Edese Vos

CDA duikt weg voor vragen over het Warmtebedrijf

gastenvanderaad cda warmtebedrijf
De gasten van de CDA-fractie. In rood Van den Berg, links naast haar Houweling. Foto: Gemeente Ede.

Het Warmtebedrijf Ede roept bij raadsleden bijzondere reacties op. Waar PvdA’er Tijani Zallali vindt dat de uitstoot “lekker ruikt”, dient CDA’er Leendert Houweling als argumentatie een broodje aap over Albert Einstein op. De woordvoerder van het bedrijf is zelfs een gast van de fractie.

Het waren twee opmerkelijke vergaderingen van de gemeenteraad, op 21 maart en op 4 april, waarbij de samenwerkingsovereenkomst van de gemeente met het Warmtebedrijf Ede op de agenda stond.

Het CDA bagatelliseerde de problemen bij het bedrijf door te stellen dat we meer moeten focussen op de dingen die wél goed gaan. Om dat te illustreren diende raadslid Leendert Houweling een bekend broodje aap over Albert Einstein op. Die zou in een college de tafel van negen op het schoolbord hebben geschreven en per ongeluk negen keer tien als 91 hebben berekend. Een bewuste fout natuurlijk.

Te mooi om kapot te checken

Toen zijn studenten hem hierop aanspraken, sprak Einstein de onsterfelijke (maar helaas neppe) woorden: “Ondanks dat ik negen problemen correct heb geanalyseerd, feliciteerde niemand me. Maar toen ik één fout maakte, begon iedereen te lachen. Dit betekent dat zelfs als iemand succesvol is, de samenleving zijn kleinste fout zal opmerken. Laat dus geen kritiek je dromen vernietigen. De enige persoon die nooit een fout maakt, is iemand die niets doet.”

Te mooi om kapot te checken, zo’n anekdote, moet Houweling gedacht hebben. Maar even googlen was voldoende geweest. GroenLinks pareerde dit in de raad gevat door te stellen dat je liever geen chirurg hebt die bij 10 procent van de operaties fouten maakt. De vraag is waarom het CDA het Warmtebedrijf hier in bescherming neemt, terwijl het op zoveel fronten verkeerd gaat, en niet incidenteel maar structureel.

Intussen werd een woordvoerder van Energie voor Elkaar als ‘gast van de CDA-fractie’ naar binnen geloodst om de cruciale raadsvergadering bij te wonen. ‘Gasten van de raad’ zijn leden van de partij die voor de gelegenheid in de raadszaal bij het debat mogen zitten en niet zoals andere inwoners op de publieke tribune hoeven plaats te nemen.

Vragen aan Leendert Houweling

Is het CDA gevoelig voor de politieke lobby van het Warmtebedrijf? En welke concrete oplossingen ziet het CDA voor de problemen in de warmtetransitie? Aanleiding voor de Edese Vos om raadslid Leendert Houweling enkele vragen voor te leggen. Maar die zat daar niet op te wachten. Mailtjes en reminders werden niet beantwoord, telefoontjes en voicemails ook niet. Als raadsleden geen vragen van de pers beantwoorden, weten inwoners ook niet of hun volksvertegenwoordigers hun belangen wel dienen.

Zoals te doen gebruikelijk als vragen niet worden beantwoord, publiceert de Edese Vos de vragen die worden ontweken. Dit zijn de vragen aan Leendert Houweling van het CDA.

Audrey van den Berg is begin april vertrokken als woordvoerder van Energie voor Elkaar. Op Transparantie voor Elkaar staat nog een interessante longread van een gesprek met haar over de overname door het Luxemburgse investeringsfonds Asper Dorothea.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

  • Als CDA-lid en stemmer roep ik de heer Houweling op de vragen van Edese Vos over het Warmtebedrijf Ede te beantwoorden. Het is onjuist om vragen van journalisten te negeren.

  • Het is kernprobleem van Ede. Geen aandacht voor gezond leefmilieu. Denkend dat dat ‘links’ zou zijn. Vanmorgen weer alom houtrooklucht, vieze lucht maar nu van stokende huizen. Houtrooklucht vanaf Kippenlijn helemaal tot de heide. Al die huizen op de berg en langs de N224 die stoken, rijkelui op de berg. Anderen zoals ik mogen ermee wakker worden, erin rennen. Kom ik vd hei weer het bos in, weer die lucht komend vanaf het rijtje huizen achter de hockeyvelden. Ede doet helemaal niets aan dat houtstoken. Houtstook in de lente, doe eens normaal. Maar ja, dat is wel gevolg van ook CDA-beleid. Niets doen aan gezondheid, maar zogenaamd met ‘gezond’ verstand beleid voeren. Het leefmilieu wordt alleen maar slechter.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.