Edese Vos

De Gelderlander verlaat de Foodvalley

de gelderlander verlaat de foodvalley
De Gelderlander verlaat de Foodvalley. Beeld: Edese Vos.

De Edese Vos meldde het al in februari: de Gelderlander is bezig Ede en de regio af te bouwen. De krant verlaat nu de Foodvalley en verkast naar Arnhem.

Vroeger zat de Gelderlander nog in Ede en had de krant een redactiekantoor voor vrijwel elke regionale editie. Middenin de gemeenschap, dichtbij de mensen. Dat is allang niet meer zo. Er wonen ook geen journalisten van de krant meer in Ede, waardoor lokale signalen minder goed worden opgepikt en de verslaggeving oppervlakkiger wordt.

Enkele weken geleden werd het redactiekantoor van de krant in Rhenen geruisloos gesloten. De Gelderlander wordt voortaan nog maar vanuit drie plaatsen gemaakt: Arnhem, Doetinchem en Nijmegen. Dit betekent dat het Rivierenland, de Foodvalley en de Veluwe geen prioriteit meer zijn. De krant heeft hier een te laag aantal abonnees om dat nog te laten lonen.

“Kantoren zijn niet meer nodig. En ook te duur om open te houden,” zegt Jacqueline de Bekker, chef eindredactie en vormgeving van de krant. “Sinds corona weten we dat we alles ook vanuit ons eigen huis kunnen doen. De digitalisering wijst ons de weg.”

Betrokkenheid op Ede neemt af

Daarnaast is het door de stijgende papier- en drukkosten niet meer rendabel om voor elke editie een apart katern te maken. De edities Rivierenland en de Vallei worden daarom samengevoegd. De regio’s rondom Tiel en Ede gaan journalistiek dus fuseren. “We hebben eerder met dat bijltje gehakt,” zegt De Bekker. “Andere kleinere edities gingen op in een grotere of werden samengevoegd.”

De lezers beviel dat allerminst. Na zo’n samenvoeging blijkt het gebied namelijk te groot en te verschillend om iedereen te kunnen bedienen, waardoor de betrokkenheid nog verder afneemt. “We leveren niet minder nieuws, maar zelfs meer,” zegt De Bekker vergoeilijkend. Of dat waar is, is maar de vraag. De Edese Vos hield het aantal berichten over Ede sinds januari bij en constateert juist een daling. De relevantie van De Gelderlander voor Ede neemt dus af.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.