Edese Vos

De week van Ede: De Eder Heide smeult na

emmy henriette van der hoeven natuurbrand ede 2025
Foto van de week: Emmy-Henriëtte van der Hoeven. De natuurbrand op de Eder Heide.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Natuurbrand in Ede: ‘Een beetje dom’ van Defensie

Het was de grootste natuurbrand van Gelderland dit jaar, veroorzaakt door een pyrotechnische rookgranaat tijdens een militaire oefening van Defensie. Deze kwam buiten het veilige zandgebied in een kurkdroge berm terecht, waardoor op 3 april een snel uitbreidende brand ontstond. De Koninklijke Marechaussee onderzoekt nu of er sprake was van verwijtbare fouten of een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Oud-commandant Mart de Kruif noemt het bij Omroep Gelderland “een beetje dom”. Er is geen schade ontstaan aan gebouwen of militair materieel, al kwam het vuur tot aan de poorten van het mobilisatiecomplex van Defensie.

De gemeente Ede onderneemt geen stappen richting Defensie. Wél wil locoburgemeester Arnold Versteeg dat in de toekomst beter wordt afgestemd wanneer oefeningen plaatsvinden, zeker bij droogte en harde wind. Volgens de veiligheidsregio zijn de afspraken nu al scherp, maar wordt dit meegenomen in de evaluatie.

2. Natuurbrand in Ede: Gevolgen voor de natuur

Volgens vuurgeograaf Cathelijne Stoof van de Universiteit Wageningen hoeft de natuurbrand op de Eder Heide niet per se een ecologische ramp te zijn. “De heide kan zich herstellen en dit biedt zelfs kansen, omdat vergrassing door het verstikkende pijpenstrootje op deze manier wordt tegengegaan. Mits er bijvoorbeeld een kudde schapen op wordt gezet.”

Toch wijst ecoloog Lars Soerink erop dat veel kwetsbare diersoorten de brand niet hebben overleefd. Slangen, hagedissen, muizen, broedvogels en insecten zoals het heideblauwtje zijn massaal omgekomen. Vogels konden vaak nog wel wegkomen, maar hun nesten niet. Hoewel de natuur zich op termijn kan herstellen, duurt dat volgens Soerink tientallen jaren.

3. Dorpsraad Lunteren presenteert ambitieuze woonvisie

De Dorpsraad Lunteren presenteerde woensdag haar ambitieuze woonvisie tot 2040, waarin aan de westkant van het dorp ruimte is voor zo’n 900 tot 1100 nieuwe woningen. De plannen, bedoeld voor met name jongeren en ouderen uit het dorp, sluiten nauw aan bij het behoud van het dorpskarakter. De gemeente staat positief tegenover het initiatief, maar door onduidelijkheid over stikstofregels rond Natura 2000-gebieden ligt alles stil. Pas dit najaar wordt duidelijk of de beoogde locaties geschikt zijn. Ook de aanleg van Doesburgerbroek loopt hierdoor vertraging op.

4. Verkeerschaos dreigt door afsluiting A12

De geplande negen dagen durende afsluitingen van de A12 tussen de knooppunten Maanderbroek en Lunetten baren ondernemers grote zorgen. Ze verwachten flinke hinder voor lokaal verkeer, leveringen en bereikbaarheid van dorpen. Alternatieven voor lokaal verkeer ontbreken, waardoor de kans op files op binnenwegen groot is. Rijkswaterstaat roept op tot goede voorbereiding door weggebruikers. Toch klinkt er kritiek: “Zorg voor een ontsnappingsmogelijkheid, houd desnoods één rijstrook open. De werkzaamheden richting Utrecht vinden plaats op de volgende data:

  • Vrijdag 9 mei 20.00 uur tot maandag 19 mei 5.00 uur 2025
  • Vrijdag 22 augustus 20.00 uur tot maandag 1 september 5.00 uur 2025
afsluiting a12 2 1024x526 1

5. Brand met asbest bij voormalig tuincentrum Kernhem

Vrijdagmiddag brak brand uit in een voormalig tuincentrum aan de Kalverkampweg, dat in gebruik was als antikraaklocatie. Het pand ging volledig in vlammen op en ook een deel van het naastgelegen bos raakte beschadigd. Bij de brand kwamen asbestdeeltjes vrij, waarop de N224 tijdelijk werd afgesloten en bewoners werd geadviseerd ramen en deuren te sluiten. De oorzaak van de brand is nog onbekend.

6. Natuurcentrum heropent met feestweek

Het vernieuwde Natuurcentrum Veluwe heet voortaan Natuurcentrum De Ginkel en opent eind april feestelijk haar deuren. De verbouwing en uitbreiding zijn onderdeel van de herinrichting van het gebied. Er is nu meer ruimte voor educatie, tentoonstellingen en kinderactiviteiten, waaronder het bekende kabouterpad. De feestweek biedt gratis themadagen, ambachtenmarkten en wildexcursies. De heropening moet het centrum tot hét startpunt maken voor natuurbeleving op de Zuid-Veluwe.

7. Afvalbrengstations ACV worden ‘Waardepunt’

Ter gelegenheid van haar 25-jarig bestaan doopte afvalbedrijf ACV haar afvalbrengstations om tot ‘Het Waardepunt’. De nieuwe naam onderstreept de visie dat afval waardevol is en hergebruik stimuleert. Inwoners die hun afval inleveren ontvangen een waardebon voor korting bij de kringloop. Met deze stap wil ACV toewerken naar een volledig circulaire samenleving in 2050.

VIDEO – Terugblik op de natuurbrand

Locoburgemeester Arnold Versteeg vertelt hoe de dag van de brand er voor hem uit zag en spreekt zijn dank uit naar de hulpverleners die uit de hele regio naar Ede kwamen. Wim Verboom van de Brandweer Gelderland-Midden vertelt over de logistieke operatie waar de brandweer voor staat met zo’n grote natuurbrand.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Bertwin
Bertwin
19 dagen geleden

Ongelofelijk, “De gemeente Ede onderneemt geen stappen richting Defensie. Wél wil locoburgemeester Arnold Versteeg dat in de toekomst beter wordt afgestemd wanneer oefeningen plaatsvinden, zeker bij droogte en harde wind”.
Arme natuur, arme vogels, arme reptielen, arme bomen en alles ik nu vergeet te noemen.

De Koninklijke Marechaussee onderzoekt nu of er sprake was van verwijtbare fouten of een ongelukkige samenloop van omstandigheden. Oud-commandant Mart de Kruif noemt het bij Omroep Gelderland “een beetje dom”. Het is logischerwijs verwijtbaar, een kind kan begrijpen dat je niet met vuur speelt in een kurkdroge natuur, moet daarover nog worden gespeculeerd? Het was niet of het mis zou gaan, maar wanneer het mis zou gaan. De plotseling onnodige intensiviteit in militaire oefening ter plaatse leidde al tot veel schade aan de lokale natuur, het was echter de rookgranaat die de fatale slag toe bracht.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
1
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x