Het spoeddebat vanavond in de gemeenteraad over het Warmtebedrijf Ede en de certificering van biomassa liet weinig vuurwerk zien. Hoewel er forse kritiek klonk vanuit verschillende hoeken, wist wethouder Versteeg het debat zonder motie van wantrouwen af te sluiten.
Sam Elfvering van D66 stelde het vertrouwen in het Warmtebedrijf scherp ter discussie. Hij benadrukte dat de gemeenteraad en de wethouder te veel vertrouwd hadden op de informatie van het bedrijf, ondanks signalen vanuit de media dat er iets mis was. “De media hadden gelijk. Wethouder Versteeg heeft de raad verkeerd geïnformeerd en signalen uit de pers niet serieus genoeg genomen,” aldus Elfvering.
Hij hekelde ook de manier waarop de wethouder zich over de journalistiek had uitgelaten: “De wethouder zei: ‘Er wordt heel veel geschreven en het waarheidsgehalte ervan strookt niet vaak met wat er daadwerkelijk plaatsvindt.’ Dat is een onacceptabele uitspraak. Als wethouder moet je je ver houden van het recenseren van de media.” Hij vroeg Versteeg om zijn excuses voor deze opmerking en voor de onjuiste informatie die aan de raad was verstrekt.
De SGP is er nu ook klaar mee
De SGP stelde de gebrekkige communicatie van het Warmtebedrijf aan de kaak en het feit dat de gemeente is voorgelogen. “De maatschappelijke verantwoordelijkheid van het bedrijf is ver te zoeken. Dit moet echt anders,” stelde de SGP-fractie. De partij wil meer transparantie zien in de samenwerking en vroeg zich af of het vertrouwen in het bedrijf nog wel gerechtvaardigd is.
GemeenteBelangen kwam onder vuur te liggen omdat de partij geen duidelijke visie lijkt te hebben op duurzaamheid, wat bij meerdere partijen tot verwondering leidde. “Het maakt ons niet uit wat er in de ketels gaat, zolang de uitstoot maar binnen de normen blijft,” was een uitspraak van Ardin van Emmerik die veel kritiek uitlokte, vooral van DPE en MME. Deze partijen vroegen zich af hoe GemeenteBelangen duurzaamheid wilde bereiken zonder duidelijke richtlijnen voor hernieuwbare bronnen.
DPE wil het monopolie openbreken
Rasit Görgülü van DPE leverde scherpe kritiek op de monopoliepositie van het Warmtebedrijf. Hij noemde het bedrijf arrogant en pleitte voor een splitsing van de infrastructuur en warmteproductie. “Het probleem is dat het Warmtebedrijf zowel de warmte levert als de infrastructuur bezit. Dat zorgt voor een gevaarlijke machtspositie,” aldus Görgülü. Hij stelde dat de gemeente dit probleem moet aanpakken, desnoods via juridische stappen, en riep op om de uitbreiding van het warmtenet en verplichte aansluiting van nieuwbouw per direct te stoppen.
Görgülü bekritiseerde ook de passiviteit van de gemeente en waarschuwde voor verdere problemen als er niet ingegrepen wordt. “Management bij incidenten werkt niet. We moeten nu structureel ingrijpen, anders groeit dit probleem alleen maar.”
PvdA: Middelvinger naar de raad
De bijdrage van de PvdA was een van de scherpste van de avond. Fractiewoordvoerder De Jong noemde de houding van het Warmtebedrijf een “middelvinger naar de raad en de inwoners van Ede”. Hij bekritiseerde de opstelling van het bedrijf, dat volgens hem herhaaldelijk fouten had gemaakt zonder daar consequenties aan te verbinden. De Jong riep op tot een concreet plan om alternatieven voor biomassa te onderzoeken en drong erop aan om het Warmtebedrijf buiten deze toekomstplannen te houden.
Wethouder Versteeg kreeg stevige kritiek te verduren, maar wist uiteindelijk het debat goed door te komen. Hij erkende dat hij beter had moeten kijken naar de cijfers en signalen over het Warmtebedrijf: “Ik heb er niet genoeg bij stilgestaan dat de informatie van het bedrijf misschien niet klopte. Ik had eerder extern toezicht moeten inschakelen.” Tegelijkertijd benadrukte hij dat er nu serieus gekeken wordt naar alternatieven voor biomassa en mogelijke andere samenwerkingspartners, en dat hierover eind september meer duidelijkheid zal komen.
Iets van: “Ze dronken een glas, deden een plas, en gingen verder zoals het altijd was”. Hier zakt niet alleen de wethouder door het ijs, maar ook de tandeloze gemeenteraad, die geen enkel lef toont om echt in te grijpen. Ik denk dat ik maar niet meer ga stemmen, dit clubje verdient geen respect.
Weer zo’n punt waar de Edese burger bedonderd wordt. Net als de participatiewet. En het warmtebedrijf kan gewoon weer verder gaan! Wat een slappe hap, gemeente en bestuur.
Jammer dat de raad niet doorpakt. Benieuwd of ze het Warmtebedrijf nu echt stevig aanpakken. Belofte maakt schuld!
Ik zie dit toch als een Mark Rutte effect. Je maakt er een zooitje van, vertelt dan heel deemoedig hoe je gefaald hebt en vervolgens mag je blijven zitten, echt onbegrijpelijk. Ik had al niet veel vertrouwen in dit Edese gemeentebestuur, maar het is bij mij nu al dik winter, oftewel ver onder nul.
Schandalig dat dit het resultaat van het spoeddebat is. Vroeger was liegen een doodzonde nu dus business as usual.
Deze wethouder is ook verantwoordelijk voor de werkzaamheden die gaan starten in de Zeeheldenbuurt. Het ging over vervangen van het riool, maar de scope is breder gemaakt. Communicatie, transparantie en participatie hierover naar bewoners (en politieke partijen) is helaas een aanfluiting gebleken.
Politieke partijen waren niet/onvoldoende op de hoogte van de ambitieuze plannen van deze wethouder waarbij de wensen van de bewoners niet/onvoldoende serieus zijn meegenomen.
Ik wens dat dit spoeddebat wethouder Versteeg nieuwe inzichten heeft opgeleverd over de rol en verantwoordelijkheid die hij draagt als het gaat over het leefplezier en welzijn van bewoners in de gemeente Ede.
Maar de wethouder heeft toch ook niet gelogen, hij heeft alleen maar verteld wat het warmtebedrijf goed uitkwam, dat is toch geen liegen, dat is alleen kinderlijk naief, de ervaringen van het verleden met dit bedrijf volgend. Ben benieuwd naar de nieuwe konijnen uit de volgende hoge hoeden, die ons in de toekomst weer worden opgediend.