Edese Vos

Uit de militaire Stingerbol van Ede komt nu muziek

1674136805203
De Stingerbol in Ede. Foto: World Food Center.

Sinds enkele jaren is de markante Stingerbol op de voormalige Mauritskazerne in Ede het domein van kunst- en cultuurondernemer Daan Overeem.

De bol was van 1984 tot 2008 de enige Nederlandse simulatieruimte waar militairen konden oefenen met de Stinger: een draagbare infraroodgeleide luchtafweerraket. Daan Overeem pakt naar eigen zeggen graag projecten aan die anderen onmogelijk achten en zag in de leegstaande Stingerbol een prachtige kans om Edese kunstenaars te verbinden en een podium te bieden.

Zo organiseerde hij in maart 2020 een kunstexpositie over het thema ‘Vrijheid’, die door de eerste corona-lockdown helaas maar een kort leven beschoren was. Overeem gaf zijn visie niet op en realiseerde in het voorjaar van 2022 zes uitverkochte voorstellingen van de ‘Veluwse Opera’. Een lokaal team van Edese kunstenaars heeft het verhaal, gebaseerd op de legende van het Witte Wief van Kernhem, en de muziek speciaal voor dit evenement geschreven.

Stingerbol: bijzondere akoestiek

In 2023 is het de bedoeling dat de Stingerbol behalve aan culturele activiteiten ook ruimte gaat bieden aan foodgerelateerde en educatieve evenementen. De bijzondere akoestiek, waarbij je zelfs door te fluisteren elkaar overal kunt horen, leent zich niet overal voor en moest daarom worden aangepast. Afgelopen donderdag heeft het Edese gemengd koor In Between de nieuwe akoestiek getest, en met succes.

Inmiddels heeft Overeem de activiteiten in de Stingerbol ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk, met een onbezoldigd bestuur. Het laatste weekend van januari staat de Bol in het teken van de Poëzieweek 2023.

Burgerinitiatieven meer waarderen

Overeem en andere initiatiefnemers steken hun nek uit en zien kansen om op bijzondere plekken en in leegstaande panden mooie culturele initiatieven te ontwikkelen waar mensen samenwerken en sociale verbinding ontstaat, en waar brede waardering voor is. Edese beleidsmakers en politici strooien dan met complimenten, maar doen zelden boter bij de vis. Het blijft vaak bij woorden, waardoor gewaardeerde initiatieven in schoonheid sterven of alleen door de taaie vasthoudendheid van inwoners uitgroeien tot een vaste waarde in het Edese culturele landschap.

Zouden burgerinitiatieven meer steun van de gemeente mogen krijgen? Wat vind jij? Je kunt je reactie onder dit artikel plaatsen. Lees wel eerst even de huisregels door.

De Stingerbol is een mooi voorbeeld van hoe inwoners kansen zien in leegstaande panden en niet in gebruik zijnde plekken, om iets heel nieuws te laten ontstaan. Heb je zelf ideeën over zo’n plek? Deel ze met anderen, misschien kun je er samen iets moois van maken.

Meer informatie: https://www.stingerbol.nl

Ria Maliepaard

Onderzoeksredacteur binnen het sociaal domein. Heeft een goede antenne voor wat er in de Edese samenleving speelt en stelt inwoners centraal. Verbindt burgerinitiatieven en politiek leiders. Was vier jaar actief in de Edese gemeenteraad.

Schrijf een reactie

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.