Edese Vos

De week van Ede: Wolven in De Valk en opvang Oekraïners

louis fraanje watersalamander
Foto van de week: Fransien Fraanje. Natuurkenner Louis Fraanje vindt op de Hoge Veluwe een kleine watersalamander.

Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.

‘De week van Ede’ verschijnt voorlopig op proef in de weekenden. Op zaterdag of zondag verschijnt het nieuwe overzicht van de afgelopen week.

 1. Motie om samenwerking met Warmtebedrijf Ede op te schorten
  De ChristenUnie, D66, Mens en Milieu Ede en DPE hebben een motie ingediend om de overeenkomst tussen de gemeente Ede en het Warmtebedrijf Ede tijdelijk op te schorten. Dit volgt op een grote storing waardoor duizenden inwoners in de kou zaten en het ontbreken van biomassacertificering. De partijen eisen duidelijkheid over deze zaken voordat verdere uitbreiding van het warmtenet wordt overwogen. De motie wordt in de raadsvergadering van 7 maart besproken.
 2. Toename wolvenaanvallen in De Valk
  Bewoners van De Valk bij Lunteren melden een scherpe toename in wolvenaanvallen, met 25 incidenten en 84 gedode dieren in de eerste maanden van 2024. Plaatselijk Belang De Valk heeft een brandbrief gestuurd naar de gemeenteraad om de noodzaak van actief wolvenbeheer te benadrukken, uit vrees voor verdere escalatie en impact op lokale bewoners en toerisme.
 3. Opvang Oekraïense vluchtelingen naar Lunteren
  De gemeente Ede verplaatst de tijdelijke opvang van Oekraïense vluchtelingen naar de Klomperweg in Lunteren, in het voormalige Pro Personapand, voor maximaal 200 vluchtelingen. De huidige locatie in Harskamp wordt door Defensie opgeëist. De financiering komt uit de landelijke regeling voor Oekraïense ontheemden, met plannen voor een opvangperiode van maximaal tien jaar.
 4. Aangepast bestemmingsplan Wethoudersbuurt in Ede
  De gemeente Ede heeft ingestemd met een herzien bestemmingsplan voor de Wethoudersbuurt, waarbij rekening wordt gehouden met de zorgen van omwonenden over hoge bebouwing. Veranderingen omvatten lagere appartementencomplexen en meer groen voor privacy. De bouwhoogte wordt van 9,5 naar 7 meter verlaagd, om ruimte te bieden voor ‘reëel bewoonbare woningen’.
 5. Warmtebedrijf Ede duurder voor klanten
  Klanten van Warmtebedrijf Ede betalen gemiddeld € 500 meer per jaar dan klanten van een gasbedrijf, voornamelijk vanwege hogere vastrechten en meettarieven. Dit komt door de monopoliepositie van Warmtebedrijf Ede en de beperkte keuzevrijheid voor consumenten.
 6. Toekomst elektrische auto’s in Ede
  Ede plant tegen 2050 meer dan 10.000 openbare laadpunten te hebben voor de verwachte 78.924 elektrische auto’s. Momenteel heeft Ede 3.293 elektrische auto’s en 1.001 laadpalen, wat overeenkomt met de landelijke verhouding. Er is een snelle toename van laadpunten nodig vóór 2030, hoewel er zorgen zijn over de capaciteit van het laagspanningsnet en de beschikbare ruimte voor nieuwe transformatorstations.
 7. Aanhouding in Ede voor rol in Rwandese genocide
  Een 64-jarige man uit Ede is aangehouden wegens verdenking van medeplegen van genocide en opruiing daartoe tijdens de Rwandese genocide in 1994. Ondanks een internationaal arrestatiebevel en een verzoek om uitlevering door Rwanda, zal hij in Nederland worden vervolgd vanwege zijn Nederlandse nationaliteit.

Louis Fraanje vertelt op zijn weblog meer over de watersalamander.

Avatar van Edese Vos

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.