Edese Vos

Versteeg informeerde gemeenteraad onjuist over Warmtebedrijf

opslagterrein hallseweg versteeg
Wethouder Versteeg informeerde de gemeenteraad onjuist. Beeld: Edese Vos.

Wethouder Arnold Versteeg heeft de gemeenteraad onjuist geïnformeerd over de certificering van de biomassa die in de Edese centrales wordt gebruikt. Hij negeerde de bevindingen van de Edese Vos en vertrouwde blind op de informatie van het Warmtebedrijf Ede.

Gisteravond moest hij publiekelijk toegeven dat deze informatie onjuist was. De timing van deze onthulling kon niet slechter zijn. Tijdens wat een feestelijke openingsavond van de Heideweek had moeten worden, gesponsord door het Warmtebedrijf, stuurde Versteeg om 19:00 uur een spoedmail aan de gemeenteraad. Hierin meldt hij dat het bedrijf zijn vertrouwen niet meer heeft.

Een spoedmail van de wethouder

We citeren het mailtje, opgesteld door zijn woordvoerder, integraal:

“Hierbij zend ik u namens wethouder Versteeg een korte toelichting over bevindingen naar aanleiding van het duurzaamheidsverslag van het Warmtebedrijf Ede.

In het recente duurzaamheidsverslag (verzonden op 29 juli 2024) van het Warmtebedrijf Ede is te lezen dat niet voor alle in Ede gebruikte bio-grondstoffen geldt dat deze gecertificeerd zijn. In het debat op 21 maart over de motie ‘opschorten samenwerkingsovereenkomst Warmtebedrijf Ede’ heeft het college gesteld dat dit wel het geval zou zijn. Deze uitspraak was gebaseerd op informatie die door het warmtebedrijf met het college was gedeeld.

Nu blijkt dat deze informatie onjuist is geweest. Afgelopen voorjaar is ons na meermaals vragen een ander beeld van de realiteit geschetst door het warmtebedrijf. Wij vinden het niet kunnen dat we over deze nieuwe ontwikkeling niet zijn geïnformeerd én dat de informatie destijds onjuist was.

Dit onderstreept nogmaals dat er op dit moment onvoldoende basis is voor een goede samenwerking. U zult begrijpen dat deze nieuwe ontwikkeling zorgt voor een grotere vertrouwensbreuk. We hebben binnenkort een gesprek met het Warmtebedrijf en zullen in dit gesprek ons ongenoegen over deze situatie kenbaar maken.”

De Edese Vos had gelijk

Het Warmtebedrijf blijkt al langer de waarheid te verdraaien tegenover zowel de inwoners van Ede als de gemeente. Versteeg heeft het bedrijf echter altijd verdedigd, zelfs tijdens de gemeenteraadsvergadering van 21 maart dit jaar waarin de samenwerking met het bedrijf door de raad ter discussie werd gesteld.

Toen de Edese Vos werd getipt dat er een brand in de biomassaopslag van het bedrijf in Hall (bij Eerbeek) had plaatsgevonden en daarover berichtte, waarna Omroep Gelderland rapporteerde dat de daar opgeslagen biomassa niet gecertificeerd was, wees Versteeg deze bevindingen van de hand:

“Er wordt heel veel over geschreven. Ik ben inmiddels wel zover dat het waarheidsgehalte niet strookt met wat er ook daadwerkelijk plaatsvindt.”

De Edese Vos onderzocht de opslag in Hall grondig, waarbij tientallen bronnen werden geraadpleegd, waaronder de brandweer, de provincie Gelderland, de gemeente Brummen, en de omgevingsdienst Veluwe. Ook sprak de redactie met de eigenaar van het perceel, een werknemer, omwonenden, collegajournalisten van Brummens Nieuws en Omroep Gelderland, evenals met het certificeringsbedrijf en interne bronnen binnen het Warmtebedrijf. Deze bevindingen werden echter genegeerd door Versteeg, die uitsluitend vertrouwde op de informatie van het Warmtebedrijf zelf.

Nu blijkt dat de wethouder fout zat en dat de Edese Vos het al die tijd bij het rechte eind had. Het is nu aan Versteeg om verantwoording af te leggen.

Een politieke doodzonde

Het verkeerd informeren van de volksvertegenwoordiging is een ernstige politieke fout die kan leiden tot een motie van wantrouwen. Versteeg lijkt in zijn mail aan de raad de verantwoordelijkheid bij het Warmtebedrijf te leggen, en spreekt van een “vertrouwensbreuk.” Het is nu de vraag of de gemeenteraad hem daarmee laat wegkomen.

Opmerkelijk is dat het college het duurzaamheidsverslag al op 29 juli ontving, waarin het Warmtebedrijf erkent dat niet alle gebruikte biomassa gecertificeerd was. Toch duurde het bijna een maand voordat Versteeg deze informatie deelde met de gemeenteraad.

Hoe is dit zo gelopen? Uit navraag bij Omroep Gelderland blijkt dat een journalist van deze omroep vrijdagmiddag contact heeft opgenomen met de woordvoerder van Versteeg voor een reactie op het duurzaamheidsverslag, ten behoeve van een artikel dat inmiddels ook op de website van de NOS is gepubliceerd. Dit lijkt aanleiding te zijn geweest voor Versteeg om de raad direct te informeren, mogelijk om de situatie voor te blijven. De vraag rijst of hij de raad ook op eigen initiatief had geïnformeerd als er geen media-aandacht was geweest. Daarnaast is het de vraag of hij het duurzaamheidsverslag zelf grondig heeft gelezen.

Het Warmtebedrijf verklaart in het verslag dat de biomassa uit Hall onterecht als gecertificeerd was aangemerkt, in de verwachting dat dit met terugwerkende kracht alsnog zou kunnen gebeuren. Het bedrijf wist echter heel goed dat de opslag in Hall niet aan de eisen voldeed, wat leidde tot broei, brand en overlast voor omwonenden. De biomassa werd in allerijl uitgereden. De Edese Vos vernam van een interne bron dat de niet-gecertificeerde biomassa ook naar Ede is vervoerd.

De Edese Vos zal binnenkort een kritische beschouwing van het duurzaamheidsverslag publiceren.

NASCHRIFT 25 augustus 2024: D66 heeft een spoeddebat aangevraagd en wil dat Versteeg verantwoording aflegt voor het onjuist informeren van de gemeenteraad en het in diskrediet brengen van journalistieke media.

NASCHRIFT 31 augustus 2024: Na een crisisweek probeert het Warmtebedrijf Ede in een brief aan de gemeente de schade te beperken, terwijl wethouder Versteeg weigert verantwoordelijkheid te nemen voor het verkeerd informeren van de gemeenteraad.

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
4 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Johan Koops
Johan Koops
5 maanden geleden

Al eerder heb ik hier gesteld dat de gemeente haar plichten verzaakt door het Warmtebedrijf overal mee weg te laten komen. Totaal niet kritisch. De wethouder kan nu maar 1 ding doen en dat is zijn verantwoordelijkheid nemen en opstappen. Benieuwd of hij dat gaat doen.

Alle lof voor de Edesevos voor het aan het licht brengen van deze zaak!

Mark
Mark
5 maanden geleden

Als deze wethouder, ten koste van de Edese burger, de belangen van het warmtebedrijf op basis van bewust verkeerde informatie heeft verdedigd, rest hem niets anders dan eigenhandig, zonder motie, te vertrekken. Excuses zijn dan niet meer relevant, er is sprake van een situatie dat zijn geloofwaardigheid volstrekt nul is geworden. Wegwezen, en de opvolger de schade aan gedupeerden van het warmtebedrijf laten uitkeren.

Marc
Marc
5 maanden geleden

Ik kom dit jaar in een nieuw te bouwen huurwoning terecht in Kernhem. Waarschijnlijk ook op stadsverwarming. Tenenkrommend dit bericht. Als huurder behoor je niet tot de hoogste inkomens maar op deze manier word je wel financieel pootje gelicht. En je zit er aan vast. Dat de woningcoöperatie hier geen duidelijkheid over geeft.

Liesbeth
Liesbeth
5 maanden geleden

Goed onderzoek, Edese Vos! Al is de leugen nog zo snel… Ben benieuwd wat hiervan het gevolg is.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
4
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x