Edese Vos

Ede stoomt gewoon door, niets mag groei in de weg staan

stoomboot2
We stomen gewoon door. Niets mag onze groei in de weg staan. Beeld: Edese Vos (AI).

Het is alsof je naast de toeterende scheepshoorn van een oceaanstomer staat. Hoeveel duidelijker moet de schepping signaleren dat er iets fout gaat?

We veranderen niet. Ook ons Edese bestuur houdt ouderwets het gaspedaal ingedrukt. Zo snel mogelijk door. Niets mag onze groei in de weg staan. In het stukje van de burgemeester vorige week in Ede Stad neemt hij milieuorganisatie MOB de maat. Door het optreden van activist Johan Vollenbroek en dezulken zal “het installeren van zonnepanelen en isoleren langer duren.” De burgemeester excuseert vervolgens mensen die dan zeggen: “dan maar niet.”

In dezelfde categorie valt het belachelijk maken van het beschermen van vleermuizen in spouwmuren. Het verhaal komt op het volgende neer: “Willen we een keer iets doen voor het klimaat, is het weer niet goed.” Een zielige slachtofferhouding. Alsof de schepping genadebrood van jou moet eten. Dat iele diertje is symptoom van een groter systeemfalen.

Wat is moreel goed en effectief?

Ons antwoord op de milieurampen moet moreel goed zijn en effectief. Intrinsieke betrokkenheid bij het doel is dan noodzakelijk. Dat doel is het herstel en tegengaan van verdere vernietiging van de schepping. Dan gaat het er niet om of je een zonnepaneeltje plaatst, of dat je je spouwmuur isoleert. Nee, dan bepaal je eerst je morele doel. En als je, om dat doel te halen, een omweg moet bewandelen, dan zeur je daar niet om. Dan doe je dat met vreugde, omdat je daarmee ook dat voor jou nietszeggende schepseltje helpt.

Ik zie dat we maar blijven denken in maakbaarheid. O, dat lossen we even op en we kunnen weer dóórrr. Snelle stappen nemen, met rammelende onderbouwing en onduidelijke negatieve gevolgen. De biomassacentrale bij mij in de buurt herinnert me daar dagelijks aan. We zien het bij windmolens (niet herbruikbaar composietmateriaal, houtkap), zonnepanelen (dwangarbeid?), warmtepompen (herrie). Het isolatiemateriaal voor spouwmuren, is dat wel zulk lekker spul? Bolletjes en schuim zijn van aardolie gemaakt en geven afval.

Eerst pas op de plaats maken. Duurzamer consumeren, kachel lager zetten, bezuinigen. Dan goed doordachte vervolgstappen. Ander gedrag. En dan handelen. Dat is wat anders dan direct handelen naar de letter van de wet en ach en wee roepen als twee wetten elkaar tegenkomen, omdat we niet willen veranderen. De inzet is hoog. Op de koffie komen we al, nu is het de vraag hoe heet de koffie wordt opgediend door de schepping. Dat wordt heel hard warmte afblazen voor ons.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.