Edese Vos

Edese Vos wordt World Fox: hilariteit over 1 aprilgrap

worldfox banner

“De Edese Vos wijzigt haar naam naar World Fox en zal alleen nog in het Engels schrijven over ontwikkelingen in Ede.” De 1 aprilgrap, satire op de internationale ambities van Ede, leidde tot hilariteit. Er waren ook bezorgde reacties: het zal toch niet waar zijn?!

En inderdaad, er is één dag in het jaar dat je beter wantrouwig kunt zijn en scherp moet blijven. Die ene dag dat ook een journalistieke website grappen kan uithalen. 🙂

Ons stadsbestuur mag dan internationale fratsen hebben, de Edese Vos blijft een authentiek lokaal initiatief in het Nederlands, met allevier de pootjes op de grond.

Toen het nieuws gisteren naar buiten kwam, sprongen sommige lezers meteen in actie. “Wat als ik geen Engels kan?” vroegen enkelen bezorgd. Anderen reageerden met een veelzeggende knipoog.

Dit is het originele bericht:

Edese Vos wordt World Fox: berichten in het Engels

De Edese Vos wijzigt haar naam in World Fox en zal vanaf zaterdag alleen nog in het Engels publiceren over ontwikkelingen in Ede.

Dat is de uitkomst van een redactieoverleg dat gisteravond in Stadscafé Oscar plaatsvond. De Edese Vos wil met de naamswijziging aansluiten bij de internationale ambities van Ede.

Het College van B&W bracht eerder deze maand naar buiten dat Ede niet alleen internationaal toonaangevend wil worden op het gebied van food, maar ook een culturele hotspot wordt die zich kan meten met Parijs en Tokyo. In Ede komt zowel een World Food Center als een internationaal museum met de naam Artbase. De Rijksoverheid ondersteunt deze visie door vluchten vanuit de hele wereld over Ede te leiden.

“De naamswijziging lag voor de hand,” zegt uitgever Nando Eskes van de Edese Vos. Onze regio heeft al een Engelse naam – Foodvalley –, ons jaarlijkse topevenement heet Airborne (niet ‘In de lucht’), onze gebiedsmarketing heet Visit Ede, en iedereen in Ede spreekt al jarenlang over food in plaats van eten. Dan kan de Edese Vos toch niet achterblijven?”

Mede-initiatiefnemer Ria Maliepaard bevestigt de koerswijziging. “Vanuit Oscar had ik gisteravond goed zicht op het raadhuis aan de Bergstraat. Rond half elf kwam er witte rook uit de schoorsteen. Burgemeester Verhulst was door de gemeenteraad, sorry ik bedoel natuurlijk de city councillors, unaniem voorgedragen voor herbenoeming. Dat betekent dat Ede kiest voor nóg zes jaar internationale ambitie, inclusief bicycle racing events. Dan kun je jezelf wel Edese Vos blijven noemen, maar wie snapt dat straks nog?”

“De World Fox gaat lezersgroepen over de hele wereld bedienen met lokale journalistiek uit Ede,” meldt redactiecoördinator Marc van der Woude. “Daar is opmerkelijk veel belangstelling voor. We ontvingen al enthousiaste e-mails uit Zweden, de Verenigde Staten, Nigeria en Brazilië met de vraag of wij internationaal zouden willen opschalen. Als er zoveel vraag is naar lokale journalistiek uit Ede, mag je dat niet negeren. We willen zo relevant mogelijk blijven.”

De Edese Vos heet vanaf 1 april dus World Fox en zal voortaan in het Engels publiceren. Edenaren die het Engels niet machtig zijn wordt een taalcursus aangeboden.

Ben je het niet eens met deze plannen?

Klik dan op deze link om protest aan te tekenen.

Edese Vos

Scherpe oren, scherpe ogen, scherpe neus en scherpe tanden, maar wel goedhartig en aaibaar. Pels in de luis van de Edese macht. Trotse deelnemer aan de Edese 'big five' en niet van plan zijn plek af te staan aan de wolf. Eet af en toe een kippetje.

6 reacties

  • 🫣😉🤭. Hihihi ben er in getrapt, was echt verontwaardigd, met een klein vraagteken van is dit echt waar 😁😂🤣😅

  • Haha, genius!! Just as – ehh, net zo bizar als die ambities van het College van B&W! Wat mij betreft mogen ze hele andere prioriteiten en ambitie stellen.

  • De Edesche Concertzaal sluit zich graag aan bij de internationale ambities en brengt voortaan alleen nog Engelstalige klassieke muziek.

  • Goede grap, maar wat mij betreft spreekt en schrijft de Edese Vos voortaan alleen nog maar over het ‘Wereld voedsel centrum’ en over de regio ‘Voedsel Vallei’. Ver weg van die ‘Engelse taal verruwing’ uit het gemeentehuis.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.