Edese Vos

De week van Ede: Cultuur Kwartier en auto-inbraken

Yvonne Reuvekamp Defensie2
Foto van de week: Yvonne Reuvekamp. Een Chinook-helicopter van Defensie oefent bij de Eder Heide.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt voorlopig op proef in de weekenden. Op zaterdag of zondag verschijnt het nieuwe overzicht van de afgelopen week.

 1. Akoesticum in Ede wil meer lokale binding
  Het Akoesticum, een nationaal trainingscentrum voor muziek, dans, en theater in Ede, wordt door de gemeenteraad aangespoord om meer lokale betrokkenheid te realiseren. Er is een amendement aangenomen om het businessplan hierop aan te passen, en ook wordt een motie ondersteund voor een duidelijke visie op de invulling van de Frisokazerne, met de nadruk op culturele activiteiten om ‘verwatering’ te voorkomen. Een ander voorstel richt zich op het transformeren van het kazerneterrein Maurits-Zuid in het ‘Cultuur Kwartier Ede’, bedoeld als een culturele hotspot voor de stad.
 2. Succes in de strijd tegen parkeergarage-inbraken in Ede
  De politie in Ede heeft een belangrijk succes geboekt door twee verdachten van auto-inbraken in parkeergarages op heterdaad te betrappen en aan te houden. Deze actie volgt na een reeks inbraken die sinds oktober plaatsvonden, met name in de Qpark Achterdoelen.
 3. Koning Davidschool in Ede heeft een nieuw schoolgebouw nodig
  De Koning Davidschool in Ede, die uit zijn huidige 60 jaar oude gebouw is gegroeid, heeft dringend behoefte aan een nieuw schoolgebouw. De plannen voor een nieuwe locatie op de Kazerneterreinen worden besproken, ondanks bezwaren van omwonenden en zorgen over de schaal van de nieuwe school.
 4. Laatste werkzaamheden aan station Ede-Wageningen zorgen voor dagenlang geen treinverkeer
  Door de afrondende werkzaamheden aan het nieuwe station Ede-Wageningen, inclusief de aanleg van een nieuwe fiets- en voetgangerstunnel, zullen er van 20 tot 23 februari geen treinen van en naar het station rijden. Meer informatie op de website van Spoorzone Ede.
 5. Defensieactiviteiten in Gelderland uitgebreid
  Defensie plant een toename van militaire activiteiten in Gelderland, waaronder meer helikopteroefeningen op vliegbasis Deelen en het Infanterie Schietkamp in Harskamp. Ook zijn er plannen voor nieuwe helikopterlandingsplaatsen in de Achterhoek en de uitbreiding van munitieopslag en -oefeningen op diverse locaties binnen de provincie.
 6. € 95 miljoen voor Gelderse regio’s vanuit het Rijk
  Het Rijk investeert €95 miljoen in vier Gelderse regio’s (Achterhoek, Stedendriehoek, Veluwe, en Kop van de Veluwe) als onderdeel van de Regio Deals, gericht op het verbeteren van de kwaliteit van leven, wonen, en werken.
 7. Edese spoorwegovergang tijdelijk gesloten
  De spoorwegovergang in de Prins Bernhardlaan in Ede zal tijdelijk gesloten zijn van 20 tot 23 februari wegens werkzaamheden, samenhangend met de opening van het nieuwe station en de vervanging van het spoor en asfalt voor een stillere overgang.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

1 reactie

 • Wat betreft de communicatie van Spoorzone over de te volgen routes voor verschillende doelgroepen: er wordt ruim ingegaan op de mogelijkheden voor automobilisten, fietsers, bromfietsers en zelfs scooters. Helaas is er voor voetgangers niet echt naar een logische oplossing gezocht. Vanuit het centrum wordt een route aanbevolen die start bij de kruising Klinkenbergerweg/Hackettlaan en die langs de Maurits en Friso kazernes eindigt in het “niets”. Bewegwijzering is niet of foutief aanwezig.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.