Edese Vos

Theehuis Hoekelum: ook hoogste bieder greep ernaast

de strijd om het theehuis hoekelum cut1
De strijd om het theehuis is beslecht. Beeld: Edese Vos (AI).

Op 29 februari heeft de gemeente Ede het Theehuis Hoekelum alsnog overgedragen aan de gelukkige koper. Maar onder de bieders blijft het rommelen. Ook de hoogste bieder heeft zich nu bij de Edese Vos gemeld.

Eerder trokken drie bieders al aan de bel omdat ze het verkoopproces niet vertrouwen. Dat zich nu een vierde bieder meldt is saillant, want deze had het hoogste bod gedaan en wilde het theehuis bovendien een horecafunctie geven.

Bart Penders en Ingrid Slebus uit Wageningen, bieders 6 in de scoringstabel van de gemeente, stuurden hun bod kort voor de deadline in met een bondige motivatiebrief. “Als we via Bennekom naar Ede rijden zien we dit prachtige iconische pand toch enigszins in verval raken,” schreven ze. “Wat fijn dat jullie nu als voltallige gemeenteraad dit rijksmonument willen behouden! Onze droom is dit pand weer een mooie bestemming te geven.”

“Wij zijn voornemens het zoveel mogelijk in de oude staat te herstellen en willen het voor enkele dagen per week openstellen als theehuis met kleinschalige horeca. Een bijzondere locatie om passanten, fietsers en wandelaars een rustpunt te bieden in deze prachtige bosrijke omgeving. En dit onder het genot van koffie of thee met een taartje (van een lokale ondernemer). Daarbij zouden wij graag mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt de mogelijkheid bieden om met ons mee te werken.”

Voorbehoud op financiering gaf doorslag

Het stel bood boven de vraagprijs – 525.000 euro – maar op advies van hun makelaar met een klein voorbehoud op de financiering. “We zagen pas kort voor de deadline dat het te koop stond en hebben alles dus snel moeten regelen. Daardoor was er iets te weinig tijd om alle stukken voor de financiering rond te krijgen, dus voor de zekerheid hebben we een voorbehoud aangegeven, maar achteraf bleek dat we het gewoon konden dragen, inclusief de restauratie de nodig is.”

Juist dat voorbehoud van financiering deed hen de das om. De gemeente schreef in de uitslagbrief: “Wij zijn tot de conclusie gekomen dat uw inschrijving weliswaar het hoogste bod betrof en voldoet aan de invulling van het vigerende bestemmingsplan, maar dat het financieringsvoorbehoud niet tot een gunning leidt.”

Gemeente laat 25.000 euro liggen

Slebus baalt ervan. “Onze aankoopmakelaar reageerde ook verbaasd: ‘Goh, dat de gemeente 25.000 euro laat liggen op een mooi plan.’ Mocht een financiering toch niet rondkomen, dan heb je nog zes anderen die het ook wel willen hebben, dus waarom zou je dat geld laten liggen?”

biedingen theehuis hoekelum

De tabel met de 7 biedingen op het Theehuis Hoekelum uit de brief van de gemeente Ede.

Wat hen ook verraste is dat in de scoringstabel die de gemeente verstrekte staat dat hun doel ‘wonen en openstelling’ zou zijn. “Dat klopt niet, want wij wilden daar een theehuis van maken. Dat staat ook duidelijk in onze brief. Hoe kun je dat nu anders interpreteren? Dit is wel heel slordig.”

“Mijn man en ik werken allebei voltijds, en die aangetekende brief van de gemeente werd aangeboden toen we niet thuis waren. Daar gingen drie dagen overheen voordat we die brief konden ophalen. En toen had je nog maar een paar dagen om in beroep te gaan, waarbij we in de kerstvakantie zelf ook een week weg waren.”

‘Bij een betere invulling kun je er vrede mee hebben’

“Dan denk je: dat lukt niet meer. Als het ons niet gegund is, laat ik er dan ook maar geen energie meer in stoppen. Als iemand anders voor zo’n theehuis een prachtige bestemming heeft, beter dan wat wij hebben, is het ook goed. Dan kun je er vrede mee hebben. Maar nu lezen we dus dat de mensen die het gegund hebben gekregen er zelf willen gaan wonen, en verder niets. Blijkbaar heeft die horeca-invulling ook niet meegewogen, anders hadden we wel een punt extra gekregen.”

theehuis historisch 1992
Het theehuis in 1992. Foto: D. Soek / Historisch Museum Ede.

Uit de brief van de gemeente maakte Slebus op dat er zeven bieders zijn geweest. “Apart,” vindt ze. “Samen met mijn makelaar ben ik naar de notaris in Ede gegaan. Wij kwamen daar om kwart voor twaalf binnen en de sluiting van de bieding was om twaalf uur. Je bent daar wel even bezig – je moet je stuk afgeven, kopie van je paspoort maken, etc. Er werd ons toen verteld dat wij de zesde bieder waren. Om vijf voor twaalf gingen we weer weg. Is die zevende bieder dan op het allerlaatste moment daar binnengestapt?”

Alleen rechter kan duidelijkheid geven

Penders en Slebus overwegen nog of ze meegaan in de rechtsgang van bieder 1, het Amersfoortse stel Tessa van den Hof en Erikjan van Tongeren. “Ik kan niet overzien wat de gevolgen daarvan zijn. Misschien keert de gemeente zich dan wel tegen ons.”

Als de Edese Vos Van Tongeren nog eens belt en vraagt of hij al een schadeclaim heeft ingediend bij de gemeente, zegt hij: “Nee, nog niet. We wilden de beantwoording van de raadsvragen even afwachten voordat we weer olie op het vuur gooien. Maar van die antwoorden word je heel verdrietig. Dus we maken nu zeker de gang naar de rechter.”

Het theehuis is op 29 februari alsnog door de gemeente Ede overgedragen aan de koper en geregistreerd bij het Kadaster. Daarbij is de koopprijs van 500.000 euro voldaan. In de leveringsakte is expliciet vermeld dat “aan de vereisten casu quo verplichtingen zoals omschreven in het zogeheten ‘Didam-arrest’ is voldaan.” De gemeente aanvaardt ook geen enkele aansprakelijkheid voor eventuele gebreken. Het vastgelegde doel is bewoning door de koper.

didamarrest koop edeseweg157

Hiermee is voorlopig ook een einde gekomen aan de berichtgeving van de Edese Vos over deze zaak. De enige manier om erachter te komen of de verkoop, zoals de gemeente Ede stelt, echt ‘Didam-proof’ is, is de zaak voorleggen aan de rechter. Mocht dat daadwerkelijk gebeuren, dan zal de Edese Vos daarover berichten.

de strijd om het theehuis hoekelum cut2

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.