Edese Vos

De Gelderlander versterkt aanbod, maar verzwakt regio

krantenlezer raphael ferraz unsplash
De krantenlezer. Foto: Raphael Ferraz.

Dagblad de Gelderlander heeft deze maand haar opzet veranderd. Abonnees krijgen nu toegang tot meer nationaal nieuws, maar het regionale aanbod lijkt te verschralen, ook in Ede.

Sinds gisteren hebben digitale abonnees van de Gelderlander met hun premium login toegang tot maar liefst elf nieuwstitels. Hiermee komen de online artikelen van de Volkskrant, Trouw, Het Parool, AD en de zeven aangesloten regio-titels Eindhovens Dagblad, Brabants Dagblad, BN DeStem, PZC, Tubantia, de Gelderlander en de Stentor voor iedereen beschikbaar. Een abonnement op één van deze titels geeft dus toegang tot alles.*

DPG Media, uitgever van de Gelderlander, versterkt hiermee haar aanbod. Het bedrijf sluit aan op de veranderende nieuwsbehoeften van lezers. Onderzoek laat volgens DPG zien dat abonnees graag verschillende soorten verhalen vanuit verschillende perspectieven lezen. Een jaar geleden stapte DPG uit de online kiosk Blendle. Het bedrijf is groot genoeg om een eigen ‘Blendle’ te bieden door nu alle digitale abonnementen bij elkaar te voegen en zo het totale nieuwsbereik te vergroten.

De Gelderlander Editie De Vallei

Tegelijkertijd verschraalt het regionale aanbod. Eerder deze maand doekte de Gelderlander haar regionale online editie De Vallei op. Hier was al het nieuws uit de Gelderse Vallei te vinden. Dit is nu vervangen door de mogelijkheid een woonplaats te selecteren, in ons geval Ede. Daar staan naast berichten over Ede ook artikelen over andere Vallei-gemeenten, waarna het aanbod uitwaaiert richting Arnhem en Nijmegen. Een veel ruimer gebied dus dan de oude Vallei. Het is ook niet langer mogelijk om de rss-feeds automatisch op te pikken, je moet echt het exacte adres weten en dat staat nergens aangegeven. Een rss-feed is een verzameling van de laatste nieuwsberichten van een website die je met een rss-reader (een app) kunt volgen.

Desgevraagd laat chef Sjors Moolenaar van De Vallei op Twitter weten dat het regionale Vallei-katern in print voorlopig wel blijft bestaan. Andere bronnen bij de Gelderlander lieten de Edese Vos weten dat de regio wel onder druk staat. In Ede heeft de Gelderlander tussen de 3.000 en 4.000 betalende abonnees. Een veelgehoorde klacht in Ede is dat verslaggevers van de Gelderlander ‘van buiten’ komen, waardoor ze minder affiniteit hebben met wat hier speelt. Albert Heller die in het verleden regelmatig de Edese raadsvergaderingen versloeg zit tegenwoordig op de Gelderse Staten.

De printeditie van de Gelderlander heeft het moeilijk. De krant had in 2009 nog een oplage van 152.000. In 2022 is dit terug gevallen naar 101.000, een proces dat in een stroomversnelling is gekomen door het gebrek aan bezorgers. Als een krant te laat of niet wordt bezorgd is dat voor lezers een reden om over te stappen naar digitaal.

* Naschrift 23 maart: Naar nu blijkt krijgen lezers met een digitaal basisabonnement van € 9,50 per maand op De Gelderlander geen toegang tot de andere titels. Deze koppeling is alleen mogelijk met een compleet digitaal abonnement van € 23,95 per maand. Aangezien het nieuws uit Ede gedekt wordt door het digitaal basisabonnement, is de afweging dus of lezers € 14.45 per maand extra willen betalen voor toegang tot de andere titels.

NASCHRIFT 25 juni 2023: Inmiddels is de Vallei-editie samengevoegd met Rivierenland en heeft de redactie de Foodvalley verlaten.

NASCHRIFT 26 mei 2024: Uit een analyse van de Edes Vos blijkt dat in 2023 het relevante aanbod over Ede met tweederde is afgenomen.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.