In één dag tijd zijn in Ede al 42 ondersteuningsverklaringen getekend voor Nieuw Sociaal Contract, de politieke partij in oprichting van kamerlid Pieter Omtzigt.
De nieuwe partij die met name inzet op goed bestuur en bestaanszekerheid neemt een hoge vlucht. Maar liefst 2432 sollicitanten meldden zich als kandidaat-kamerlid, en afgelopen dinsdag presenteerde Omtzigt trots zijn kieslijst. Hij verraste vriend en vijand met een line-up van ervaren bestuurders en vakspecialisten die de ambitie hebben een ‘nieuw sociaal contract’ tussen overheid en burgers te smeden.
Gisteren rond het middaguur stuurde de partij haar volgers een ondersteuningsverklaring met het verzoek deze bij de eigen gemeente in te dienen. Om als nieuwe politieke partij te kunnen deelnemen aan de verkiezingen heb je namelijk in elke kieskring ondersteuningsverklaringen nodig van burgers. Zij moeten deze verklaring in eigen persoon op het gemeentehuis ondertekenen, waarbij hun identiteit wordt gecontroleerd. Vervolgens verklaart een ambtenaar namens de burgemeester dat de ondersteuner in zijn gemeente als kiezer staat geregistreerd. Daarna neemt de indiener het formulier weer mee naar huis en stuurt dit zelf naar de politieke partij in oprichting.
In alle vroegte bij het gemeenteloket
In Ede was het gisteren en vandaag druk bij het gemeenteloket. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat binnen één dag al 42 ondersteuningsverklaringen zijn binnengekomen. Nederland heeft twintig kieskringen en Ede ressorteert onder de kieskring Arnhem. Per kieskring heeft een nieuwe partij 30 verklaringen nodig, dus Edenaren hebben bij wijze van spreke de steun die voor het grootste deel van Gelderland nodig is al afgegeven.
Een van de Edenaren die vanmorgen op het gemeentehuis klaar stond met zijn verklaring berichtte de Edese Vos. “We stonden om 9 uur al met acht man, jong en oud, voor het loket,” zegt hij. “Gewoon allemaal serieuze mensen hoor, die het eerste uur vrij hadden genomen van hun werk om deze nieuwe beweging te steunen. Ik ben zelf jarenlang lid van de VVD geweest, totdat het bij mij was: óf Rutte eruit óf ik eruit. In feite is het een soort beweging zoals jullie hem ook aan het opstarten zijn, hè, voor tegenmacht en transparantie.”
“De stemming was positief,” vervolgde hij, “maar we vonden het wel raar dat namen en rugnummers werden genoteerd op een lijst. Mag dat wel binnen de Kieswet? Privacy is toch een groot goed in verkiezingen.”
Dat is nou een mooie vraag voor de Edese Vos. We belden even met de Kiesraad die ons de exacte instructie doorstuurde waar gemeenten zich aan moeten houden. Gemeenten zijn verantwoordelijk om te controleren dat iemand maar één ondersteuningsverklaring afgeeft en kunnen daar volgens stap 11 in het proces hun eigen procedure voor volgen. “We registreren ter controle op papier alleen naam en geboortedatum van de afgever,” laat de woordvoerder van de gemeente weten. “Als de termijn van het afgeven van de ondersteuningsverklaring is verstreken wordt deze papieren lijst vernietigd.” Die termijn eindigt op 12 oktober.
De verkiezingen voor de Tweede Kamer zijn op 22 november 2023.
NASCHRIFT 19 november 2023: Inmiddels is bekend dat oud CDA-raadslid Taeke Boersma werkt aan een afdeling van NSC in Ede.
De Edese Vos is politiek ongebonden. Dit bericht is dus geen verkapt stemadvies.
De schrijver van dit artikel lijkt vergeten te zijn dat Gelderland 2 kieskringen heeft. Dus 30 ondersteuningen per kieskring is 60 voor heel Gelderland. En dat is niet gehaald met 42. Want 42 is namelijk minder dan 60.
De schrijver van dit artikel heeft keurig gelinkt naar het overzicht van alle 20 kieskringen. Daar is te zien dat Gelderland weliswaar in twee stukken is opgeknipt, maar dat de kieskring Arnhem – waar Ede deel van uit maakt – het grootste deel van Gelderland beslaat en uit in totaal 36 gemeenten bestaat. Daar zijn 30 verklaringen nodig, waarvan in Ede al 42 zijn afgegeven. Deze nuance is nu iets duidelijker in de tekst aangegeven.