Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Ede moet fors bezuinigen, maar minder dan gedacht
De gemeente Ede moet 18 miljoen euro structureel bezuinigen, minder dan de eerder verwachte 20 tot 30 miljoen, maar nog steeds ingrijpend. Alle uitgaven worden doorgelicht; subsidies, grote projecten en voorzieningen staan ter discussie. In juli hakt de raad knopen door. Lezers van de Edese Vos lieten in een poll vorig jaar al weten dat de gemeenschappelijke voorzieningen voorop moeten staan, niet de gemeentelijke prestigeprojecten.
2. Gegevens islamitische Edenaren moeten worden vernietigd
De Autoriteit Persoonsgegevens heeft bepaald dat de minister van Sociale Zaken binnen twee maanden alle illegaal verzamelde gegevens over moslims moet vernietigen. Ook in Ede zijn inwoners en organisaties zonder reden onderzocht. Deze informatie werd gedeeld met inlichtingendiensten, zonder dat de betrokkenen dit wisten. Volgens de AP was dit niet alleen onrechtmatig, maar ook discriminerend. De gemeente Ede kreeg eerder al kritische raadsvragen over haar rol. Slachtoffers kunnen nu opvragen wat er over hen geregistreerd is.
3. Raadsvragen naar aanleiding van publicaties Edese Vos
Artikelen van de Edese Vos hebben geleid tot vragen in de gemeenteraad. GroenLinks trok aan de bel over de inloopvoorziening voor doven en slechthorenden die per 1 mei verdwijnt. De partij stelt dat Ede haar inclusie-ambities hiermee niet waarmaakt. De sluiting is snel en zonder alternatief voor of inspraak van de doelgroep doorgevoerd. De ChristenUnie stelde vragen over de gepauzeerde starterslening. De partij wil weten hoeveel starters in Ede hiermee geholpen worden, hoe het budget ervoor zich ontwikkelt, en of de regeling overeind blijft nu bezuinigingen dreigen.
4. Krijgt Ede 10 miljoen euro van de provincie?
Ede wil het restant van de Food Experience-subsidie voor andere projecten gebruiken, maar het wordt nog spannend of de gemeente het geld krijgt. In het oordeelsvormend debat bleek met name de VVD nog kritisch en de stem van deze partij is bepalend. Gedeputeerde Peter Drenth liet weten dat er geen blanco cheque voor Ede komt. Het moet eerst duidelijk worden voor welke concrete plannen Ede de subsidie wil gebruiken. “We zijn geen Sinterklaas.” Het gevoel leeft sterk dat de subsidie een soort boetedoening aan Ede is.
5. Telling brengt verborgen dakloosheid in beeld
In Ede en andere Foodvalley-gemeenten vond donderdag de derde ETHOS-telling plaats. Het doel is om meer zicht te krijgen op ‘verborgen dakloosheid’, zoals mensen die op een bank slapen of in een caravan wonen. De telling wordt uitgevoerd door de Hogeschool Utrecht en het Kansfonds. De resultaten moeten gemeenten helpen om beter beleid te maken voor deze groeiende, maar vaak onzichtbare groep mensen.
6. Oranjehotel zoekt Edenaren op historische foto
Het Nationaal Monument Oranjehotel zoekt namen bij een bijzondere foto van de laatste gevangenen uit de Scheveningse gevangenis in mei 1945. Meerdere mannen op de foto kwamen uit Ede en omgeving en zaten gevangen vanwege verzetswerk. De identiteit van een deel is inmiddels bekend. Het museum hoopt dat inwoners van Ede meehelpen om de overige gezichten te herkennen, zodat hun verhaal niet vergeten wordt. Het bijzondere verhaal is hier te lezen.
7. Werkzaamheden aan Bovenweg Bennekom
De herinrichting van de Bovenweg in Bennekom tot fietsstraat start eind april. De werkzaamheden duren tot het najaar en omvatten ook een volledige afsluiting van de rotonde Heelsumseweg. Omwonenden worden uitgenodigd voor een informatieavond op 24 april. De aanpassingen maken deel uit van het Pico Bello Pad, een snelle fietsroute tussen Ede en Wageningen.
VIDEO – Ledenvergadering dorpsraad Bennekom
Maandag 7 april hield de dorpsraad in Bennekom een algemene ledenvergadering. Tijdens deze bijeenkomst werden de Bennekommers geïnformeerd over diverse zaken die spelen in het dorp. Voorzitter Ceiloi van Deutekom legt uit wat de rol van de dorpsraad is.
VIDEO – 80 jaar vrijheid in Ede
Ter gelegenheid van 80 jaar vrijheid in Ede is er een nieuwe aflevering van de podcast Studio Vrijheid. Op 15 april 1945 bereikten Canadese troepen Otterlo. Het dorp leek bevrijd van de oorlog. Maar in de nacht van 16 op 17 april 1945 vielen onverwacht honderden Duitse soldaten het dorp binnen. Hoe kon dit gebeuren en waarom waren de Canadezen zo belangrijk?
Naar ik aanneem wordt de ietwat voorbarige verhoging van de WOZ ook teruggedraaid. Of denk ik nu te simpel. 30 miljoen bezuinigen of 18 miljoen is nogal een verschil, zeker als je weet dat het WOZ-tekort vanuit Den Haag gecompenseerd is, maar daar heb ik niemand over gehoord.