Edese Vos

Gluren bij de Buren: 50 huiskamerconcerten in Ede

glurenbijdeburen ede
Undercover speelt in de gezellige huiskamer van Jacqualine en Perry aan de Hoflaan in Ede. Foto: Marc van der Woude.

Twee keer per jaar veranderen huiskamers en tuinen in Ede in intieme podia voor de lokale amateurkunst. Dat heet Gluren bij de Buren. Daar deden vandaag maar liefst 50 locaties aan mee.

Gluren bij de Buren is een amateurkunstenfestival dat in 2023 in 44 gemeenten verspreid over Nederland plaatsvindt. Tijdens de wintereditie treden lokale podiumkunstenaars op in huiskamers van gastvrije inwoners, tijdens de zomereditie in tuinen. Alle optredens duren 30 minuten, vinden tussen 12.00 en 17.00 uur plaats in alle wijken van de gemeente en bieden een keur aan disciplines. Bezoekers wandelen of fietsen van locatie naar locatie: zo maken zij kennis met buurtgenoten én lokaal talent. Er is geen entreebewijs nodig.

Waar staat Gluren bij de Buren voor?

Het festival staat voor ‘sociale impact, cultuurparticipatie en inclusiviteit’. Gluren bij de Buren biedt bezoekers en deelnemers een laagdrempelige manier om eens buiten de eigen sociale bubbel te kijken. Ook stimuleert men op deze manier nieuwe, blijvende contacten tussen inwoners. Tijdens dit evenement krijgen lokale amateurpodiumkunstenaars de mogelijkheid op te treden voor publiek, in de intieme setting van huiskamer of tuin. Dit biedt handvatten om actief te werken aan hun artistieke ontwikkeling, zonder wedstrijdelement of (te) hoge kwaliteitseisen.

Gluren bij de Buren is een mooi voorbeeld van een burgerinitiatief. Het idee is eenvoudig: iedereen kan een (huis)kamer als podium aanbieden en openstellen voor buren en andere belangstellenden.

Meer informatie: https://glurenbijdeburen.nl/nl/programma/ede

Ria Maliepaard

Onderzoeksredacteur binnen het sociaal domein. Heeft een goede antenne voor wat er in de Edese samenleving speelt en stelt inwoners centraal. Verbindt burgerinitiatieven en politiek leiders. Was vier jaar actief in de Edese gemeenteraad.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.