Edese Vos

De Sherman tank is terug in Ede, met een nieuw nummer

Ronald van Riet Sherman tank Ede
De Sherman-tank is terug in Ede. Foto: Ronald van Riet.

De historische Sherman tank, symbool van de bevrijding van Ede, is na een grondige opknapbeurt teruggekeerd op haar plek bij de Langenberg, aan de rotonde Arnhemseweg-N224. Wat meteen opvalt: het nummer op de tank is gewijzigd van 13 naar 31. Hoe zit dat?

De tank, oorspronkelijk gemarkeerd met nummer 13 in een groene cirkel, droeg onjuiste historische aanduidingen. Dit nummer suggereerde dat de tank onderdeel was van het Motor Bataljon van de 1e Canadese Tank Brigade, een combinatie die historisch niet correct is, aangezien dit bataljon geen tanks had.

Na onderzoek en advies van het Calgary Regiment in Canada en intensief overleg met lokale historici, is besloten de tank opnieuw te nummeren naar 31 in een blauwe cirkel. Dit nummer en kleur zijn accuraat voor de Sherman V tank gebruikt door kapitein Davies van het Calgary Regiment tijdens de bevrijdingsaanval op Ede op 17 april 1945. De naam ‘Cougar’, die ook op de tank staat, blijft behouden, als een eerbetoon aan de originele tank en zijn bemanning.

Gericht op Ede-Centrum

De Kunstwacht heeft de tank gerestaureerd, waarbij alle verf is verwijderd en een nieuwe, moderne coating is aangebracht in Delft. Deze behandeling zorgt ervoor dat de tank bestand is tegen weersinvloeden en er weer jaren tegen kan.

De locatie voor de Sherman tank – in het plantsoen naast de rotonde tussen de Arnhemseweg en de N224 – is historisch betekenisvol, omdat het de plek markeert waar tijdens de bevrijding de geallieerde tankcolonne zich opsplitste om Ede binnen te trekken. De tank wijst daarom in de ‘rijrichting’ naar het centrum.

De terugkeer van de Sherman tank is een belangrijk moment voor de Edese gemeenschap. Het dient als een blijvende herinnering aan de offers die gebracht zijn voor de vrijheid.

Het uitgebreide verhaal over de Sherman tank lees je in dit artikel van het Oorlogs- en Garnizoensmuseum ‘De Smederij’ / Platform Militaire Historie Ede.

Sherman tank Ede Daan Homan
De Sherman tank in Ede. Foto: Daan Homan.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.