Het belangrijkste politiek-maatschappelijke nieuws van de afgelopen week in 7 punten, samengesteld door de redactie van de Edese Vos.
Na een proefperiode is het weekoverzicht ‘De week van Ede’ nu een vaste rubriek op de Edese Vos. Het verschijnt in principe op zaterdag, maar in drukke perioden of vakanties kan dit afwijken.
1. Avondvierdaagse Ede mogelijk voor het laatst
De Avondvierdaagse in Ede, een langdurige traditie, staat onder druk door organisatorische uitdagingen. Wandelsportvereniging Blauw-Wit, met slechts 25 leden, streeft ernaar dit jaar nog een laatste editie te organiseren. De organisatie verkent mogelijkheden voor overname met Sportservice De Vallei, gezien de moeilijkheden bij het vinden van voldoende vrijwilligers. Eerder publiceerde de Edese Vos over de problemen met de Avondvierdaagse waarbij kinderen duizenden stukjes afval in de natuur achterlieten.
2. Internationale oplichting ontdekt door Politie Ede
De politie van Ede heeft een internationaal netwerk van oplichters ontdekt die via vervalste websites luxe sportauto’s aanboden. Slachtoffers zijn voor meer dan 150.000 euro benadeeld. De malafide websites zijn offline gehaald en de politie blijft alert op vergelijkbare praktijken, met de oproep aan het publiek om alert te zijn bij online aankopen.
3. Gelderse wolvencommissie bepleit meer investeringen
De Gelderse Wolvencommissie adviseert een investering van 6 miljoen euro in wolfwerende hekken na recente incidenten, terwijl de Provincie Gelderland momenteel 3 miljoen euro beschikbaar stelt. Discussies over wolvenbeheer, inclusief preventieve maatregelen en de mogelijkheid tot eerder ingrijpen bij problemen met wolven, blijven voortduren binnen de provincie.
4. Verwijdering fietsen bij station Ede-Wageningen
Alle fietsen zijn verwijderd van het Noordplein en Zuidplein bij het oude station Ede-Wageningen om ruimte te maken voor bouwwerkzaamheden. Fietsbezitters hebben vier weken de tijd om hun fietsen op te halen, terwijl nieuwe stallingsopties worden aangeboden.
5. Nieuw woonconcept ‘erfdelen’ in Lunteren
In Lunteren wordt een nieuw woonconcept ‘erfdelen’ geïntroduceerd, waarbij op een voormalig boerenerf 13 woningen gebouwd worden. Dit initiatief, gericht op het transformeren van boerenerven naar woonerfjes, markeert een pilot van de gemeente Ede met plannen voor verdere uitbreiding.
6. Woonlasten in Ede stijgen sterker dan landelijk gemiddelde
De woonlasten voor huiseigenaren in Ede zijn dit jaar met 9,2% gestegen, een hogere stijging dan het landelijk gemiddelde. Dit komt ondanks eerdere afspraken om Ede een van de gemeenten met de laagste woonlasten te maken, wat leidt tot zorgen over de financiële druk op inwoners.
7. Veiligheidsgevoel en leefbaarheid in Ede verslechterd
Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat de leefbaarheid en het veiligheidsgevoel in Ede achteruit zijn gegaan. Van de inwoners voelt 34,4 procent zich in de eigen buurt wel eens onveilig, tegen 31,5 procent bij de vorige monitor. Bewoners ervaren meer sociale overlast en hebben meer last van verloedering. De criminaliteit is toegenomen en het gevoel van discriminatie is licht afgenomen.
Het Airborne landmark op de Ginkelse Heide is deze week verplaatst, als onderdeel van het gebiedsproces op de Ginkel. Je leest er meer over in dit artikel: De Ginkel moet de entree naar de Veluwe worden.