurd, rondbelt langs de verschillende spelers, en bij de cafés aan het Museumplein navraag doet, blijken maar weinig uitbaters happig om erover te praten. Is dit een gevalletje ‘What happens in Ede, stays in Ede?’ Je leest het in het volgende artikel.

De Edese Vos heeft de zaak in onderzoek. Ben je getuige geweest van deze aanrijding of heb je beelden? Weet je wat er achter de schermen is gebeurd? Neem dan contact op met de Edese Vos. Dat kan indien nodig onder bronbescherming.

Vond je dit artikel interessant?

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos. Deze verschijnt 1x per week.

 
 

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

4 reacties

 • Ik snap de café eigenaar wel. Is de hele dag druk in de weer en zwaar vermoeid na zo’n zware dag en gaan journalisten in zijn ogen moeilijk, lastig en interessant doen voor hun belangrijke nieuwsvergaring terwijl de man op is en wel wat anders aan zijn hoofd heeft. Journalisten e.d. moeten ook weten wanneer ze een stapje terug moeten doen.

  • Deze reactie hoor ik veel, vooral op de socials. Ik spreek dat toch even aan:

   1. Je komt met meerdere aannames waarvan je niet weet of die kloppen: de eigenaar zou zwaar vermoeid zijn geweest en de journalist zou moeilijk hebben gedaan. Als je dit niet zeker weet, is het inbrengen van deze aannames oneigenlijk. De Edese Vos heeft met zowel de eigenaar als de journalist als de politie gesproken. Als jouw aannames zouden kloppen, hadden we dat wel gemeld.

   2. Feit is dat de journalist zich op de openbare weg / het Museumplein bevond. Daar heeft geen enkele café-eigenaar iets over te zeggen. Journalisten moeten hun werk kunnen doen. De agenten die ter plaatse waren hadden al aangegeven dat die journalist daar mocht filmen.

   3. Begrip voor de emoties van die dag kan op geen enkele manier een legitimatie bieden om dan maar iemand aan te rijden. De NOS gaat aangifte doen en de politie en OM zullen onderzoeken of hier sprake is geweest van een strafbaar feit, zoals geweldpleging.

   4. De Edese Vos heeft op de dag van de gijzeling zelf geen journalisten ingezet. In de eerste plaats omdat we niet van de nieuwsverslaggeving zijn, maar van de onderzoeksjournalistiek. Maar ook om de hulpdiensten niet in de weg te lopen. De NOS en andere media hebben wel verslaggevers ter plaatse gehad. Je kunt daar van alles van vinden, als het gaat om welk belang je daar aan toekent, maar die mensen doen gewoon hun werk en dankzij dat werk was iedereen doorlopend geïnformeerd. Je hebt zelf die dag vast ook meerdere keren op je mobiel of computer gekeken wat de laatste update was. Realiseer je dan dat dat het werk van de journalistiek is.

 • Dit gedrag past volledig bij wie hij is. Naar mijn mening een waardeloze horeca-ondernemer; de titel die hij zelf heeft verzonnen van “meest toonaangevende Grand Café” is volledig misplaatst. Wellicht tijd voor enige zelfreflectie.

  [De Edese Vos heeft deze reactie gemodereerd conform ons moderatiebeleid, zie https://edesevos.nl/moderatiebeleid. Heb je tips over de verdachte, dan kun je deze melden op https://edesevos.nl/contact, dat kan onder bronbescherming.]

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.