Het is slecht gesteld met de lokale tegenmacht, vindt raadslid Raşit Görgülü van de Democratische Partij Ede. Dat geldt voor zowel het functioneren van de gemeenteraad als de lokale journalistiek.
Dit zegt hij in een uitzending van XON waarin fractieleiders van de Edese partijen terugblikken op het afgelopen politieke jaar. Hij sprak af bij het gemeentehuis. “Het gemeentehuis is voor mij het huis van het volk, dus van ons allemaal. Dat is voor mij de reden dat ik in de politiek zit: het dienen van het volk, van de samenleving.”
“Met de lokale democratie is het niet zo best gesteld,” vindt Görgülü. In een democratie heeft macht altijd tegenmacht nodig. “Nationaal is die tegenmacht er wel, maar op lokaal niveau valt het vies tegen. Het is ook best moeilijk om als lokale media overeind te blijven.” Een jaar geleden diende hij daarom een motie in voor een lokaal mediafonds, om ook vanuit de gemeente geld vrij te maken voor diepergravende journalistiek. De motie werd breed gesteund. Het mediafonds is er nog niet, maar wethouder Karin Bijl liet weten na de zomer met een concreet voorstel te komen.
De verbinding tussen politiek en burger herstellen
“Ik mis het en ik denk ook dat de samenleving het mist,” zegt Görgülü. “Want de verbinding tussen politiek en samenleving, die toch al geërodeerd is, wordt er niet sterker op als mensen niet weten wat er speelt, wat er besproken en besloten wordt, hoe de afwegingen plaatsvinden en hoe ze de politiek kunnen vinden. Het vertrouwen in de overheid daalt en staat op het laagste punt ooit. Dat moeten we ons aanrekenen, dat kunnen wij niet accepteren. Hier moet echt werk van worden gemaakt.”
Een belangrijke verbinder is volgens hem de volkshuisvesting en dan met name de sociale huur. “Dit is een kerntaak van de overheid. En wat doet de overheid, ook in Ede? Die staat erbij en kijkt ernaar, en doet helemaal niets. Intussen wordt de woningnood alleen maar groter. De overheid blijft hopen dat anderen bouwen en de problemen wel oplossen, maar dat gaat niet gebeuren. De gemeente Ede moet haar kerntaak weer serieus nemen en daadwerkelijk zelf woningen gaan realiseren. Voor de onderkant, waar nu de markt faalt. Ontwikkelaars en aannemers willen natuurlijk geld verdienen. Dus bouwen ze voor het middensegment en het hogere segment. Dat mogen we niet accepteren.”
Wie de WFE nu nog doordrukt, heeft het echt niet begrepen
Ook de World Food Experience laat volgens Görgülü zien dat de overheid het contact met de samenleving is verloren. “Ik heb het heel lang gesteund, maar ben er nu wel klaar mee.” Zelf is hij werkzaam als bedrijfseconoom in een accelerator voor innovatieve foodbedrijven, dus hij begrijpt het belang van food als thema voor de regio, maar weet vanuit zijn werk ook dat je op tijd je verlies moet kunnen nemen. In de raad benadrukte hij dat regelmatig als de WFE op de agenda stond: “It’s not a shame to fail, it’s only a shame to fail slowly.” Oftewel: op tijd goed inschatten of iets financieel haalbaar is.
“Het wordt alleen maar meer, dat zie ik nu al. Er zijn vele miljoenen extra nodig. Nu blijkt ook [door de uitspraak van de Raad van State, –red] dat het überhaupt niet kan. Wat er nu overblijft is maar een fractie van wat de bedoeling was. Dan kan je beter stoppen. Wat mij betreft is het dood en kun je het maar beter zo snel mogelijk begraven.”
Toch houden de collegepartijen elkaar stevig vast en willen het doorzetten. Volgens Görgülü is dat funest voor het vertrouwen van inwoners in de Edese politiek. “Iedereen ziet dat het geen goed idee meer is. De steun voor dit initiatief onder de bevolking is onder de nul gedaald. Als je dan toch het lef hebt om het door te drukken, dan heb je het echt niet begrepen. Respecteer de verbinding met je inwoners en luister naar hen.”
NASCHRIFT 16 mei 2024: Lees ook het gesprek dat de Edese Vos voerde met Raşit Görgülü over lokale tegenmacht.
Gaat de Edese Vos mogelijk gebruik maken van het lokale mediafonds?
Laten we eerst maar eens zien of het er komt en wat de criteria dan zijn.