Edese Vos

Wat wordt nu de bestemming van de Mauritskazerne?

enthousiasme voor gelders museum
De Ridders van Gelre hebben gedeputeerde Peter Drenth al mee in de plannen. Beeld: Omroep Gelderland.

In een informatiesessie van de gemeenteraad gisteren is duidelijk geworden dat het college de plannen voor een Food Experience niet zal doorzetten nu de steun van de provincie is weggevallen. Daarmee kan het gesprek over een nieuwe bestemming voor de Mauritskazerne worden geopend.

Ook de Edese subsidie voor de Food Experience wordt nu ingetrokken. Het college moest haar teleurstelling wel wegslikken en hoopt, samen met de provincie en haar partners, tot een andere invulling te komen die de WFC-visie ondersteunt. “We brengen de alternatieven voor de vleugels van de Mauritskazerne in beeld. En we maken een investeringsprogramma voor de economische ontwikkeling van het gebied. Dit bespreken we met de provincie en onze partners,” aldus het college.

Dit betekent dat het maatschappelijk gesprek nu kan worden geopend over een nieuwe bestemming voor het pand. Dat zou een museum kunnen zijn, een filmhuis of muziekpodium, een onderwijsinstelling of sociale woningbouw. Of alsnog iets met ‘food’. Tijd om de Edenaren hierover aan het woord te laten!

Misschien een Gelders Museum?

In de Gelderse Staten is wél een meerderheid te vinden voor een ander ambitieus plan: een Gelders Museum. Daarvoor lijkt Hanzestad Zutphen momenteel de beste kaarten te hebben, maar Ede heeft wel een mooi leeg historisch pand in de aanbieding, op loopafstand van een intercitystation.

Door de Ridders van Gelre, het populaire geschiedenisprogramma van Bas Steman en René Arendsen bij Omroep Gelderland, wordt al jaren gelobbyd voor een Gelders Museum. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten heeft nu in haar coalitieakkoord opgenomen dat ze zich wil inzetten om zo’n museum over de geschiedenis van Gelderland te realiseren.

Het past in het huidige tijdsgewricht waarin ‘de regio’ haar eigen identiteit koestert. “Ik denk dat deze provincie zichzelf tekort doet door iedere keer als een lulletje rozenwater van de Randstad erbij te hangen,” zegt René Arendsen. “Gelderland is een trotse regio tussen de Randstad en het Roergebied. Laten we dat dan ook uitstralen.”

Maakt Ede nog een kans?

In de kroeg aangemoedigd door Matthijs van Nieuwkerk, pakten de Ridders het plan deze week weer voortvarend op. Hoewel zij nu in de eerste plaats naar Zutphen kijken, zou Ede deze argumenten wellicht in stelling kunnen brengen:

  • Gedeputeerde Peter Drenth van het CDA, die de afgeschoten Food Experience in zijn portefeuille had, gaat ook over het te realiseren Gelders Museum. Hij kan van een mislukking zo toch mooi een succes maken.
  • Als locatie wordt ofwel aansluiting gezocht bij een bestaand museum, ofwel een pand gezocht dat nu leegstaat. De historische Mauritskazerne is dan natuurlijk een uitgelezen plek. Dat het Historisch Museum Ede weg wil uit Cultura en ook een eigen stek zoekt komt goed uit, die kan in een bijzaal meeliften op de Gelderse geschiedenis.
  • Het moet interessant zijn voor scholieren, dus de oude doelgroep van de Food Experience. Vul een kind met geschiedenis, het food voor de geest, en je krijgt hopelijk meer collectief bewuste burgers.
  • Het moet goed bereikbaar zijn. Op loopafstand van een intercitystation bijvoorbeeld, zodat ook mensen uit de Randstad de rijke geschiedenis van de provincie kunnen ontdekken. En centraal in Gelderland zodat je er vanuit alle richtingen binnen een uurtje bent.
  • Veel geschiedenis kan Ede niet in de strijd werpen, maar onze Celtic Fields zijn wel prehistorisch, en voor de recente geschiedenis fietsen we de Airborne en de Muur van Mussert (die eindelijk wordt gerestaureerd) er wel in.

Eva Calicher, de woordvoerder van Drenth, laat desgevraagd weten dat dit iets te prematuur is. “Vanuit de provincie zijn we helemaal nog niet met locaties bezig. We zijn nu bezig om uit te werken wat een Gelders Museum precies zou moeten zijn. Ergens voor de zomer moet dat klaar zijn.”

Wat vind jij? Wat zou de nieuwe bestemming van de Mauritskazerne moeten worden?

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

    • Wat Johan zegt. Woningen voor zorgpersoneel en leerkrachten, voor starters en politieagenten. Had ik al woningen voor zorgpersoneel gezegd?

  • Natuurlijk woningen. Ideaal voor mensen die in de Randstad werken. Gelders Museum is een optie. Maar eerlijk is eerlijk. Dan kies je toch eerder voor een plaats met wat meer historie. Historisch Museum Ede in bijzaaltje vind ik een bespottelijk idee. De collectie van dat museum is integraal online te bekijken. De foto collectie is waardevol voor het historisch geheugen van Ede. De voorwerpen in de collectie zijn op een paar aardige stukken van nul tot generlei waarde. Dat kan allemaal naar de afvalcentrale op het industrieterrein. Daar kun je met goed fatsoen geen museum mee vullen.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.