Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
‘De week van Ede’ verschijnt in principe elke zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Participatie Zeeheldenbuurt faalt volgens bewoners
In de Zeeheldenbuurt, waar de gemeente vier jaar geleden begon met een voorbeeldtraject voor burgerparticipatie bij herinrichting, heerst brede onvrede. Uit een peiling blijkt dat 76 procent van de bewoners aanpassingen wil. Grote frustraties zijn er over verdwenen parkeerplaatsen, bomen en het participatieproces zelf, dat als ‘wassen neus’ wordt ervaren. De Edese Vos heeft de zaak in juni vorig jaar aangezwengeld en er uitvoerig over bericht. D66 heeft vragen gesteld aan het college over de mogelijkheid om het ontwerp alsnog bij te stellen. Het project wordt gezien als een negatieve testcase voor toekomstige wijkvernieuwingen in Ede.
2. Bouw Wekerom-Oost van start na miljoenenkwestie
De bouw van 93 woningen in Wekerom-Oost komt eindelijk op gang, nadat de gemeente een loonbedrijf met omliggende grond heeft uitgekocht. De uitkoop kost circa twee miljoen euro extra, wat de raad zorgen baart met het oog op toekomstige projecten. Een motie van GroenLinks om meer sociale woningbouw op te nemen haalde het niet, maar komt bij een volgende raadsvergadering opnieuw in stemming. De zaak toont hoe politieke verdeeldheid over betaalbaarheid en grondaankoop ook elders, zoals bij Doesburgerbroek, tot vertraging en extra kosten kan leiden.
3. Verplaatsing sportpark geschrapt, woningbouw rond station Ede-Wageningen
Plannen om sportpark De Hoekelumse Eng te verplaatsen zijn van tafel vanwege ecologische en landschappelijke bezwaren. Het gebied blijkt te nat en kwetsbaar voor ontwikkeling, waardoor het voorkeursrecht is ingetrokken. Het sportpark blijft voorlopig op de huidige locatie, of wordt op termijn mogelijk elders ingepast – dat hangt af van een nog op te stellen milieueffectrapportage. De gemeente onderzoekt nu extra woningbouw bij station Ede-Wageningen, als alternatief voor de geschrapte bouwlocatie.
4. Alternatieve inloop voor doven start in Cultura
Na het stopzetten van de inloopvoorziening bij Pro Persona voor doven en slechthorenden met psychische klachten, start begin juni een wekelijkse pilot in Cultura Stadspoort. Buurgemeenten wilden volgens Ede niet meebetalen, omdat het vaak maar om één of twee deelnemers per gemeente gaat. Tegelijkertijd wordt onderzocht of een structurele oplossing kan worden gevonden via De Gelderhorst of binnen het netwerk van laagdrempelige steunpunten uit het Integraal Zorgakkoord. De pilot richt zich op de twaalf Edenaren die eerder gebruik maakten van de inloop. De sluiting werd in maart door de Edese Vos wereldkundig gemaakt, wat leidde tot commotie.
5. Hoge Veluwe dreigt structurele steun te verliezen
Door een bezuiniging van het kabinet dreigen 21 Nationale Parken, waaronder De Hoge Veluwe, hun jaarlijkse subsidie van 6 miljoen euro te verliezen. Voor De Hoge Veluwe betekent dat een gat van tonnen per jaar. Eerder verklaarde directeur baron Van Voorst tot Voorst nog trots een privaat park te zijn dat zijn eigen broek kan ophouden zonder steun van de overheid. De parken zeggen dat hierdoor hun educatie, bezoekersbeheer en vrijwilligerswerk in gevaar komt. De bezuiniging komt onverwacht: nog geen maand geleden ondertekenden zij met het Rijk een manifest voor kwaliteitsverbetering tot 2030. De parken roepen de Eerste en Tweede Kamer op het besluit terug te draaien.
6. Ede werkt aan verkeersveilige schoolroutes
In reactie op vragen van D66 meldt het college dat al met zo’n twintig scholen gewerkt is aan veiligere verkeersroutes. De kwestie werd door Edese Vos-auteur Marco te Brömmelstroet bij herhaling aangekaart. Dat varieert van kleine ingrepen als betere oversteekplaatsen en eenrichtingsverkeer tot grotere trajecten met schoolzones en betrokkenheid van ouders. Bij de Koning Davidschool ontstond het initiatief voor de eerste ‘schoolslinger’ van Nederland: kinderen lopen onder begeleiding in een slinger naar school. De gemeente werkt aan een bredere aanpak en organiseert hierover bijeenkomsten met scholen.
7. Rechter stelt besluit afschot wolf uit
De provincie Gelderland mag voorlopig geen wolf afschieten in Nationaal Park De Hoge Veluwe, omdat niet zeker is dat het telkens om hetzelfde dier gaat. Ook is niet duidelijk of de wolf die een hardloopster beet, de vader is van recent geboren welpen. De rechter vindt dat de provincie onvoldoende onderbouwing heeft geleverd en wil meer bewijs voor de noodzaak van directe afschot. Volgende week volgt een definitieve uitspraak. Het park blijft intussen open. Burgemeester René Verhulst, die de wolf eerder ‘moorddadig’ noemde, oefent opnieuw politieke druk uit. In een persbericht wordt nu eufemistisch gesproken over ‘het wegnemen van een probleemwolf’.