Uit solidariteit met de slachtoffers van de gruwelijke terreuraanslag door Hamas in Israël heeft burgemeester René Verhulst opdracht gegeven de Nederlandse vlag halfstok te hangen. Tot en met woensdag wordt het raadhuis met de Israëlische kleuren aangelicht. Maar een toelichting op deze keuze wil hij niet geven.
Het is een gevoelige kwestie waar veel gemeenten in Nederland mee worstelen. De Europese Commissie, premier Mark Rutte en burgemeester Halsema van Amsterdam lieten uit solidariteit met de joodse gemeenschap meteen de Israëlische vlag hijsen, terwijl burgemeesters Aboutaleb van Rotterdam en Dijksma van Utrecht, beducht voor rellen vanuit pro-Palestijnse groepen, voor een voorzichtiger benadering kozen, namelijk het halfstok hangen van de gemeentevlag.
Wat is wijsheid in zo’n situatie? De Edese Vos vroeg burgemeester Verhulst naar het vlagprotocol in Ede. Waarom is ervoor gekozen niet de Israëlische vlag te voeren, maar de Nederlandse vlag halfstok te hangen en drie nachten het raadhuis aan te lichten?
Dit zijn de gestelde vragen:
- Is er een protocol voor vlagvertoon? Zo ja, kunnen we dat ontvangen?
- Waarom is ervoor gekozen niet de Israëlische vlag te voeren uit solidariteit met dit getroffen land?
- Heeft hierover afstemming plaatsgevonden met de VNG of is dit een eigen keuze van het Edese college geweest?
- Heeft het niet voeren van de Israëlische vlag te maken met pro-Palestijnse sentimenten in de Edese samenleving of ongemak met het door Israël gevoerde kolonisatiebeleid, op basis waarvan provocaties worden vermeden? Kun u de keuze helder onderbouwen / toelichten?
- Bij de inval van Rusland in Oekraïne is ervoor gekozen uit solidariteit de Oekraïense vlag te voeren, en deze zelfs erg lang te laten wapperen. Hier zijn door FvD vragen over gesteld. Heeft dit invloed gehad op het Edese vlagbeleid? Zo ja, welke afwegingen gelden nu in dit soort kwesties?
- Door de Oekraïnse vlag wel te hijsen en de Israëlische niet: meet de gemeente hiermee niet met twee maten? Hoe ziet het college dit?
De Edese Vos is zich bewust van de polarisatie over het Israëlisch-Palestijnse conflict en wil puur helderheid scheppen over de door Ede gemaakte afweging.
Michel Bijvoet, de bestuursadviseur van Verhulst mailde ons dit antwoord:
“Het college heeft ervoor gekozen om de Nederlandse vlag halfstok te hangen, voor alle burgerslachtoffers die zijn gevallen bij het hevige geweld in Israël afgelopen weekend. Onze gedachten gaan uit naar hen die zijn omgekomen of nog in onzekerheid verkeren over de gegijzelden. Ook denken we aan de Edenaren met naasten in de getroffen gebieden. Er zijn meerdere vormen denkbaar om je medeleven te uiten: met vlag, zonder vlag, of op een andere manier. De nu gekozen vorm vindt het college op dit moment het meest passend. Zoals je hebt gezien kan die afweging – zoals bij de inval in Oekraïne – ook anders uitvallen. Er zijn geen regels en het is geen harde wetenschap.”
Verhulst heeft de eerste vraag beantwoord: er is dus geen protocol, er wordt door het college een eigen contextuele afweging gemaakt. Maar vragen 2 t/m 6 wil Verhulst, ook na aandringen van de Edese Vos, niet beantwoorden. De door het Edese college gemaakt keuze is dus wel diplomatiek, maar niet transparant.
De coalitiepartijen ChristenUnie en SGP hebben laten weten liever de Israëlische vlag op het gemeentehuis te zien. “Het is jammer dat in den lande, maar ook in Ede, het hijsen van de Israëlische vlag blijkbaar wordt gezien als een politiek statement, terwijl dat het niet is,” aldus SGP-raadslid Gerrit Flier.
Wat vind jij als lezer over deze kwestie? Je kunt je reactie onder het artikel kwijt. Lees voor je reageert wel even de moderatieregels door.
Ik vind dit wel een mooi initiatief, een algemene vredesvlag. Ook zie je hier op het kaartje dat veel gemeentes ook niets doen, dus dat Ede hier wel over nagedacht heeft en een overweging maakt vind ik wel positief. Het is wellicht inderdaad wel beter om algemeen beleid te kiezen, zodat er in de toekomst minder discussie is en meer duidelijkheid.
Link: Johan Vlemmix deelt vredesvlaggen uit aan gemeenten: ‘Zó jammer, ruzie om een vlag’
https://www.ed.nl/eindhoven/johan-vlemmix-deelt-vredesvlaggen-uit-aan-gemeenten-zo-jammer-ruzie-om-een-vlag~afe19ce6/
Met een (landen)vlag uitsteken of plaatsen op je tijdlijn neem je stelling. Stel je je op tegenover een tegenpartij. Je bent dus niet bezig met verbinden of vrede brengen maar met partij kiezen en de strijd van die partij aanmoedigen. En het ergste is nog dat de meeste mensen die zo’n vlag op hun profiel zetten nog geen halve notie hebben van wat er allemaal speelt. Het zijn loze gestes gebaseerd op onderbuikgevoelens in plaats van feiten of historisch besef. De enige uitzondering hierop is de vredesvlag, maar vreemd genoeg zie je die (nog) vrijwel nergens…
Mooi verwoord Ria. Verbinden en vrede brengen daar gaat het om.
Het Eindhovens Dagblad schreef gisteren over de vredesvlag van de Eindhovense vredesactivist Johan Vlemmix. Volgens het artikel hebben tenminste twintig gemeentes ervoor gekozen om deze vlag te hijsen.