Op 1 juni moet er een nieuwe businesscase zijn voor de World Food Experience. Maar het is niet vanzelfsprekend dat de Provincie Gelderland dan de knip trekt. Statenleden willen dat de subsidie bij een nieuw plan opnieuw wordt aangevraagd.
Dit melden journalisten Gerwin Peelen en Rik Bronkhorst van Omroep Gelderland. Na de uitspraak van de Raad van State, die het plan vanwege een ontbrekende natuurvergunning van tafel veegde, zijn er nog maar twee opties over: stoppen of in ‘minivorm’ doorgaan. Maar de afgeslankte variant, al dan niet met wat meer lokale invloed, moet nog wel door de Edese gemeenteraad en de Provinciale Staten van Gelderland.
In Ede is het project een dubbeltje op zijn kant, maar heeft de coalitie – als het nieuwe plan draagvlak in het college heeft – wel een meerderheid in de gemeenteraad. Of die meerderheid er ook in de provincie is, is volgens Omroep Gelderland twijfelachtig. De journalisten maakten een rondje langs de statenleden. Volgens meerdere partijen die ooit voorstander van de WFE waren, is het alternatieve plan een heel nieuw voorstel en moet de subsidieprocedure dus opnieuw worden doorlopen, inclusief de behandeling ervan in de Staten.
‘Denk niet dat het geld wel blijft staan’
“Je kan niet op basis van oude plannen denken ‘oh ik gooi het helemaal om’ en dan denken dat het geld blijft staan,” zegt Charlotte de Roo van GroenLinks. “Op basis van nieuwe plannen moeten we ook opnieuw naar de financiën gaan kijken.”
De VVD en PvdA zijn hier hiermee eens. Ook bij het CDA en de SGP zijn er zorgen over de levensvatbaarheid van een mini-Experience. Volgens de journalisten is in de Gelderse wandelgangen van enthousiasme voor een doorstart weinig te merken. De grootste partij, BBB, wilde hangende de coalitieonderhandelingen nog niet reageren, maar gaf in de campagne aan zorgen te hebben dat de Experience “een Gelderse Floriade” zou kunnen worden. De partijen 50Plus, PVV, SP, Partij voor de Dieren en FvD wilden de stekker er al eerder uittrekken.
De Edese Vos vroeg Peelen of de partijen die dit vinden met elkaar een meerderheid vormen. Dat het hele plan na de uitspraak van de Raad van State moeilijk ligt was al wel duidelijk uit het laatste debat vóór de Provinciale verkiezingen. “Nee,” zegt Peelen, “maar het zijn wel groot voorstanders van het project. Tel daarbij de partijen die het sowieso niet zien zitten op en je hebt een aanzienlijk deel van de Staten. Tegelijkertijd zie ik weinig enthousiasme voor het project.”
Provincie is grootste subsidieverstrekker
Erik Wesselius, fractieleider van Mens en Milieu Ede en uitgesproken tegenstander van de WFE, denkt dat deze houding in de Staten de discussie in Ede wel kan beïnvloeden. “Meijer en een groot deel van de raad ging ervan uit dat de provincie het bedrag van 17 miljoen euro vrij makkelijk zou laten staan. Grote kans dat het anders gaat lopen. Ze hebben groot gelijk: het gaat niet meer om hetzelfde project. En de provincie is wel de grootste subsidiegever, met 17 miljoen euro tegenover de 6 miljoen van Ede.”
In de propositie ‘Ede hoofdstad van de Foodvalley’ sorteerde het Edese college al voor bij de Provincie Gelderland op behoud van de subsidie. “Het Food Innovation District moet een aantrekkelijke vestigingslocatie worden voor innovatieve agrifood bedrijven. De 17 miljoen die op dit moment door Gelderland gereserveerd is voor de WFC Experience moet hiervoor beschikbaar blijven,” schreef het college aan de Provincie.
Je mag toch hopen dat het straks niet meer gaat om de 17 miljoen van GLD en 6 mln van Ede als dit plan alsnog in verkleinde vorm door zou gaan? Begrijp de reactie van Statenleden wel. Maar feitelijk kun je rondom een nieuw plan nog helemaal niks zeggen toch?
Klopt. Het officiële standpunt is: we wachten het nieuwe plan af en nemen daarna een definitief besluit. Dat is procedureel correct.
De genoemde partijen geven een relevant signaal af: een nieuw plan met een nieuwe businesscase moet wel opnieuw worden beoordeeld, want de huidige subsidie is toegekend op basis van een plan dat niet meer bestaat en ook niet meer in de genoemde vorm gerealiseerd kan worden. Ook dat is procedureel correct.
Als het opnieuw in de molen gaat, is het maar de vraag of de provincie er nog 17 miljoen voor over heeft. Er is de afgelopen jaren behoorlijk wat ‘WFE-vermoeidheid’ opgetreden. Het blijft maar slepen en een nieuwe coalitie zal haar eigen stempel willen drukken. Maar we moeten het even afwachten.