Edese Vos

Commotie op de ‘bosdag’ van de gemeenteraad

remeker kernhem paulklein
De weide van Remeker op landgoed Kernhem. Foto: Paul Klein / Wandeleninede.nl.

De gemeenteraad van Ede sluit het raadsjaar traditiegetrouw af met een zomerse ‘bosdag’. De raadsleden trekken dan met elkaar de natuur in, waarna in alle gemoedelijkheid de barbecue aan gaat en het glas wordt geheven. Althans, dat is de bedoeling.

Deze keer was de ‘bosdag’ op 12 juli bij de boerderij van Remeker op landgoed Kernhem. Enkele dagen voor het zover was zong het al rond: er zou dit jaar geen alcohol worden geschonken, want Remeker bleek weliswaar wel over een horecavergunning te beschikken, maar geen drankvergunning te hebben. De externe cateraar viel onder hetzelfde ‘regime’.

Het weer zat niet mee die dag, het was noodweer. De inhoudelijke middagactiviteit met het intrigerende thema ‘Compenseren kun je leren’ werd daarom op het laatste moment geannuleerd. De avondactiviteit ging wel door, ook al was het terrein modderig. Maar heel gezellig werd het niet. De fractie van GemeenteBelangen zou uit onvrede over de gang van zaken zelfs zijn opgestapt en haar heil elders hebben gezocht.

Een tip aan de Edese Vos

De Edese Vos werd natuurlijk meteen over het incident getipt. Er lekt wel eens wat uit, zeker als raadsleden met hun cluppie ook de kroeg frequenteren. Eigenlijk iets te triviaal om aandacht aan te besteden, ook al is het komkommertijd. Maar volgens de tipgever zou burgemeester Verhulst Remeker heel coulant een dagvergunning hebben verleend, wat bij ‘horecapartij’ GemeenteBelangen in het verkeerde keelgat zou zijn geschoten. Dus toch maar even uitzoeken wat daar van klopt.

Volgens de woordvoerder van Verhulst gaat het nergens over. “Omdat er geen vergunning was is er geen alcohol geschonken. Dat er iets ‘geregeld’ zou zijn voor het bezoek van de raad klopt dus niet.”

Volgens de woordvoerder van de griffie was de seizoensafsluiting ’s avonds juist “informeel en gezellig.” Weliswaar alcoholvrij, maar “dat was zeker niet onoverkomelijk. De mensen waren vrij om te komen en gaan wanneer het hen uitkwam. Velen reisden in groepjes.” Dat de fractie van GemeenteBelangen zou zijn opgestapt: “Dat lijkt mij speculatief. Vanwege ‘iets’ met de vergunning? Of het gebrek aan alcohol? Voor hetzelfde geld lag het aan de temperatuur. Er is in ieder geval niemand ‘demonstratief’ opgestapt, als je dat bedoelt.”

‘Wij vonden het niet zo gezellig’

Raadslid Richard Stap van GemeenteBelangen bevestigt wel dat de fractie is opgestapt. “Wij vonden het niet zo gezellig. Er zijn mooie horecabedrijven in Ede en nu kwamen we ergens terecht waar wij niet zo thuis horen. Dus hebben wij ons bosdagje voortgezet bij een gerenommerde zaak. Maar meer ga ik er niet over zeggen. Bel maar even met mijn fractievoorzitter.”

Heel solidair kwam dat wellicht niet over op andere deelnemers, omdat de barbecue wel de afsluiting was van het raadsjaar. “Ja, dat is verschrikkelijk jammer. En degenen die dat organiseren hebben ook vreselijk hun best gedaan. Maar zoals het ging vonden wij niet dat het kon,” zegt Stap.

Fractievoorzitter Gabriëlle Hazeleger ontkent dat. “Ik weet niet wie dat gezegd heeft, maar er was geen gedoe, hoor. We hebben gewoon allemaal een bordje eten gegeten. Het weer was allesbehalve goed. Dus wij zijn na een uurtje opgestapt en naar Mr. Bojangles gegaan. We hebben gewoon afscheid van iedereen genomen en we zijn bij de Bo lekker een drankje wezen drinken.”

Volgens Hazeleger was er in ieder geval geen commotie over een vergunning. “We zouden onze naam zo wel eer aandoen als drankpartij of horecapartij, maar ze hadden gewoon geen drankvergunning, dus er werd ook geen drank geschonken. We zijn niet om een specifieke reden weggegaan.”

‘Verschrikkelijk zo’n vleesfestijn’

Raadslid Erik Wesselius van Mens en Milieu Ede stoorde zich vooral aan de grote hoeveelheden vlees tijdens de barbecue. “Voor vegetariërs is het gewoon echt niet te doen. Er zijn wel vegetarische hapjes, maar die zijn niet zo best en je wordt steeds geconfronteerd met grote ladingen vlees die op een rooster liggen te braden. Het stuit me ontzettend tegen de borst, zo’n vleesfestijn. Of er wel of niet een vergunning was dat zal mij eigenlijk worst wezen.”

Hij bevestigt dat er wel wat commotie was. “GemeenteBelangen ging na een uur al weg met de mededeling dat het geen echte horeca was, of dat er zoveel andere horeca in Ede was. Ook anderen gingen al vroeg weer weg. Waarvoor doe je zo’n bosdag dan eigenlijk?”

Intussen is er op het raadhuis wel ongemak ontstaan over een rondvragende Vos en heeft burgemeester Verhulst de griffie ingeschakeld om ‘het lek’ boven water te krijgen. Kennelijk zijn alle uitjes van de gemeenteraad, of het nu naar Brussel, de Hoge Veluwe of Remeker is, uiterst geheim.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

3 reacties

  • Beste Vos mensen, ik waardeer jullie werk zéér – openheid op alle fronten is prima. Maar eerlijk gezegd, dit artikel over wel of niet BBQ’ende raadsleden is de moeite niet waard. Had het gehouden bij even navraag doen over wel of niet een dagvergunning, en klaar. Dat geneuzel van wat diverse raadsleden wel of niet vinden van kwaliteit en inhoud BBQ, het sop is de kool niet waard vind ik. Fijne zomer!!

    • Mompelt iets met ‘komkommertijd’. 😉

      Was een twijfelgevalletje in de redactionele weging. Eigenlijk te lichte kost voor de Vos. Doorslag heeft gegeven dat het ook een klein inkijkje geeft in onze volksvertegenwoordiging. En ja, er wordt dus ook ‘geneuzeld’.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.