Edese Vos

Moet de Airborne dropping een spektakel worden?

airborne dropping drukte albert willemsen
De jaarlijkse Airborne-drukte. Foto: Albert Willemsen.

Burgemeester Verhulst wil van de Airborne een groots spektakel maken, een publiekstrekker die volgend jaar wel 200.000 mensen kan trekken. Nando Eskes vraagt zich af wat dat nog met herdenken te maken heeft. En hoe zit het met de verkeersveiligheid?

Fietsend kwamen twee oude dames van de Edese hei. Op deze mooie zomerse dag wilden ze de kruising Arnhem/Apeldoorn (N224/N304) oversteken. Dat werd moeilijk. De verkeerslichten stonden uit. Er stonden wel wat ‘jonge blagen’, aldus een van de dames. Geen verkeersregelaars. Ze stapten af om voorzichtig wandelend over te kunnen steken, op zo’n onoverzichtelijk kruispunt. Zegt zo’n gast: “Wat doet u hier?” Zo van, je hebt hier niets te zoeken. Ja, wat zouden ze hier nu doen? Oversteken. Maar dat was hen dus te gevaarlijk.

Ondertussen klapten twee auto’s op elkaar. Tja, wat wil je. De Simac Ladies Tour was zojuist afgelopen. Geen verkeersregelaars. Geen verkeerslichten. Geen orde. De organisatie was dus niet goed geregeld. Ik stelde vragen over deze veiligheidskwestie aan de burgemeester. Geen antwoord.

De hei op met 200.000 mensen

Waarom stelde ik vragen aan de burgemeester? Omdat ik ook schrok van wat krantenstukjes. Afgelopen week las ik in het Reformatorisch Dagblad dat de burgemeester het ‘hoog tijd’ vindt voor ‘meer spektakel’ bij de jaarlijkse dropping op de hei. Meer spektakel bij een herdenking? En ook dat er wel ‘200.000 mensen op de hei’ kunnen.

reformatorisch dagblad verhulst kop

Er is wel een probleempje met de veiligheid. Dat is die ene weg waar iedereen overheen moet, ziet de burgemeester zelf ook. Want in 2014 kroop de gemeente door het oog van de naald met een uitbrekend onweer tijdens de herdenking. De burgemeester ademt een houding van ‘komt tijd, komt raad’. Vragen die ik hierover stelde bleven dus onbeantwoord. Voer voor de gemeenteraad. Maar ook de vraag: wil Ede dit wel?

Edese city marketing ijdelheid

Want dat is ook nog iets: waarom meer spektakel? Ik denk dat daar Edese city marketing ijdelheid achter zit. Ede moet namelijk ‘op de kaart’ worden gezet. Daar werden al miljoenen euro’s aan verspild. Maar dus ook hier, bij deze dropping, slaat dit ambtelijke beleidsvirus toe. Of is het de politiek-bestuurlijke leiding die een geurspoor wil zetten?

Hou het maar bij een herdenking. Stil en ingetogen. Verder lijkt het me niet gepast om van dit ellendige stuk geschiedenis, waar zoveel doden zijn gevallen, een spektakel te maken. IJdelheid, toeristische hebzucht en Edese bestuurlijke eerzucht hebben daar niets te zoeken. Zoveel spektakel had Ede toentertijd niet in te brengen. Daar was toen, en dus ook nu, geen ruimte voor.

Voor deze opiniërende column heeft Nando Eskes burgemeester René Verhulst een aantal vragen voorgelegd. Verhulst heeft deze niet willen beantwoorden.

Nando Eskes

Online uitgever en opiniemaker. Leest stapels kranten bij klassieke muziek. Zakelijk verantwoordelijke bij de Edese Vos. Legt zich toe op onderzoek en analyse van de Edese politiek, economie en duurzaamheid.

4 reacties

  • Ik ben het helemaal met jullie eens, maar wil er nog wat aan toe voegen. We herdenken iets wat al meer dan 76 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Zelf heb ik totaal geen behoefte (meer) om dit te herdenken terwijl er een oorlog woedt die al heel veel slachtoffers heeft ge-eist. Een spektakel maken van een herdenking terwijl een oorlog volop gaande is vind ik ronduit ongepast. Daarnaast komt nog de vraag, wat betekent dit voor de natuur? Onze boeren worden uitgekocht vanwege stikstof en dan 200.000 mensen naar de heide halen?

  • Waag de sprong!

    Ooit organiseerde de Luchtmobiele Brigade vanuit de kazerne in Schaarsbergen een wandeltocht: de Falcon Walk. Na een mooie tocht van 30 kilometer eindigden we weer op het kazerneterrein, alwaar de gratis versgebakken pannenkoeken er gretig ingingen. Voor diegenen die zich uitgedaagd voelden was er een spectaculaire attractie: geharnast en veilig gezekerd kon je je van de 10 meter hoge springtoren op het dikke kussen storten. Is het een idee om die toren als spektakelstuk voor een paar uurtjes naar de hei te transporteren? Uitnodigend bordje erbij: “Waan jezelf een echte Airbornepara!” Misschien een oorkonde erbij? In elk geval een passende herinnering om nooit meer te vergeten!

  • Ik ben van mening dat wat betreft Ede, enige gepaste afstand van deze herdenking op zijn plaats zou zijn. Dit betreft een herdenking van de slag om Arnhem, de naam zegt het al, dat de 4e parabrigade o.l.v. Generaal Hackett hier landde op de Ginkel is een feit, ook zijn vele para’s na de slag in Ede ondergedoken, waaronder genoemde generaal Hackett. De herdenking op de Ginkel mag van mij tot in lengte van jaren doorgaan, maar doe dat als Ede zijnde met gepaste trots en respect en niet om er een feestje van te maken, of om Ede op de kaart te zetten, ik denk dat onze burgervader hier de beruchte plank volledig misslaat.

    En als reactie op Hilde: zo lang er al herdacht word in Ede is er wel ergens een oorlog aan de gang, de mens leert het nooit, deze herdenking zet hopelijk de mens aan het denken dat geweld uiteindelijk niks oplost, maar soms kan het niet anders helaas.

  • Alsjeblieft niet nog een spektakel erbij. Daar hebben we in Ede al genoeg van; stop dat dan maar in de Heideweek. Dat evenement is toch al door de jaren heen om zeep geholpen; van nostalgie tot enorme Herrieweek..

    Laat de Airborn dropping een waardig gebeuren blijven. Investeer dan veel liever in het verhaal, de geschiedenis hiervan in een permanente expositie o.i.d of i.c.m. Airebornemuseum Hartenstein of het geven van gastlessen op de Edese basisscholen. Laat de zaterdag van de dropping zo blijven. Het is zo als het nu gaat een prachtig evenement met mooie momenten. AFBLIJVEN DUS!

Mis niets, meld je aan!

Blijf actief op de hoogte van de belangrijkste ontwikkelingen in Ede. Meld je aan voor de mail van de Edese Vos.