De Schuilplaats, de bekende evangelische kerk op de hoek van de N224 en de Apeldoornseweg, is een hotspot voor gebedsgenezers en welvaartspredikers. Er vinden diensten en conferenties plaats van allerhande organisaties uit heel Nederland.
Begrijpelijk, want Ede ligt lekker centraal en je kunt er goed parkeren. Maar er kan ook gedoe over ontstaan. Zo kwam De Schuilplaats onlangs in het nieuws toen bleek dat kwetsbare kinderen van zorgboerderij United Souls door de eigenaresse waren meegenomen naar bijeenkomsten van de Noordhollandse prediker Herman Boon en de Brabantse evangelist Tom de Wal. Met name deze laatste is omstreden; hij vent een welvaartsevangelie uit, gecombineerd met genezings- en bevrijdingspraktijken.
Voor kinderen met autisme zijn de nogal rumoerige charismatische taferelen met schuddende en schreeuwende mensen heftig. Ze kunnen er bang van worden en verwerkingsproblemen krijgen.
Wat is het beleid voor kinderen?
Aanleiding voor de Edese Vos om ook eens opheldering te vragen bij de Schuilplaats. De eigenaresse van United Souls is lid van deze gemeente en nam zorgkinderen volgens hun ouders mee naar heftige bijeenkomsten zonder dat zij zich goed realiseerden waar zij aan werden blootgesteld. De eigenaresse ontkent dit overigens. Wat vindt het leiderschapsteam van de Schuilplaats hiervan en heeft de kerk hier beleid op?
“We hebben met bezorgdheid kennis genomen van de publicaties over de misstanden op de zorgboerderij in Wekerom,” schrijft het leiderschapsteam in reactie op vragen van de Edese Vos. “U zult begrijpen dat we omwille van de privacy van de betrokkenen geen uitspraken doen in de media over onze gemeenteleden.”
“In het algemeen kunnen we zeggen dat voor onze eigen diensten (georganiseerd door onze gemeente De Schuilplaats) geldt dat kinderen onder de verantwoordelijkheid van hun ouders vallen. Als kinderen bijvoorbeeld worden gedoopt, gebeurt dat met instemming van de ouders. We passen geen bevrijdingspastoraat toe bij kinderen. Bevrijdingspastoraat is een proces dat bij volwassenen op hun verzoek zorgvuldig doorlopen wordt binnen een pastorale context.”
Wat is het beleid voor predikers?
Maar externe predikers als Herman Boon en Tom de Wal houden ook geregeld bijeenkomsten in de Schuilplaats. Laatst was er weer een ‘kinderwensdienst’ voor stellen die graag zwanger willen worden, een ‘profetische conferentie’ waarin ‘Gods plannen met Nederland’ uit de doeken werden gedaan, en van 4 tot 10 mei is er een Bidden & Vasten conferentie gepland. Wat is het beleid van de Schuilplaats ten aanzien van dit soort bijeenkomsten en conferenties: is iedereen welkom om er te huren, of heeft de kerk hier beleid op?
“Ons beleid is dat we verhuren aan organisaties met een christelijke identiteit of aan maatschappelijke organisaties wiens activiteiten niet ingaan tegen de christelijke identiteit,” schrijft de kerk. “We sturen ons beleid en de verhuurvoorwaarden mee. Organisaties die ons gebouw huren, moeten zich aan de wet houden. Als er onwettige zaken plaatsvinden, zullen we naar bevind van zaken handelen.”
In deze voorwaarden is echter niets opgenomen over omstreden praktijken. Die vallen gewoon binnen de wet en sluiten aan op het brede begrip ‘christelijke identiteit’, dus predikers als Herman Boon en Tom de Wal kunnen wat de Schuilplaats betreft zonder beperking hun activiteiten blijven houden. Sterker nog: deze worden door de kerk ook op de eigen website gepromoot.
Waardeer dit artikel met een donatie
Geweldig hoe er ruimte is voor de uitbreiding van Gods Koninkrijk! Jezus Christus is dezelfde gisteren, vandaag en tot in alle eeuwigheid!
Volgens mij is het ziekelijk als mensen met oa een aandoening hier blijvend letsel aan overhouden en u dit in stand wilt houden.
Het is de bedoeling dat ‘blijvend letsel’ ongedaan wordt gemaakt, door een bovennatuurlijk ingrijpen van God. Wat bij artsen onmogelijk is, is mogelijk bij God.
Een soort van Jomanda 2.0.
Ik zou Herman Boon en zijn bidden en vasten toch niet over dezelfde kam scheren als de bijeenkomsten van Tom de Wal. Gevaarlijk.
Welvaartsevangelie klopt niets van, is misleidend. Genade is een geschenk van God en niet te koop.