Edese Vos

Edese wethouders missen participatie en gelijkwaardigheid

college ede
Wat er ook gebeurt, altijd blijven lachen. Foto: Gemeente Ede.

De wethouders van Ede ervaren een groeiende kloof. Ze voelen zich niet gehoord en missen gelijkwaardigheid, inspraak en participatie in de besluitvorming. Eigenlijk voelen ze zich al jaren in de steek gelaten. Ze worden steeds meer belast, maar hebben steeds minder te vertellen.

Nee, dit gaat niet over de relatie tussen het college van B&W en de inwoners van Ede, maar over de relatie tussen gemeenten en de rijksoverheid. Ook daar is namelijk een participatieprobleem.

De rijksoverheid schuift ongevraagd steeds meer taken op het bordje van gemeenten, en zien die als uitvoeringsloket, terwijl er geen of te weinig budget mee komt. Afspraken die er al waren, zoals over de spreidingswet, worden door een nieuw kabinet gewoon veranderd, waarmee de overheid zich niet betrouwbaar toont.

Het college dealt daarmee door de lasten eveneens ongevraagd door te schuiven op het bordje van de inwoners van Ede, die de gemeentelijke overheid op hun beurt niet als betrouwbaar ervaren. Beiden voelen zich dus niet gehoord en gelijkwaardig behandeld. Het kan verkeren.

Herstel de verbinding!

“Herstel de verbinding!” roept de Wethoudersvereniging daarom nu in een brandbrief aan minister Judith Uitermark. “Den Haag stelt zich steeds meer op als alleenheerser en dreigt het contact met gemeenten te verliezen. Wij worden niet goed betrokken bij het beleid, maar moeten de moeilijke keuzes wel lokaal aan inwoners uitleggen,” aldus een bestuurder van deze club, waarbij 1100 van de 1400 Nederlandse wethouders zijn aangesloten. De vereniging overweegt in actie te komen tegen het rijksbeleid, waarbij zelfs het teruggeven van taken en staken niet worden uitgesloten.

Maar in Ede is de actiebereidheid niet zo groot. Vier Edese wethouders zijn weliswaar lid van de protesterende Wethoudersvereniging, maar zij zullen niet deelnemen aan eventuele acties, zo laat een woordvoerder van het college aan de Edese Vos weten.

Ook inwoners van Ede zijn niet geneigd de barricaden op te gaan tegen het gemeentebestuur als het beleid hen niet zint. Er lijkt participatiemoeheid te zijn. “Het maakt niet uit of we participeren. Ze luisteren toch niet naar ons en doen wat ze zelf willen,” aldus een inwoner.

Het is ironisch, maar juist doordat gemeenten nu zelf ervaren hoe het is om aan de zijlijn te staan en niet gehoord te worden, kunnen ze misschien iets beter begrijpen hoe veel van hun betrokken inwoners zich voelen en waarom veel anderen al afgehaakt zijn.

Leestip: Filosoof-socioloog Gabriël van den Brink zei daar twee jaar geleden in Ede een paar heel zinnige dingen over.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ’toezicht op de burgerparticipatie’ en is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit het Mediafonds Ede.

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

0 0 stemmen
Artikel waardering
Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Kevin
Kevin
7 dagen geleden

Altijd mooi, niet naar de burgers/inwoners luisteren. Maar als ze zelf niet gehoord worden wel op de achterste poten gaan staan. Zou zeggen geef zelf het goede voorbeeld. Kijken wie voor de ozb verhoging is, wie graag geen nieuw zwembad gebouwd wil hebben en laten we het maar niet hebben over de wachtlijsten voor de volkstuinen en de (geweldige) plannen voor hoogbouw van slechts 70 meter hoog.

Jo B
Jo B
7 dagen geleden

We zouden natuurlijk als gemeente en burgers samen kunnen optrekken?

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
2
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x