Edese Vos

Is het mogelijk een lokale ‘waakvos’ te financieren?

edese vos donaties
Is het mogelijk onderzoeksjournalistiek lokaal te financieren? Beeld: Edese Vos (AI).

Is het mogelijk om kritische lokale onderzoeksjournalistiek (de ‘luis in de pels’) terug te brengen in een middelgrote gemeente in Nederland? Zo ja, wat is daar dan voor nodig, en is het haalbaar om dit lokaal te financieren?

Dit is een centrale onderzoeksvraag voor de Edese Vos. Afgelopen jaar hebben we daarom veel getest en dat blijven we ook doen. Juist door dingen te proberen, de resultaten te meten en feedback van gebruikers te vragen, kunnen we het aanbod van de Edese Vos het snelst verbeteren. Afgelopen week hebben we de decembercampagne geëvalueerd met een lezerspoll en de uitkomst daarvan is vandaag aan de deelnemers teruggekoppeld.

Wil je ook graag deelnemen aan polls en de resultaten daarvan ontvangen? Schrijf je dan in voor de wekelijkse mail van de Vos. Dan krijg je ‘stemrecht’ en word je goed op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen.

225 vrienden van de Vos

Het is te vroeg om onze onderzoeksvraag al sluitend te kunnen beantwoorden, we zijn net een jaar bezig. Maar over de eerste resultaten zijn we positief. De Edese Vos heeft journalistiek meer impact gehad dan we vooraf hadden ingeschat. Er is een hoge betrokkenheid van inwoners. Op dit moment maken 225 betrokken Edenaren het financieel mogelijk dat onderzoeksartikelen voor iedereen beschikbaar zijn zonder betaalmuur. Dat dekt 23 procent van ons budget. Dat is top. Vanuit die positieve basis werken we verder.

Voor donateurs gaan we dit jaar wat extra’s doen. Iedereen die als ‘vriend van de Vos’ minimaal 1x per jaar financieel bijdraagt wordt ook op de hoogte gehouden van lopende onderzoeken: waar zijn we mee bezig, hoe pakken we het aan, welke hulp hebben we nodig. Meer inside informatie dus en een kijkje achter de schermen. Lijkt je dit tof, maak dan een donatie over en zorg dat je ingeschreven bent op de wekelijkse mail, dan ontvang je deze extra informatie ook.

Wat motiveert lezers om bij te dragen?

Wil je weten wat lezers motiveert om bij te dragen aan de Edese Vos? Kijk dan op de pagina met aanbevelingen en scroll naar beneden. Daar hebben we een sectie toegevoegd met de meest recente reacties.

De FAQS donaties pagina is inmiddels bijgewerkt. Hier geven we transparant antwoord op de 7 meestgestelde vragen over onze financiën:

  1. Jullie hebben dit jaar € 60.000 nodig. Waar wordt dit voor gebruikt?
  2. Ik twijfel wat een redelijke bijdrage is. Wat is een goed richtbedrag?
  3. Wat gebeurt er als dit bedrag niet wordt gehaald?
  4. Financiert Nando Eskes de Edese Vos niet vanuit zijn bedrijf?
  5. Is het een idee om een ANBI worden?
  6. Schrijven jullie ook mediafondsen aan?
  7. Kan de journalistiek niet gratis, bijvoorbeeld op basis van reclame?

Heb je een vraag die niet is beantwoord? Stuur gerust een mailtje.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.