Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Giftige uitstoot biocentrales door ‘loszittende koppeling’
Het Warmtebedrijf Ede overschreed op meerdere locaties fors de uitstootnormen voor stikstof, ammoniak en fijnstof. Oorzaken waren volgens het bedrijf zelf een loszittende koppeling, storingen en foutieve metingen. In maart was er bovendien een incident waarbij een poederachtige rode stof neerdaalde rond de centrale aan de Dwarsweg. De politieke onrust rondom het warmtebedrijf blijft, maar het college lijkt weinig daadkracht te tonen om de gezondheid van inwoners te beschermen.
2. ChristenUnie stelt vragen over Edese voetbalrellen
Na rellen tijdens de voetbalderby DTS Ede – VV Bennekom, stelt de ChristenUnie schriftelijke vragen over de voorbereiding, veiligheid en rol van gemeente en politie. Er was sprake van vernielingen, charges met wapenstokken en geweld in de wijk Veldhuizen. De partij wil weten hoe toekomstige risicowedstrijden veiliger kunnen verlopen en hoe schade aan omwonenden wordt gecompenseerd.
3. Edese politiek wil hogere vaccinatiegraad
Vier raadsfracties, onder aanvoering van de VVD, trekken aan de bel over de zorgwekkend lage vaccinatiegraad in Ede. In schriftelijke vragen eisen ze inzicht in huidige cijfers, meldingen van mazelen en effectiviteit van eerder beleid. De raad dringt aan op meer inzet van het college om inwoners te informeren en de volksgezondheid beter te beschermen.
4. Edese gemeenteraad wil brede regiovisie jeugd en jeugdzorg
De gemeenteraad heeft ingestemd met een motie voor een bredere regiovisie jeugd, waarin niet alleen jeugdhulp, maar ook preventie, leefwereld en informele zorg aandacht krijgen. De raad wil actief betrokken blijven bij de uitwerking van deze visie. Het initiatief komt van ChristenUnie, GemeenteBelangen en PvdA.
5. Permanente bewoning van 69 Edese vakantiehuisjes mogelijk
De gemeente wil bewoners van 69 zogenoemde solitaire recreatiewoningen de keuze geven: óf recreatief blijven, óf permanent gaan wonen. Het overgrote deel wordt nu al illegaal bewoond. Voorwaarden zijn onder meer brandveiligheid en afspraken over waardestijging. Hiermee lijkt de gemeente ietsje tegemoet tekomen aan de plannen van Mona Keijzer, maar de harde handhaving op de Goudsberg blijft. Ede kwam hiermee prominent in beeld in de uitzending van Kassa vandaag.
6. Verdichting KennisAs rond Ede vraagt om lastige keuzes
Tijdens een raadsbijeenkomst werd duidelijk dat de ontwikkeling van de KennisAs – tussen Ede en Bennekom – ingewikkeld is. Er zijn grote ambities rond ecologie, mobiliteit, wonen en kenniswerk. Tegelijkertijd is het gebied ecologisch kwetsbaar. De gemeenteraad wordt binnenkort gevraagd om keuzes te maken over bijvoorbeeld woningbouw versus natuurbehoud.
7. Bezorgdheid over veiligheid queer jongeren in Ede en regio
Een onderzoek van Bureau Spotlight toont aan dat queer jongeren in de Gelderse Vallei toenemende weerstand ervaren, ook in Ede. Paarse Vrijdag stuit op protest, leerlingen voelen zich onveilig, en scholen gaan verschillend om met lhbtqia+-acceptatie. De invloed van sociale media, onder meer via rechtse influencers, speelt hierin een grote rol. Van de scholen in Ede wilde alleen het Pallas Athene aan het onderzoek meewerken; het Marnix en het Streek lieten het afweten.
VIDEO – Hoe staat het met de werkzaamheden rond station Ede-Wageningen? XON nam een kijkje achter de hekken samen met projectmanager Spoorzone Peter van Kleunen.
VIDEO – Het bureau ‘Achter de Voordeur’ bezoekt al meer dan twee jaar de hoogbouw van Ede Zuid. Bij de acht flatgebouwen bellen ze deur na deur aan om de hulpvragen in kaart te brengen en de bewoners een helpende hand te bieden bij het vinden van oplossingen voor hun problemen.