Edese Vos

De week van Ede: Blauwtong en hondenbelasting

schaapskooi ede lillian jeziorski
Foto van de week: Lillian Jeziorski. Schaapherder Aart van den Brandhof houdt het eerstgeboren lammetje vast.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt voorlopig op proef in de weekenden. Op zaterdag of zondag verschijnt het nieuwe overzicht van de afgelopen week.

 1. Blauwtongvaccin in ontwikkeling: ‘Hopelijk klaar voor de zomer’
  Er wordt gewerkt aan een vaccin tegen blauwtong, met versnelde toelatingsprocedures om het vaccin mogelijk medio dit jaar beschikbaar te hebben. Dit virus treft ook veebedrijven in Ede, waarbij schapen vaak overlijden. Gesprekken lopen met tien vaccinproducenten in Europa.
 2. Hondenbelasting verdwijnt in veel gemeenten, Ede verhoogt tarieven
  Steeds minder Nederlandse gemeenten heffen hondenbelasting. Dit jaar doen 121 van de 342 gemeenten dit nog, terwijl Ede en enkele andere gemeenten de tarieven juist verhogen. In Ede betalen inwoners meer voor hun eerste en tweede hond dan vorig jaar.
 3. Wethouder chagrijnig van overtredingen aannemer bij werkzaamheden Loevestein in Ede
  Wethouder Peter de Pater is ontevreden over het werk van een aannemer bij Loevestein in Ede, waarbij weinig zorg voor bomen is getoond tijdens bouwwerkzaamheden voor appartementen en een parkeergarage. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor een boete.
 4. Onbehagen bij omwonenden over nachtopvang buitenslapers in Ede
  In Ede leidt de permanente nachtopvang voor buitenslapers tot onrust onder omwonenden. Wethouder Bram van der Beek benadrukt het gebrek aan alternatieven en de continue aandacht voor de veiligheid en leefomgeving.
 5. Gemeente Ede rekent op veilige oversteekplaats Zuid-Ginkel
  Met de aanleg van een nieuw parkeerterrein en aanpassingen aan een oversteekplaats hoopt Ede de verkeersveiligheid te verbeteren. Er is discussie met de provincie Gelderland over de maximale snelheid op de betreffende weg.
 6. OBS De Zuiderpoort Ede sluit definitief
  Door aanhoudend zwakke prestaties en te weinig leerlingen sluit OBS De Zuiderpoort in Ede definitief. Er wordt gezocht naar opvang voor de leerlingen en leerkrachten, terwijl het gebouw een onderwijsbestemming moet behouden.
 7. Ede wil deelmobiliteit stimuleren
  De gemeente Ede stimuleert het gebruik van deelvervoer zoals deel(bak)fietsen en deelauto’s, met uitzondering van deelscooters en deelstepjes, om de mobiliteit in het centrum en de omliggende dorpen te verbeteren.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.