Edese Vos

Verzet tegen plannen Koning Davidschool: buurt wil aanpassing

koning david school ede
Artist impression van de nieuwbouw van de Koning Davidschool. Beeld: Gemeente Ede.

De gemeente Ede staat voor een cruciale beslissing over de Koning Davidschool. Terwijl de plannen voor een bovenwijkse school op de Elias Beeckmankazerne steeds concreter worden, groeit het verzet onder de bewoners. Zij vragen om een kleinschaliger oplossing die beter aansluit op de wijk en het bestaande bestemmingsplan.

Het plan voorziet in een nieuwe basisschool met 16 lokalen voor 400 leerlingen en een gymzaal die ook buiten schooltijden gebruikt wordt. Dit maakt deel uit van de bredere herontwikkeling van de kazerneterreinen. Volgens de gemeente is de school noodzakelijk vanwege het groeiend aantal kinderen in Ede-Oost en de beperkte ruimte op de huidige locatie aan de Ceelman van Ommerenweg.

“De nieuwe school is van groot maatschappelijk belang,” benadrukt wethouder Peter de Pater in een recente nota. De school zelf bepleitte dit ook in een informatieve sessie in de gemeenteraad begin dit jaar. Maar de bewoners zien dat anders. Zij waren niet uitgenodigd voor deze sessie en wijzen op de schaal van de plannen, die volgens hen niet passen bij de buurt. Uit een enquête van het buurtcomité blijkt dat 85% van de direct omwonenden tegen het bestemmingsplan in zijn huidige vorm is. Zij pleiten voor een kleinere school van maximaal 8 lokalen, conform eerdere toezeggingen.

Verkeersdruk en veiligheid

Een belangrijk punt van zorg is de verkeersafwikkeling. De Brigadelaan en Elias Beeckmanlaan, smalle woonstraten met een 30 km-zone, moeten de toestroom van auto’s verwerken. Volgens de gemeente zijn er parkeerplaatsen gepland langs de Elias Beeckmanlaan en in een parkeerkoffer (een parkeercluster omringd door gras en planten) aan de Brigadelaan, maar bewoners vrezen dat dit niet voldoende is. Ze wijzen ook op de onveiligheid voor fietsende kinderen die dezelfde straten gebruiken.

Een verkeersanalyse in de gemeentelijke stukken erkent de toename van autoverkeer, maar stelt dat dit beheersbaar is. Bewoners noemen de analyse echter incompleet, omdat deze geen rekening houdt met het gecombineerde fiets- en autoverkeer van en naar het nabijgelegen station.

Participatie of presentatie?

Een ander heikel punt is het participatieproces. Het buurtcomité stelt dat de gemeente participatie alleen op papier serieus neemt. “De werkgroep EBK2 stond al sinds 2021 klaar, maar werd pas in 2023 uitgenodigd toen alles al vastlag,” aldus Ary Stigter van het comité.

De gemeente benadrukt in haar nota van zienswijzen dat zij de Edese Participatie Aanpak (EPA) heeft gevolgd, met vier bewonersbijeenkomsten en een enquête. Maar de kritiek is dat bewoners slechts mochten meepraten over details, zoals de kleur van het schoolgebouw, en niet over de fundamentele vraag of de school überhaupt passend is op deze locatie.

“Er is maar één informatiebijeenkomst geweest, waar de omvang van de school en sportzaal onbespreekbaar waren,” zegt Stigter. “En wethouder De Pater heeft hier in duidelijke taal van de bewoners vernomen dat deze vorm van participatie niet acceptabel was. De genoemde enquête is door de bewoners zelf uitgeschreven.”

Juridische en ecologische kwesties

Naast de omvang en verkeersdruk wijzen bewoners op juridische en ecologische problemen. Zo betwisten zij de geldigheid van de natuurvergunning, die gebaseerd is op een oude beoordeling uit 2015. De gemeente heeft stikstofruimte verworven via een overeenkomst, maar bewoners denken dat dit onvoldoende is om de bouwplannen juridisch te onderbouwen. De Stichting Milieuwerkgroepen Ede, die ook een zienswijze indiende, is dezelfde mening toegedaan.

Extra ecologisch onderzoek, zoals het gebruik van reptielenplaten, heeft plaatsgevonden om de aanwezigheid van beschermde diersoorten te monitoren.

Wat staat er op het spel?

Op 9 januari buigt de gemeenteraad zich over het aangepaste bestemmingsplan. Hoewel het college overtuigd lijkt van de noodzaak, hangt veel af van de bereidheid om de zorgen van bewoners serieus te nemen. De gemeente heeft kleine concessies gedaan, zoals het toevoegen van groenzones, maar fundamentele bezwaren blijven bestaan.

“Als de gemeente en het schoolbestuur snel willen bouwen, moeten ze met een plan komen dat binnen het huidige bestemmingsplan past,” zegt Stigter namens het buurtcomité en de 156 bewoners die de zienswijze ondertekenden. “De buurt is niet tegen een school, maar wel tegen deze schaal.”

De uitkomst van dit dossier is cruciaal, niet alleen voor de Koning Davidschool, maar ook voor het bredere vertrouwen in participatie en besluitvorming in Ede.

Analyse – De Edese Vos heeft een analyse gemaakt van de kwestie met de belangrijkste pijnpunten, de belangen van de betrokken partijen, conclusies en adviezen hoe de participatie kan worden verbeterd.

Relevante documenten:
Raadsvoorstel 9 januari 2025
Gewijzigd bestemmingsplan Elias Beeckmankazerne
Nota van zienwijzen en wijzigingen
Reactie van buurtbewoners EBK op deze nota
De gehouden bewonersenquête

Lees ook het vervolgartikel ‘Goed inpassen is nog niet zo makkelijk’.

Dit artikel maakt deel uit van ons dossier ‘toezicht op de burgerparticipatie’ en is mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage vanuit het Mediafonds Ede.

Avatar van Marc van der Woude

Marc van der Woude

Combineert onderzoeksjournalistiek en innovatie om de 'tegenmacht' van burgers te versterken. Verbindt bij de Edese Vos journalisten, bronnen en onderzoekers. Gaat tot het gaatje om transparantie te krijgen.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
6 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Anoniem
Anoniem
3 dagen geleden

De buurt heeft al voor de eerste ontwerpen van de Parklaan aangegeven dat een K+R wenselijk zou zijn voor de in de toekomstelijke school. Deze suggestie was vanuit de gemeente in dat stadium jaren geleden al onbespreekbaar.

Later heeft de gemeente besloten dat de school minimaal dubbel zo groot als het bestemmingsplan toestaat moet worden. Natuurlijk stuit dit op weerstand, er is geen kans voor participatie en alle zorgen van de bewoners worden zo lang en veel mogelijk genegeerd. De bouw van de school heeft geen vertraging doordat er bewoners dwarsliggen, de bouw heeft vertraging omdat de gemeente het niet goed heeft aangepakt. Er is niemand in de wijk tegen een school zoals dat is afgesproken, een kleine dependance (max 8 lokalen) van 1 van de scholen.

De keuze om de KDS in zijn geheel te verplaatsen past daar niet in, zeker omdat de KDS een school is waarvan de meeste leerlingen niet op loop-/fietsafstand wonen.

De verkeersveiligheid is een van de grootste zorgen, de gemeente had deze 4/5 jaar geleden al kunnen wegnemen door een fatsoenlijke ontsluiting bij de aanleg van de Parklaan te maken. Dan was de verdubbeling van grootte ook minder zwaar.

Johan Koops
Johan Koops
Antwoord aan  Anoniem
3 dagen geleden

Helder verhaal, helemaal mee eens. Maar waarom een anonieme reactie?

Anoniem
Anoniem
Antwoord aan  Johan Koops
3 dagen geleden

Omdat dat mijn persoonlijke voorkeur heeft.

Edese Vos
Beheerder
Antwoord aan  Anoniem
3 dagen geleden

Anoniem reageren heeft niet de voorkeur, maar als het een inhoudelijke bijdrage is, mag het. Zie ook ons moderatiebeleid: https://edesevos.nl/moderatiebeleid/. Voor de ene lezer zal transparantie leidend zijn, voor een ander het recht op privacy.

Kevin
Kevin
3 dagen geleden

Er zou ook gekozen kunnen worden voor het verhuizen van Louis de Coligny of Caluna welke beide kleiner zijn dan de Koning David School.

Eddy Fluit
Eddy Fluit
2 dagen geleden

Waarom bezwaar tegen de bouw van een school?

De basis van ons leven is vanzelfsprekend een Basisschool. Natuurlijk wil iedereen een vrij uitzicht in een nieuwe wijk, maar in een nieuwe wijk willen mensen ook te voet naar een Basisschool kunnen lopen. Wat zou hier de oplossing kunnen zijn?

Een toevallige voorbijganger sprak ik gisteren de 7e januari 2025. Hij zei: “School is niet zo’n probleem, maar die Sporthal die erbij komt. Eigenlijk zou de school in het bestaande gebouw van de Elias Beekmankazerne moeten komen en dan voor de Brigadelaan de Sporthal.

Rondje gefietst, Van Swaay is druk bezig met het achterste gebouw vanaf de Didi Rooslaan om asbest te verwijderen en het gebouw niet te laten instorten. Dus het lijkt mogelijk. Wel moet het (de)gebouw(en) asbestvrij worden en de ventilatie voldoen aan de eisen van deze tijd.

Dan lees ik ook veel over veiligheid. Een eenrichtingsweg van waar de Brigadelaan de Eliasbeekmanlaan 2 maal kruist zou een goede optie zijn, dat zie je vaak in steden zoals Arnhem.

Al met al nog veel discussiepunten.

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.

 
 
6
0
Wat denk jij? Laat een reactie achter.x