Bewoners van de Roerdal in de wijk Kernhem maken zich zorgen over een nest van de Aziatische hoornaar in hun buurt. Kees-Jan van ‘t Hof, de bewoner waar het nest zich bevindt, meldt overlast en bezorgdheid over de snelgroeiende populatie van deze invasieve soort.
Van ‘t Hof ontdekte het nest in zijn nieuwbouwhuis en schakelde direct hulp in. “Een imker bevestigde dat het inderdaad om een nest van de Aziatische hoornaar gaat. Deze hoornaars zijn zeer agressief en hun steek voelt als een elektrische schok,” aldus Kees-Jan, die zelf al gestoken is tijdens kluswerkzaamheden in zijn huis.
Risico voor de buurt, gemeente laks
De Aziatische hoornaar kan een bedreiging vormen voor de biodiversiteit doordat ze bijenpopulaties aanvallen. Bovendien kan hun aanwezigheid een gevaar zijn voor mensen, vooral kinderen die in de buurt spelen. “De imkers durven het nest niet weg te halen. Dit is zorgwekkend, vooral omdat er kinderen in de wijk wonen. De gemeente Ede wil echter niet helpen omdat het nest op particulier terrein zit,” aldus een bezorgde Van ‘t Hof. “Dan is het de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.”
Dit standpunt wordt door Van ‘t Hof en andere bewoners als zorgwekkend ervaren. “De gemeente ziet de ernst van de situatie niet in. Als het nest zich uitbreidt naar de openbare ruimte, hebben we een groter probleem,” waarschuwt hij.
Hoge kosten verwijdering
De bestrijding van het nest blijkt een kostbare operatie te zijn. Er is slechts één gespecialiseerd bedrijf in Nederland dat de Aziatische hoornaar kan bestrijden, gevestigd in Limburg. “Het verwijderen van het nest kan duizenden euro’s kosten vanwege de benodigde apparatuur en expertise,” legt Van ‘t Hof uit. Hij heeft contact opgenomen met het landelijke team voor de bestrijding van de Aziatische hoornaar, maar staat nog op de wachtlijst.
De hoornaarspecialist
Rob Voesten, specialist in de bestrijding van de Aziatische hoornaar, laat aan de Edese Vos weten dat het nest op de lijst staat om verwijderd te worden. “De provincie Gelderland is de opdrachtgever en zij betalen de kosten voor het opsporen en verwijderen van de nesten. Voor de eigenaar zijn hier geen kosten aan verbonden,” aldus Voesten. Hij voegt toe dat de kosten, die voor de provincie hoog kunnen oplopen, volledig worden vergoed. Dit omvat ook het gebruik van gespecialiseerde apparatuur en hoogwerkers.
Voesten legt uit dat het verwijderen van de nesten een specialistische taak is die zonder gif wordt uitgevoerd om verdere vervuiling van de natuur te voorkomen. “Wij zijn met een team van vijftien mensen door heel Nederland bezig met het opsporen en bestrijden van deze hoornaars. Binnen vijf werkdagen na de melding proberen we het nest te verwijderen,” zegt hij. Voor Kees-Jan van ‘t Hof betekent dit goed nieuws: “Ik verwacht dinsdag naar Ede te komen om het nest te verwijderen,” bevestigt Voesten.
Bedreiging voor de biodiversiteit
De Aziatische hoornaar vormt een potentiële bedreiging voor de biodiversiteit in Nederland. Ze voeden zich met een breed scala aan vliegende insecten, waaronder honingbijen, wespen, vliegen en vlinders. Dit kan leiden tot een afname van deze insectenpopulaties, wat gevolgen kan hebben voor de bestuiving van planten en het bredere ecosysteem. De Nederlandse Bijenhoudersvereniging (NBV) en andere organisaties pleiten voor actieve maatregelen om de verspreiding van de Aziatische hoornaar te beheersen. De soort valt ook onder de Europese Invasieve Exotenverordening, wat betekent dat Nederland verplicht is om doeltreffende maatregelen te nemen om de soort te beheersen.
Henk de Haan, imker en bestuurslid van de Bijenhoudersvereniging Veluwezoom Ede, bevestigt de grote bedreiging voor bijenpopulaties. “De hoornaars hangen voor de bijenkasten en pakken bijen zodra ze naar buiten komen. Dit zorgt ervoor dat de bijen bang worden en niet meer durven uit te vliegen, wat het hele bijenvolk kan vernietigen,” aldus De Haan. Hij legt uit dat de vereniging met vallen en lokstof werkt om koninginnen in het voorjaar te vangen. “Als je een koningin vangt, heb je meteen het hele nest geëlimineerd. Dit is veel goedkoper dan het opsporen en verwijderen van een volledig nest,” aldus De Haan. De gemeente Ede heeft uiteindelijk wel bijgedragen aan de kosten voor deze vallen.
Herkenning van de Aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is groter dan een gewone wesp, ongeveer 2,5-3 cm lang. Het insect heeft een overwegend zwart lichaam met een donkergeel deel op het achterlijf. Zwarte poten met gele uiteinden (‘gele laarsjes’). Bij twijfel over de identificatie is het raadzaam om een foto te maken en deze te laten verifiëren door experts via platforms zoals Waarneming.nl. Je kunt het verschil met de nuttige Europese hoornaar ook zien op deze afbeelding.
Van ‘t Hof hoopt dat zijn verhaal andere bewoners en de gemeente zal wakker schudden. “Dit is niet alleen mijn probleem, het gaat om de veiligheid van de hele buurt.”
Mensen moeten echt het verschil zien tussen de Europese hoornaar en de Aziatische, de eerst genoemde is inheems zeer vredelievend en zeer nuttig.
Klopt. We hebben dit nu expliciet toegevoegd in de tekst met een link naar deze afbeelding: https://edesevos.nl/wp-content/uploads/2024/08/Aziatische-hoornaar-793×1024-1.jpg