Edese Vos

De Zeeheldenbuurt: hoe kan de participatie worden verbeterd?

zeeheldenbuurt ede bijlsma richtingwijzer
De Zeeheldenbuurt. Foto: Allard Bijlsma.

In reactie op de zorgen over bewonersparticipatie in de Zeeheldenbuurt, presenteert de Edese Vos een constructieve analyse. Wat zijn de knelpunten in het participatieproces en hoe kan de gemeente Ede verbeteringen doorvoeren?

De Edese Vos publiceerde eerder twee gastbijdragen van Yvonne Veenendaal uit de Zeeheldenbuurt en een Q&A met wethouder Arnold Versteeg en een vertegenwoordiger van de wijkvereniging.

Waar gaat het nou mis in de bewonersparticipatie en wat zou de gemeente kunnen verbeteren?

tabel bewonersparticipatie zeeheldenbuurt

Door hier aandacht aan te besteden kan het participatieproces worden verbeterd en een herinrichting worden gerealiseerd die recht doet aan de betrokkenheid en expertise van de bewoners.

Edese Vos-auteur Allard Bijlsma schreef eerder een artikel over de gebrekkige participatie rond het nieuwe station Ede-Wageningen. Ook deze problemen hadden mogelijk voorkomen kunnen worden door betere communicatie en door te leren van de principes van ‘De Gezonde Stad’. De Edese Vos publiceert binnenkort ook een artikel met 3 manieren om de participatie beter te maken.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘frustratie in de burgerparticipatie’, onderzoek dat mede mogelijk is gemaakt door het Fonds BJP.

logosmaragdgroen.transparant
Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
2 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Sjoerd Brandsma
Sjoerd Brandsma
3 maanden geleden

Het is heel raar. Als ik een pizza bestel krijg ik na afloop een email met de vraag of alles naar wens was. Maar bij de aanleg van een nieuwe woonwijk waar honderden miljoenen in omgaan krijgen we na afloop nooit zo’n vraag. Ontwerpers, overheden en ontwikkelaars zijn niet perfect. Waarom zijn er geen budgetten voor bewoners om iets te corrigeren of toe te voegen? Dan ontstaat er participatie/buurt/kennis/respect.

Simone Poulissen
Simone Poulissen
3 maanden geleden

Gemeente Ede is niet van luisteren naar bewoners, zij gaan doen wat zij willen. Zie omgevingsverguning wijzigingen zonder dat bewoners doorhebben wat dit inhoudt en dan daarna verassingen krijgen van hun eigen gemeente. Zo is hier in Ede Noord de biomassa gekomen en nu de last van de uitbreiding van de wasstraat, kleine industrie… geloof je het zelf.

Zo ook het bermbeleid. Rond het gemeentehuis goed voor elkaar, de duurdere wijk “op de berg” prachtig gemaakt… in andere wijken lijkt het wel een bende. Vraag je als wijk een meter te maaien voor alle honden (korenaren) dan is dit niet mogelijk. Bij de gemeentewerf wordt het wel gedaan en bij de begraafplaats ook… maar verder geen gehoor.

Ze doen wat ze willen, en daar hebben we geen invloed meer op. Ter verantwoording roepen is niet echt een optie want zelfreflectie doen ze niet aan. Over 4 jaar weer een andere ambtenaar.. en die gaat zijn ding weer doen…

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
2
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x