De provincie Gelderland mag de wolf die vorige maand een hardloopster beet in Nationaal Park De Hoge Veluwe laten afschieten. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem vanmiddag besloten. Het is de eerste keer dat een rechter direct akkoord gaat met een ingrijpende maatregel tegen een wolf.
Volgens de provincie vertoont het dier afwijkend gedrag en vormt het een veiligheidsrisico. Pogingen om het dier te verjagen of anderszins af te schrikken zouden volgens gedeputeerde Harold Zoet geen effect meer hebben. “Ik zou liever geen opdracht geven voor het afschieten van het dier,” zei hij eerder tijdens de zitting, “maar ik wil niet op mijn geweten hebben dat dit nog een keer gebeurt en dan verkeerd afloopt.”
Verschillende dierenorganisaties, waaronder de Faunabescherming en Animal Rights, verzetten zich tegen het besluit. Zij stelden onder meer dat het mogelijk ging om een wolf met jongen, wat het afschieten extra ingrijpend zou maken voor de roedel. De rechter oordeelt echter dat er voldoende onderbouwing ligt: het gaat om een drie jaar oude wolf zonder nageslacht. Ook vindt de rechter dat de provincie voldoende heeft aangetoond dat minder vergaande maatregelen niet (meer) effectief zijn.
De wolf wordt door de Faunabescherming inmiddels aangeduid als ‘Hubertus de Martelaar’, vernoemd naar Sint Hubertus, de patroonheilige van jagers. Officieel gaat het om wolf GW4665m.
Rol van het park onder vergrootglas
Een opvallende rol in deze zaak is weggelegd voor Nationaal Park De Hoge Veluwe. Het park voert al langere tijd een lijn van strikt natuurbeheer en is fel gekant tegen de aanwezigheid van wolven.

Directeur Seger van Voorst tot Voorst liet tijdens de zitting weten dat het park “bijzonder goed in beeld heeft” om welk dier het gaat, maar weigert DNA-gegevens te delen met de landelijke monitoringsorganisatie BIJ12. “BIJ12 is voor ons geen betrouwbare partij,” zei hij daarover. Tegelijkertijd stelt het park dat er voldoende camerabeelden zijn om deze wolf als individu te herkennen, maar die beelden zijn niet gedeeld met de rechter.
Het park laat geen onafhankelijke onderzoekers toe en voert eigen regie over monitoring en communicatie. Die gesloten opstelling leidde tot stevige vragen in de rechtszaal. De rechter merkte op dat de eenzijdige informatiestroom uit het park het voor de rechtbank lastiger maakt om tot een zorgvuldig oordeel te komen.
Juridisch en politiek kantelpunt
De uitspraak geldt als een belangrijke juridische toets van de verruimde Europese ruimte voor ingrijpen bij zogeheten probleemwolven. Eerdere maatregelen van de provincie – zoals het verjagen van wolven met een paintballgeweer – sneuvelden steevast bij de rechter. Dat nu wél groen licht wordt gegeven, kan gevolgen hebben voor toekomstig beleid.
De gemeente Ede sprak eerder haar steun uit voor het afschieten van de wolf. Burgemeester René Verhulst noemde het gedrag van het dier “zorgwekkend” en riep Faunabeheereenheid Gelderland actief op om een vergunning aan te vragen. Vanuit natuurorganisaties klinkt de vrees dat met deze uitspraak een drempel is geslecht, en dat in de toekomst vaker tot afschot zal worden overgegaan.
Wanneer en hoe het afschot daadwerkelijk zal plaatsvinden, is nog niet bekendgemaakt.

Wat een goed geschreven en fraai geïllustreerd verhaal, Lowieke!
Hatsekidee!
De “probleemwolf” krijgt de kogel. Als deze rechterlijke uitspraak een precedent schept, rijst de vraag: “Wat te doen met al die “probleemmensen”?
Helemaal mee eens!
Hetzelfde als met die probleemwolf.
Corrupte bende.
Super striptekenaar, chapeau.
Ik vind het onvoorstelbaar dat de rechter opmerkte dat de eenzijdige informatiestroom uit het park het voor de rechtbank lastiger maakt om tot een zorgvuldig oordeel te komen, maar dan toch met het oordeel komt: “doe maar”. Hij had toch gewoon kunnen eisen dat die data openbaar zouden worden gemaakt, dat er een 2e onderzoek moest komen, videobeelden, etc.
Dit is gewoon weer een voorbeeld van de baron die zijn zin wil doordrammen omdat het grote hotel er moet komen en dan moet je geen wolven in het gebied hebben. Dan gaan je plannen niet door. En Ede zou Ede niet zijn als ze daar niet volledig in mee gaan, want ja… als je met de duivel je bed deelt… stap dan maar eens uit…
Het zou me ook niet verbazen als de baron en kornuiten zelf ervoor gezorgd hebben dat de wolf een probleemwolf werd, ALS hij dat al is. Er lopen hier diverse imbecielen die een foto of filmpje willen van de wolf en hem dus voeren en ondertussen meteen erna een oproep doen in app-groepen om wolven te gaan opjagen.
De Wolf heeft niet 1 dodelijk menselijk slachtoffer gemaakt. Koeien, wilde zwijnen, honden wel. Die ook allemaal afschieten? Laat het dier met rust, de Wolf is van nature schuw. Midden in het bos gaan hardlopen is op zijn zachts gezegd, niet slim. Respecteer de ruimte van wilde dieren, in plaats van je alles toe te eigenen.
Wederom hysterie. Jaarlijks worden ongeveer 150.000 mensen in Nederland gebeten door een hond. Ongeveer 50.000 van deze beten zijn ernstig genoeg om medische behandeling te vereisen. Gaan we nu 50.000 honden per jaar laten inslapen?