Edese Vos

Graffiti kunstenaar van Astrant vereeuwigt Edese vos

edesevos streetart ede
De Edese vos naast de Bellefleur-flat aan de Groenendaal. Foto: Edese Vos.

Op het kruispunt Kastelenlaan-Heyendaal, tegenover winkelcentrum Bellestein, prijkt sinds deze week een street art kunstwerk van een Edese vos.

Ede is tegenwoordig een waar street art openluchtmuseum. Het is een project van Cultureel Centrum Astrant dat de afgelopen jaren menig tunnel, muur, glascontainer en trafohuisje transformeerde.

Kunstenaar Vincent William, artiestennaam Combolution, laat zich graag inspireren door de Edese natuur. Zo maakte hij al eens een edelhert, een zandsalamander en een eekhoorn. Nu dus een vos. “Het vosje zit een beetje verstopt in het groen, zodat je het net als in de natuur plotseling kunt spotten,” zegt hij.

De vos wordt vergezeld door twee ‘sidekicks’ op een elektriciteitskastje net om de hoek, ook van de Liander: een roodborstje aan de Groenendaal en een roos aan de Mariëndaal.

Met de vos en de twee kleinere werken was William twee dagen bezig. Het weer zat de afgelopen weken niet mee, dus het ging in etappes. Gisteren heeft hij het afgemaakt.

Schilderen met draagvlak

Bedrijven, inwoners en de gemeente werken graag mee aan de street art projecten, vertelt William. “We hebben goede contacten, er wordt plezierig samengewerkt. Iedereen vindt het een verrijking.”

“Toen we zeven jaar geleden begonnen met de street art, was het nog wel behoorlijk trekken. Ede is een behoudende gemeente, dus dat was spannend. Na een paar jaar gingen er steeds meer deuren open. De gemeente zag welke meerwaarde het had voor plekken in de stad. Er kwamen veel positieve reacties op van inwoners. Die droegen zelf ideeën aan. Als er draagvlak is in de buurt, krijg je toch een heel ander gesprek dan wanneer je als kunstenaar zelf aanklopt met: ‘Hé, leuk kastje, kan ik die schilderen?'”

“En die dieren passen ook allemaal bij Ede, hè. Ik let bij de keuze goed op de omgeving, hoe ziet die er uit? Zijn er bosjes? Welke tinten zie ik in de omgeving? Bewoners komen vaak met suggesties en dan doe ik een voorstel. Drie mensen aan de Heyendaal en Groenendaal gaven aan graag iets met natuur te willen.”

“Ik laat me inspireren door natuurfoto’s. Op basis daarvan maak ik een ontwerp en probeer de dieren zo realistisch mogelijk te maken. Bij het vosje zie je dat ik nog wat experimenteer met verschillende technieken. Uiteindelijk moet het perfect passen op de locatie.”

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

5 reacties

  • Ik vind dit persoonlijk wel mooi om te zien , het fleurt de boel aardig op. Maar er mag wel bij vermeld worden dat een van deze kunstwerken recentelijk verwijderd moest worden, omdat er ergens een hemelbestormer was die er aanstoot aan nam. Het zou gaan om een naakte vrouw, het was een abstracte tekening waarbij je wel heel veel fantasie moest hebben om daar een paar blote borsten in te herkennen, maar de tere zieltjes in Ede zouden wel eens gekwetst kunnen worden. Heel jammer want ik vond het een mooi plaatje. Waar een heel groot dorp heel erg klein in kan zijn.

    • Dat is alweer een oude rel, waarbij vooral de rol van de gemeente opmerkelijk was, die het meteen liet verwijderen en later weer terugplaatsen. De street art van Astrant heeft veel waardering, maar er zijn ook mensen die het niet mooi vinden. We komen binnenkort met een vervolg hierop.

  • Geweldig, dit soort kunst in het straatbeeld. Ik word er oprecht blij van! Dank je wel, allen die hier een rol ik hebben💯🙏🏻.

  • Kleine verbetering, wat Vincent mogelijk niet wist: het waren vier bewoners van de twee Mariëndaal flats die dit initiatief steunden. Uiteindelijk hebben we met drie bewoners het ontwerp verder besproken.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.