Edese Vos

De week van Ede: Gelderse Vallei in de rode cijfers

Paul Klein EK2024
Foto van de week: Paul Klein. Ede was er toch maar mooi bij dit EK.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.

1. Miljoenentekort voor ziekenhuis Gelderse Vallei
Het ziekenhuis Gelderse Vallei kampt met een financieel tekort door stijgende energie- en loonkosten, wat leidt tot het schenden van afspraken met banken. Onderhandelingen zijn gaande om te voorkomen dat banken hun geld terugeisen. Het ziekenhuis verwacht dit jaar alsnog positief af te sluiten, ondanks bezuinigingen op externe krachten en zorgaanbod op de buitenlocatie in Veenendaal.

2. Financiële onenigheid in de gemeenteraad
De gemeenteraad van Ede heeft grote zorgen over de financiële toekomst door de aangekondigde structurele korting van drie miljard euro vanuit het Rijk. Ondanks deze zorgen gaat de bouw van een nieuw zwembad door, wat leidt tot verdeeldheid in de raad. Voorstanders wijzen op de noodzaak van meer zwemwater, terwijl tegenstanders wijzen op de financiële onzekerheid.

3. Ede maakt van huisvestig daklozen nu prioriteit
De gemeenteraad van Ede heeft unaniem ingestemd met de motie Housing First, die oproept tot uitbreiding van het aantal plekken voor daklozen in het succesvolle project Housing First Vallei Regio. Daarnaast wordt er ingezet op ‘prikkelarme woonplekken’ voor daklozen die moeilijk in de maatschappij passen. Deze maatregelen moeten de druk op de (nood)opvang verminderen en zorgen voor passende huisvesting.

4. Nieuwe fractievoorzitter PvdA
Boyce de Jong heeft op 12 juli 2024 zijn functie als fractievoorzitter van de PvdA overgedragen aan Tijani Zallali. De Jong wil zich nu richten op het versterken van de linkse samenwerking binnen de partij en blijft actief als raadslid. Zallali, sociaal ondernemer, wordt geprezen om zijn inzet voor mensen, wat goed aansluit bij de essentie van de partij.

5. Cultuurkwartier rond Frisokazerne stap dichterbij
De Edese raad heeft ingestemd met plannen voor een cultuurkwartier rond de Frisokazerne. Dit nieuwe gebied moet ruimte bieden aan diverse culturele instellingen en evenementen. De moties om Astrant tijdelijk bij Cultura onder te brengen en een cultuurkwartier te ontwikkelen werden met grote meerderheid aangenomen. De herontwikkeling moet een duurzame oplossing bieden voor de culturele sector in Ede.

6. Subsidies voor verduurzaming woningen
In de eerste helft van 2024 hebben woningeigenaren in Ede 260 subsidies ontvangen voor de aanschaf van warmtepompen, met een totaalbedrag van ruim 1,4 miljoen euro. Sinds 2016 is er in totaal 13,5 miljoen euro aan groene subsidies verstrekt in Ede. De verkoop van warmtepompen is echter gedaald door de lagere gasprijzen en onzekerheid over toekomstige regelgeving.

7. Huisartsenspoedpost wil af van onnodige telefoontjes
Bijna de helft van de telefoontjes naar de huisartsenspoedpost Gelderse Vallei in Ede is onnodig, wat leidt tot lange wachttijden en verhoogde werkdruk. Marco Pater, manager spoedzorg, roept mensen op alleen te bellen voor dringende klachten die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts weer open is. In veel gevallen kunnen antwoorden ook gevonden worden op thuisarts.nl.

BONUSARTIKEL: Update over de gijzeling in café Petticoat
Corné H., de verdachte van de gijzeling in café Petticoat in Ede, werkt mee aan een psychiatrisch onderzoek en heeft via zijn advocaat excuses aangeboden aan de slachtoffers. De inhoudelijke behandeling van de zaak vindt in december plaats. Het incident werpt licht op gebrekkige hulpverlening voor mensen met complexe psychische problemen.

VIDEO: BRANDWEERKAZERNE

De raadsfracties van GroenLinks en GemeenteBelangen maken zich zorgen over het afvallen van de voorkeurslocatie Peppelensteeg voor de nieuwe brandweerkazerne in Ede, terwijl de locatie Stadspoort wel wordt gesloten.

VIDEO: OPVANG ASIELZOEKERS

Wethouder Karin Bijl legt uit hoe de gemeente Ede omgaat met de opvang van asielzoekers en de nieuwe spreidingswet.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.