Edese Vos

Onderzoek naar zorgboerderij United Souls in Wekerom

unitedsouls zorgboerderij problemen 1500
Elinde ging in de weekenden naar de zorgboerderij. Beeld: Omroep Brabant.

De eigenaresse van United Souls, een zorgboerderij in natuurgebied het Wekeromse Zand, zou kwetsbare kinderen zonder toestemming van hun ouders hebben meegenomen naar zogenoemde ‘bevrijdings- en genezingsdiensten’ van de omstreden evangelist Tom de Wal. De gemeente Ede heeft doorverwijzingen direct stopgezet.

Dit meldt Omroep Gelderland na eigen onderzoek. Zorgboerderij United Souls, vlakbij de parkeerplaats van natuurgebied het Wekeromse Zand, biedt onder meer dagbesteding en therapie aan kinderen, jongeren en volwassenen met een beperking of stoornis. Het bedrijf is geschoeid op christelijke leest en geeft ook paardencoaching en huwelijkstherapie.

De omroep sprak meerdere ouders en kinderen die naar de zorgboerderij in Wekerom gingen. Zij spreken van ‘geestelijk misbruik’. Zo zou autisme zijn bestempeld als iets demonisch dat uitgedreven zou kunnen worden of zou verdwijnen als de kinderen zich lieten dopen.

‘Je kunt niet elke week langsfietsen’

De ouders hebben een klacht ingediend bij de brancheorganisatie waarbij de zorgboerderij is aangesloten. De Coöperatie Boer en Zorg heeft een onderzoek ingesteld en besloten geen nieuwe cliënten te plaatsen tot er meer duidelijkheid is. De zaak is ook in behandeling bij het Instituut voor Agrarisch Recht, dat klachten afhandelt voor de branche. De uitspraak volgt later deze week.

Sinds het begin van de zaak heeft de gemeente Ede, waar de zorgboerderij staat, alle doorverwijzingen gestopt. Op de zorgboerderij verblijven volgens Omroep Gelderland op dit moment geen kinderen meer.

Wethouder voor Jeugdzorg Bram van der Beek vindt het een dilemma: “Wij willen als regio Foodvalley voor al onze kinderen een goede plek. Daarvoor stellen we aan de voorkant kwaliteitseisen. En als er kinderen daadwerkelijk geplaatst worden dan proberen wij gedurende die tijd een vinger aan de pols te houden of er ook wordt uitgevoerd wat we hebben afgesproken. Maar je kunt niet bij iedereen elke week langsfietsen.”

Evangelist Tom de Wal denkt autisme te kunnen uitdrijven

De begeleiding op de zorgboerderij zou in eerste instantie goed zijn geweest, maar dit veranderde toen de eigenaresse zich medio 2020 op haar geloof stortte. De kinderen rapporteerden over onhygiënische omstandigheden, slechte voeding, en fysieke mishandelingen. De eigenaresse zou de kinderen ook hebben meegenomen naar ‘bevrijdings- en genezingsdiensten’ van de omstreden welvaartsevangelist Tom de Wal, bij wie zij ook een training volgde. Omroep Brabant maakte onlangs een podcastserie over zijn organisatie Frontrunners Ministries.

Tom de Wal is meermaals in Ede geweest waar hij in De Schuilplaats, een charismatische kerk op de hoek van de N224 en de Apeldoornseweg, speciale diensten hield, onder meer voor stellen die zwanger wilden worden op gebed. Begin dit jaar organiseerde hij er een ‘profetische conferentie’.

De in Wekerom geplaatste kinderen werden bang van de geestuitdrijvingen waar ze ongewild getuige van waren. “Ik zag mensen op de grond liggen trillen en schreeuwen. Dan roept hij: ‘Geest van autisme, ga weg!'”, vertelt Elinde, die in de weekenden bij United Souls was. “Maar doordat ik autisme heb kan ik heel slecht tegen geluiden, dus het maakte me ook heel bang.” De kinderen op de zorgboerderij zouden ook hun Donald Ducks hebben moeten verbranden omdat deze ‘demonisch’ zouden zijn.

Eigenaresse wil gesprek met ouders

De eigenaresse bevestigde aan Omroep Gelderland wel dat de kinderen zijn meegegaan naar evangelisatiebijeenkomsten in Eindhoven. Volgens haar wilden de kinderen dit zelf en werd dit afgestemd met de ouders. “Dat dit nu zo wordt opgevat, geeft ons het inzicht dat we daarin beter ‘nee’ tegen de kinderen hadden kunnen zeggen.” Ze zegt de situatie te betreuren en hoopt in gesprek te gaan met de ouders. “Om zo op een andere wijze tot afronding te komen.”

De ouders geven aan pas recent de gebeurtenissen ontdekt te hebben. Dat kwam onder meer omdat de kinderen op de zorgboerderij te horen zouden hebben gekregen dat zij niets mochten vertellen. Elinde: “De begeleiders zeiden tegen mij dat ik mijn mond dicht moest houden en dat er anders grote gevolgen zouden zijn. Of ze zeiden dat mijn ouders het al wisten.” Daniela Titocci uit Ede, de moeder van Senna, een van de andere kinderen, is verbolgen. “Je hebt nu niet alleen de problematiek die we hadden voordat we ze daar brachten, maar ook een stukje verwerking van wat daar allemaal heeft plaatsgevonden.”

Heb je een tip over deze zorgboerderij of andere misstanden in de jeugdzorg? Neem contact op met de Edese Vos. Dat kan onder bronbescherming.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

2 reacties

  • Als je even op de website van deze “zorgboerderij” kijkt, moet je toch wel ietwat naief zijn om een wat doorgeslagen godsdienstwaanzin niet aan te zien komen.

  • Bedankt Marcel, voor de tip, het is een mooie site. Ze doet goed werk hoor. Wanneer je op de site rond kijkt word je helemaal blij. Heel mooi hoe US mensen helpt om te herstellen. Er zijn zoveel mensen die alleen of verward, gebroken en kapot zijn. Zonder hoop, zonder echte liefde. En Gods liefde brengt echte hoop en herstel. Het lijkt er op dat jij geen ervaring hebt met Jezus, of begreep ik je verkeerd? Jezus werd wel vermoord, maar hij deed toch niets verkeerd?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.