Edese Vos

WBE en Versteeg onder vuur na problemen certificering

opslag hall wethouder ceo
Wethouder Versteeg en CEO Kleijnen liggen onder vuur over de niet-transparante herkomst van biomassa.

Het Warmtebedrijf Ede en wethouder Arnold Versteeg liggen flink onder vuur na onthullingen over problemen met de duurzaamheidscertificering van biogrondstoffen. Terwijl het bedrijf in een brief aan de gemeente probeert de schade te beperken, weigert Versteeg verantwoordelijkheid te nemen voor het verkeerd informeren van de gemeenteraad.

Het Warmtebedrijf Ede heeft in een brief, ondertekend door CEO Valentijn Kleijnen, geprobeerd de situatie te sussen. De brief erkent dat het schortte aan communicatie met de gemeente, vooral rond de niet-gecertificeerde opslaglocatie in Hall. Deze locatie voldeed niet aan de NTA 8080-normen, zo bleek uit een audit door Normec QS. Hoewel de activiteiten in Hall inmiddels zijn gestaakt en de betreffende grondstoffen uit de certificering zijn teruggetrokken, hield het bedrijf deze informatie eerst achter voor de gemeente.

Kleijnen tracht schade te beperken

Bij de brief is een bijlage gevoegd, afkomstig van BTE Landschapsbeheer, eveneens deel van de Energie voor Elkaar-groep waarover Kleijnen de zeggenschap heeft. WBE noemt BTE eufemistisch ‘een ketenpartner’, maar de communicatie komt vanuit één en dezelfde bron. In de brief geeft het bedrijf aan dat het, in overleg met Normec QS, de claim dat alle leveranties volledig gecertificeerd zijn tijdelijk heeft moeten schrappen uit hun communicatie. Ze bespreken nu welke claim ze wel mogen voeren, aangezien de algehele certificering overeind blijft.

Tegelijkertijd richt het bedrijf zijn pijlen op Omroep Gelderland, die het beschuldigt van onjuiste berichtgeving, en schuift een deel van de schuld voor de gebrekkige communicatie bovendien af op de gemeente door te wijzen op de bevroren Strategische Agenda sinds mei 2024. De gemeente pauzeerde de samenwerking toen de GGD wees op de forse gezondheidsrisico’s voor omwonenden van de centrale aan de Geerweg.

Versteeg weigert excuses ondanks misleiding

Ondertussen ligt wethouder Versteeg onder vuur omdat hij de gemeenteraad verkeerd heeft geïnformeerd over de certificering van de biomassa. De raad wil nu in meerderheid een spoeddebat dat op 5 september zal plaatsvinden. Versteeg baseerde zijn uitspraken op informatie van het Warmtebedrijf Ede, ondanks eerdere signalen dat het bedrijf niet altijd betrouwbaar is.

Toen de Edese Vos en Omroep Gelderland deze informatie aan de kaak stelden, beschuldigde Versteeg hen publiekelijk van het verspreiden van onwaarheden. Nu blijkt dat hun onderzoek juist was, maar Versteeg blijft bij zijn eerdere standpunt en weigert excuses aan te bieden of politieke consequenties te trekken. Dit werd schriftelijk bevestigd door zijn woordvoerder, Pim Steenbergen, aan de Edese Vos.

Wie dringt aan op een spoeddebat?

De zaak kreeg een nieuwe wending toen bleek dat journalist Just Vervaart van Omroep Gelderland de fractieleiders van alle partijen in de Edese gemeenteraad op zondagochtend per e-mail had gevraagd of ze van mening waren dat er op 5 september een spoeddebat over de kwestie zou moeten komen. D66 pakte die voorzet meteen op, maar het roept ook vragen op over de distantie die een journalist beter kan houden tot het politieke proces. Waar is het nog feitenonderzoek en wanneer probeer je eigenlijk een scoop te creëren?

Blinde vlek en toenemende druk

De Edese Vos heeft kritische vragen gesteld over de afhankelijkheid van de gemeente van de informatie van Warmtebedrijf Ede. De woordvoerder van Versteeg blijft echter vaag en ontwijkt duidelijke antwoorden. Dit vergroot de druk op de wethouder om transparanter te zijn over de herkomst van de biomassa en de afspraken met het Warmtebedrijf.

Het is belangrijk dat de gemeente, als ons collectieve bestuur, bedrijven met eigen belangen kritisch blijft controleren. Het is hoog tijd dat het Warmtebedrijf Ede volledige openheid van zaken geeft over de exacte herkomst van de biomassa die in de Edese centrales wordt gebruikt. Duurzaamheid vereist transparantie in de hele keten.

Intussen in Amersfoort: De niet-gecertificeerde biomassa van Energie voor Elkaar heeft ook de politiek in Amersfoort in beweging gezet. Het CDA stelde kritische vragen over het Warmtebedrijf Amersfoort, het ‘zusje’ van het Warmtebedrijf Ede, zoals: ‘Certificering is een woord dat zicht op de werkelijke oorsprong van de biomassa ontneemt. Onderkent het college dat we geen idee hebben waar de in Amersfoort verbrande biomassa vandaan komt?’ En: ‘Is het college bereid om bij het bedrijf alle relevante informatie, inclusief contracten en milieubeoordelingen, op te vragen en openbaar te maken?’

Fun fact: Wethouder Versteeg stuurde de Edese Vos een brief waarin hij laat weten erg blij met ons te zijn, ons van harte feliciteert en ons bovendien veel succes wenst in Ede. 🙂

NASCHRIFT 4 september 2024: Inmiddels is bekend geworden dat de brief van CEO Valentijn Kleijnen door een SGP’er is geschreven. De Edese Vos zoekt opheldering.

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

3 reacties

  • Dit is wel het toppunt van politieke arrogantie/ontkenning!! Weten dat je op alle vlakken met de waarheid aan het marchanderen bent, en dan de schuld bij anderen neerleggen. Als je jezelf ‘s-ochtends in de spiegel bekijkt, gecombineerd met een christelijke opdracht rentmeester te mogen zijn namens de burger, dan is er toch echt iets mis met je morele kompas.

  • Hoe kan dit nu en zijn er belangen bij Versteeg die niet bekend zijn?Dit is een Roze Olifant en tegen beter weten in, dit wordt aftreden.

    • Het is wel vaak het geval dat (in)direct belanghebbenden erbij betrokken zijn. We weten dat wel, maar vaak blijft het onzichtbaar, en we merken het pas als het te laat is.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.