Edese Vos

De week van Ede: Akoesticum, Parklaan en tamme wolven

Volle maan boven Ede Centrum Ron Vinck
Foto van de week: Ron Vinck. Volle maan boven Ede Centrum.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ is op proef. Laat in een reactie onder het artikel weten of een dergelijk nieuwsoverzicht toegevoegde waarde voor je heeft of niet. Je kunt ons ook een mailtje sturen.

 1. Akoesticum in Ede:
  Het Akoesticum, een trainingscentrum voor muziek in Ede, heeft de afgelopen vier jaar meerdere subsidies ontvangen, meldt Ede Dorp. Ondanks een ambitieuze businesscase en plannen voor inkomstenstijging, kampt het project met financiële tekorten en een dreigend faillissement. De gemeenteraad van Ede heeft recent extra financiële steun toegezegd, waaronder subsidies en leningen, maar de jaarrekeningen ontbreken en de toekomst blijft onzeker.
 2. Werkzaamheden Parklaan Ede:
  De langdurige wegwerkzaamheden aan de Parklaan in Ede, die vertraging opliepen door onvoorziene problemen zoals asbestvondsten en slecht weer, naderen hun voltooiing. De wegafsluitingen worden in drie fasen opgeheven, waarbij de Edeseweg en Bennekomseweg eind juni weer volledig open gaan. Dit moet de verkeersdoorstroming tussen Ede en Bennekom verbeteren.
 3. Paintballgeweer tegen tamme wolven:
  De provincie Gelderland heeft toestemming gekregen van de rechtbank om paintballgeweren te gebruiken tegen wolven die te tam worden of afwijkend gedrag vertonen. Dit besluit is genomen om de openbare veiligheid te waarborgen en de wolven af te schrikken zonder ze ernstig te verwonden.
 4. Noodmaatregelen voor natuur Binnenveld:
  Het Binnenveld kampt met milieukwesties zoals stikstof, verzuring, en verdroging. De Ecologische Autoriteit adviseert dringende maatregelen voor natuurherstel, waaronder vermindering van stikstofbelasting en verbetering van maaibeheer. Beter inzicht in de ecologie van het gebied is nodig om effectieve maatregelen te kunnen nemen.
 5. Opening station Ede Wageningen:
  Het nieuwe station Ede-Wageningen wordt op 23 februari geopend, hoewel het project nog niet volledig af is. Het station is een belangrijk onderdeel van een groter plan om het gebied te ontwikkelen tot een optimaal verkeersknooppunt.
 6. Tijdelijk Noodfonds Energie:
  Huishoudens met een laag inkomen en hoge energierekeningen kunnen steun aanvragen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het fonds betaalt een deel van de energierekening voor zes maanden na de aanvraag, met steun van energieleveranciers en de Rijksoverheid.
 7. Toeslagenaffaire in Ede:
  In Ede hebben zich 203 ouders gemeld als gedupeerden van de toeslagenaffaire. Dit aantal ligt onder het Gelderse gemiddelde. Van de aangemelde gezinnen, hebben veel al een eerste compensatie ontvangen en wordt verdere schadevergoeding onderzocht.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

6 reacties

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.